Składniki
300 gramów
50 mililitrów
2 łyżki
3 łyżki
100 mililitrów
1 łyżka
2 sztuki
4 sztuki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch mocz w misce w zimnej wodzie przez minimum 12 godzin.
Krok 2
Po tym czasie groch zalej świeżą wodą z odrobiną soli i gotuj aż będzie miękki.
Krok 3
W kielichu miksera umieść groch (zostaw kilka ziaren do dekoracji), czosnek, pastę tahini i harisy, majonez, sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładka pastę. Dodanie majonezu do pasty sprawi, że będzie on bardziej aksamitny w smaku.
Krok 4
Przełóż do miski dopraw do smaku kminem, posiekaną kolendrą i jeśli zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.
Krok 5
Pastę skrop kilkoma łyżkami oliwy, oprósz wędzoną papryką z wierzchu.
Dobra rada:
Do gotowej pasty możesz dodać upieczonego pokrojonego w kostkę bakłażana – Pasta nabierze zupełnie nowego smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hummus z wędzoną papryką - VIDEO
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy i sezamowej tahini, którą przyrządza się na Bliskim Wschodzie, coraz większą popularność zyskuje również w Polsce. Nic w tym dziwnego, jest smaczna i stanowi bardzo uniwersalny dodatek. Może być jedzona jako przekąska, z warzywami, pieczywem typu pita, krakersami albo jako dodatek do chleba. Smak hummusu jest łagodny, dlatego łatwo go odmienisz, np. wędzoną papryką. Wybierz słodką odmianę, żeby nie był zbyt pikantny – do tej wersji hummusu dodaj też pastę harrisa z ostrych papryczek chili oraz kmin rzymski. Na koniec dopraw całość czosnkiem i sokiem z cytryny, który przełamie pozostałe smaki. Spróbuj także dodatku majonezu, który nada całości bardziej kremowej konsystencji. Zmiksuj wszystko na gładką masę i przełóż do miseczki, dekorując kolendrą oraz oliwą. Oprócz hummusu z wędzoną papryką, zrób także kilka innych wersji smakowych, np. z bakłażanem, pomidorami i klasyczną. Podawaj je z oliwkami, marynowaną papryką i kawałkami pieczywa. Życzmy smacznego!