
Składniki
400 gramów
2 opakowania
50 łyżeczek
2 łyżki
3 sztuki
100 mililitrów
100 mililitrów
2 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 °C piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie paprykę wyjmij, wystudź, obierz ze skóry, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę o grubości 1 cm.

Krok 2
Ciecierzycę przełóż na durszlak, przepłucz czystą wodą i przełóż do miski, a drugą połowę do kielicha miksera. Do kielicha miksera dodaj sok z cytryny, pastę tahini, kmin, roztarty ząbek czosnku i trzy łyżki wody. Całość dokładnie zmiksuj.

Krok 3
Do powstałej pasty dodaj pozostałe składniki, ciecierzycę, paprykę, posiekane zioła. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw sosem sałatkowym.


Dobra rada:
Hummus paprykowy możesz urozmaicić dodając zgrillowaną i pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Hummus paprykowy
Może stanowić smaczny dodatek lub przekąskę. Jest gęsty, wyrazisty i doskonale komponuje się z pieczywem oraz świeżymi i grillowanymi warzywami. Hummus paprykowy to specjał wywodzący się z kuchni arabskiej, który z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym warzywne pasty do kanapek. Przygotuj go z ciecierzycy z puszki, dzięki czemu zaoszczędzisz czas. Odsącz ją, jedną część przełóż do naczynia do blendowania, a drugą odstaw. Pierwszą zmiksuj z dodatkiem soku z cytryny, pasty tahini, kminu, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz wody. Zamiast pasty sezamowej możesz wykorzystać ziarna sezamu. Paprykę upiecz w folii aluminiowej, ostudź i obierz ze skóry. Pokrojoną w kostkę, razem z pozostałą ciecierzycą, posiekaną kolendrą i natką pietruszki oraz pastą z pikantnej papryczki, dołącz do zmiksowanej masy. Całość wymieszaj i dopraw na koniec sosem sałatkowym zioła ogrodowe z trybulą. Wierzch hummusu polej oliwą i udekoruj ziołami. Przekonaj się, jak łatwo można przyrządzić tę smaczną przekąskę. Zapoznaj się z naszym przepisem.