
Składniki
400 gramów
2 opakowania
50 łyżeczek
2 łyżki
3 sztuki
100 mililitrów
100 mililitrów
2 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 °C piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie paprykę wyjmij, wystudź, obierz ze skóry, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę o grubości 1 cm.

Krok 2
Ciecierzycę przełóż na durszlak, przepłucz czystą wodą i przełóż do miski, a drugą połowę do kielicha miksera. Do kielicha miksera dodaj sok z cytryny, pastę tahini, kmin, roztarty ząbek czosnku i trzy łyżki wody. Całość dokładnie zmiksuj.

Krok 3
Do powstałej pasty dodaj pozostałe składniki, ciecierzycę, paprykę, posiekane zioła. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw sosem sałatkowym.


Dobra rada:
Hummus paprykowy możesz urozmaicić dodając zgrillowaną i pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hummus paprykowy
Może stanowić smaczny dodatek lub przekąskę. Jest gęsty, wyrazisty i doskonale komponuje się z pieczywem oraz świeżymi i grillowanymi warzywami. Hummus paprykowy to specjał wywodzący się z kuchni arabskiej, który z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym warzywne pasty do kanapek. Przygotuj go z ciecierzycy z puszki, dzięki czemu zaoszczędzisz czas. Odsącz ją, jedną część przełóż do naczynia do blendowania, a drugą odstaw. Pierwszą zmiksuj z dodatkiem soku z cytryny, pasty tahini, kminu, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz wody. Zamiast pasty sezamowej możesz wykorzystać ziarna sezamu. Paprykę upiecz w folii aluminiowej, ostudź i obierz ze skóry. Pokrojoną w kostkę, razem z pozostałą ciecierzycą, posiekaną kolendrą i natką pietruszki oraz pastą z pikantnej papryczki, dołącz do zmiksowanej masy. Całość wymieszaj i dopraw na koniec sosem sałatkowym zioła ogrodowe z trybulą. Wierzch hummusu polej oliwą i udekoruj ziołami. Przekonaj się, jak łatwo można przyrządzić tę smaczną przekąskę. Zapoznaj się z naszym przepisem.