Składniki
300 gramów
50 mililitrów
2 łyżki
3 łyżki
100 mililitrów
1 łyżka
2 sztuki
4 sztuki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzień przed planowanym przygotowaniem potrawy przesyp groch do miski, zalej wodą i pozostaw do napęcznienia na minimum 12 godzin.

Krok 2
Następnego dnia odcedź ciecierzycę, zalej świeżą wodą, dodaj odrobinę soli i gotuj tak długo, aż groch zrobi się miękki.

Krok 3
W kielichu miksera umieść groch (zostaw kilka ziaren do dekoracji), czosnek, pastę tahini i harisy, majonez oraz sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładką pastę. Dodanie majonezu do pasty sprawi, że będzie on bardziej aksamitny w smaku.

Krok 4
Powstałą masę przełóż do miski. Dopraw do smaku kminem, posiekaną kolendrą i jeśli zachodzi taka potrzeba szczyptą soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do miseczki, w której będziesz podawać pastę

Krok 5
Przed podaniem hummus skrop kilkoma łyżkami oliwy, oprósz z wierzchu szczyptą słodkiej wędzonej papryki w proszku i udekoruj kilkoma pozostawionymi wcześniej groszkami ciecierzycy.


Dobra rada:
Do gotowego dipu możesz dodać upieczonego pokrojonego w kostkę bakłażana – wtedy pasta nabierze zupełnie nowego smaku. Jeśli masz ochotę na bardziej pikantne smaki, zamiast słodkiej wędzonej papryki wierzch hummusu możesz oprószyć jej pikantną wersją.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hummus z wędzoną papryką - VIDEO
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy i sezamowej tahini, którą przyrządza się na Bliskim Wschodzie, coraz większą popularność zyskuje również w Polsce. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest wyjątkowo smaczna i stanowi bardzo uniwersalny dodatek. Może być jedzona jako przekąska, z warzywami, pieczywem typu pita, krakersami albo jako dodatek do chleba. Smak hummusu jest łagodny, dlatego łatwo go odmienisz, np. poprzez dodanie suszonych pomidorów w oleju lub mielonej papryki. Do dzieła!
Dla kogo?
Hummus z wędzoną papryką posmakuje nie tylko każdemu, kto przepada za niezwykle aromatycznymi daniami kuchni Bliskiego Wschodu, ale także lubi delektować się smaczną pastą z dodatkiem chrupiącego chlebka pita.
Na jaką okazję?
Bez względu na smak gęsty i aromatyczny hummus doskonale się sprawdza nie tylko w formie dodatku do wielu potraw, ale również smarowidło lub dip spożywany z kawałkami ciepłego pieczywa. Warto go również przygotować jako smaczną przekąskę podczas rodzinnego pikniku lub domowej imprezy spędzanej w gronie znajomych.
Czy wiesz, że?
Hummus wywodzi się z Egiptu i państw leżących na wschodnim, azjatyckim wybrzeżu Morza Śródziemnego (Liban, Jordania, Syria, Izrael). Ta smaczna pasta, którą można wykorzystać na wiele sposobów, obecnie jest popularna niemal na całym świecie, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan.
Dla urozmaicenia:
Choć hummus z wędzoną papryką należy do najbardziej rozpoznawanych smaków, ten wyśmienity dip możesz również przygotować w innych, równie smacznych wersjach np. z bakłażanem, pomidorami, oliwkami czy zmiażdżonym czosnkiem. Podawaj je z oliwą, marynowaną papryką i obowiązkowo kawałkami pieczywa. Życzmy smacznego!