Hummus z wędzoną papryką video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Hummus z wędzoną papryką - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

277 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

261 osób wydrukowało

Pobierz pdf

542 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

50 mililitrów

2 łyżki

3 łyżki

100 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch mocz w misce w zimnej wodzie przez minimum 12 godzin.

Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie groch zalej świeżą wodą z odrobiną soli i gotuj aż będzie miękki.

Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - Krok 2

Krok 3

W kielichu miksera umieść groch (zostaw kilka ziaren do dekoracji), czosnek, pastę tahini i harisy, majonez, sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładka pastę. Dodanie majonezu do pasty sprawi, że będzie on bardziej aksamitny w smaku.

Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Przełóż do miski dopraw do smaku kminem, posiekaną kolendrą i jeśli zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.

Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Pastę skrop kilkoma łyżkami oliwy, oprósz wędzoną papryką z wierzchu.

Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do gotowej pasty możesz dodać upieczonego pokrojonego w kostkę bakłażana – Pasta nabierze zupełnie nowego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hummus z wędzoną papryką - VIDEOHummus z wędzoną papryką - VIDEO

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy i sezamowej tahini, którą przyrządza się na Bliskim Wschodzie, coraz większą popularność zyskuje również w Polsce. Nic w tym dziwnego, jest smaczna i stanowi bardzo uniwersalny dodatek. Może być jedzona jako przekąska, z warzywami, pieczywem typu pita, krakersami albo jako dodatek do chleba. Smak hummusu jest łagodny, dlatego łatwo go odmienisz, np. wędzoną papryką. Wybierz słodką odmianę, żeby nie był zbyt pikantny – do tej wersji hummusu dodaj też pastę harrisa z ostrych papryczek chili oraz kmin rzymski. Na koniec dopraw całość czosnkiem i sokiem z cytryny, który przełamie pozostałe smaki. Spróbuj także dodatku majonezu, który nada całości bardziej kremowej konsystencji. Zmiksuj wszystko na gładką masę i przełóż do miseczki, dekorując kolendrą oraz oliwą. Oprócz hummusu z wędzoną papryką, zrób także kilka innych wersji smakowych, np. z bakłażanem, pomidorami i klasyczną. Podawaj je z oliwkami, marynowaną papryką i kawałkami pieczywa. Życzmy smacznego!