Hummus z wędzoną papryką - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

230 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

245 osób wydrukowało

Pobierz pdf

482 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

50 mililitrów

2 łyżki

3 łyżki

100 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch mocz w misce w zimnej wodzie przez minimum 12 godzin.

Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie groch zalej świeżą wodą z odrobiną soli i gotuj aż będzie miękki.

Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - Krok 2

Krok 3

W kielichu miksera umieść groch (zostaw kilka ziaren do dekoracji), czosnek, pastę tahini i harisy, majonez, sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładka pastę. Dodanie majonezu do pasty sprawi, że będzie on bardziej aksamitny w smaku.

Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Przełóż do miski dopraw do smaku kminem, posiekaną kolendrą i jeśli zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.

Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Pastę skrop kilkoma łyżkami oliwy, oprósz wędzoną papryką z wierzchu.

Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do gotowej pasty możesz dodać upieczonego pokrojonego w kostkę bakłażana – Pasta nabierze zupełnie nowego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hummus z wędzoną papryką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hummus z wędzoną papryką - VIDEOHummus z wędzoną papryką - VIDEO

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy i sezamowej tahini, którą przyrządza się na Bliskim Wschodzie, coraz większą popularność zyskuje również w Polsce. Nic w tym dziwnego, jest smaczna i stanowi bardzo uniwersalny dodatek. Może być jedzona jako przekąska, z warzywami, pieczywem typu pita, krakersami albo jako dodatek do chleba. Smak hummusu jest łagodny, dlatego łatwo go odmienisz, np. wędzoną papryką. Wybierz słodką odmianę, żeby nie był zbyt pikantny – do tej wersji hummusu dodaj też pastę harrisa z ostrych papryczek chili oraz kmin rzymski. Na koniec dopraw całość czosnkiem i sokiem z cytryny, który przełamie pozostałe smaki. Spróbuj także dodatku majonezu, który nada całości bardziej kremowej konsystencji. Zmiksuj wszystko na gładką masę i przełóż do miseczki, dekorując kolendrą oraz oliwą. Oprócz hummusu z wędzoną papryką, zrób także kilka innych wersji smakowych, np. z bakłażanem, pomidorami i klasyczną. Podawaj je z oliwkami, marynowaną papryką i kawałkami pieczywa. Życzmy smacznego!