Hummus z wędzoną papryką video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Hummus z wędzoną papryką - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
290 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

283 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

595 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

50 mililitrów

2 łyżki

3 łyżki

100 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień przed planowanym przygotowaniem potrawy przesyp groch do miski, zalej wodą i pozostaw do napęcznienia na minimum 12 godzin.

Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Następnego dnia odcedź ciecierzycę, zalej świeżą wodą, dodaj odrobinę soli i gotuj tak długo, aż groch zrobi się miękki.

Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - Krok 2

Krok 3

W kielichu miksera umieść groch (zostaw kilka ziaren do dekoracji), czosnek, pastę tahini i harisy, majonez oraz sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładką pastę. Dodanie majonezu do pasty sprawi, że będzie on bardziej aksamitny w smaku.

Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Powstałą masę przełóż do miski. Dopraw do smaku kminem, posiekaną kolendrą i jeśli zachodzi taka potrzeba szczyptą soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do miseczki, w której będziesz podawać pastę

Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem hummus skrop kilkoma łyżkami oliwy, oprósz z wierzchu szczyptą słodkiej wędzonej papryki w proszku i udekoruj kilkoma pozostawionymi wcześniej groszkami ciecierzycy.

Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do gotowego dipu możesz dodać upieczonego pokrojonego w kostkę bakłażana – wtedy pasta nabierze zupełnie nowego smaku. Jeśli masz ochotę na bardziej pikantne smaki, zamiast słodkiej wędzonej papryki wierzch hummusu możesz oprószyć jej pikantną wersją.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pasta meksykańska
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hummus z wędzoną papryką - VIDEOHummus z wędzoną papryką - VIDEO

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy i sezamowej tahini, którą przyrządza się na Bliskim Wschodzie, coraz większą popularność zyskuje również w Polsce. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest wyjątkowo smaczna i stanowi bardzo uniwersalny dodatek. Może być jedzona jako przekąska, z warzywami, pieczywem typu pita, krakersami albo jako dodatek do chleba. Smak hummusu jest łagodny, dlatego łatwo go odmienisz, np. poprzez dodanie suszonych pomidorów w oleju lub mielonej papryki. Do dzieła!

Dla kogo?

Hummus z wędzoną papryką posmakuje nie tylko każdemu, kto przepada za niezwykle aromatycznymi daniami kuchni Bliskiego Wschodu, ale także lubi delektować się smaczną pastą z dodatkiem chrupiącego chlebka pita.

Na jaką okazję?

Bez względu na smak gęsty i aromatyczny hummus doskonale się sprawdza nie tylko w formie dodatku do wielu potraw, ale również smarowidło lub dip spożywany z kawałkami ciepłego pieczywa. Warto go również przygotować jako smaczną przekąskę podczas rodzinnego pikniku lub domowej imprezy spędzanej w gronie znajomych.

Czy wiesz, że?

Hummus wywodzi się z Egiptu i państw leżących na wschodnim, azjatyckim wybrzeżu Morza Śródziemnego (Liban, Jordania, Syria, Izrael). Ta smaczna pasta, którą można wykorzystać na wiele sposobów, obecnie jest popularna niemal na całym świecie, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan.

Dla urozmaicenia:

Choć hummus z wędzoną papryką należy do najbardziej rozpoznawanych smaków, ten wyśmienity dip możesz również przygotować w innych, równie smacznych wersjach np. z bakłażanem, pomidorami, oliwkami czy zmiażdżonym czosnkiem. Podawaj je z oliwą, marynowaną papryką i obowiązkowo kawałkami pieczywa. Życzmy smacznego!