Hummus paprykowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hummus paprykowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 opakowania

50 łyżeczek

2 łyżki

3 sztuki

100 mililitrów

100 mililitrów

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 °C piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie paprykę wyjmij, wystudź, obierz ze skóry, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę o grubości 1 cm.

Hummus paprykowy - Krok 1

Krok 2

Ciecierzycę przełóż na durszlak, przepłucz czystą wodą i przełóż do miski, a drugą połowę do kielicha miksera. Do kielicha miksera dodaj sok z cytryny, pastę tahini, kmin, roztarty ząbek czosnku i trzy łyżki wody. Całość dokładnie zmiksuj.

Hummus paprykowy - Krok 2

Krok 3

Do powstałej pasty dodaj pozostałe składniki, ciecierzycę, paprykę, posiekane zioła. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw sosem sałatkowym.

Hummus paprykowy - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Hummus paprykowy możesz urozmaicić dodając zgrillowaną i pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hummus paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hummus paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hummus paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hummus paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hummus paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hummus paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hummus paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hummus paprykowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hummus paprykowyHummus paprykowy

Może stanowić smaczny dodatek lub przekąskę. Jest gęsty, wyrazisty i doskonale komponuje się z pieczywem oraz świeżymi i grillowanymi warzywami. Hummus paprykowy to specjał wywodzący się z kuchni arabskiej, który z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym warzywne pasty do kanapek. Przygotuj go z ciecierzycy z puszki, dzięki czemu zaoszczędzisz czas. Odsącz ją, jedną część przełóż do naczynia do blendowania, a drugą odstaw. Pierwszą zmiksuj z dodatkiem soku z cytryny, pasty tahini, kminu, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz wody. Zamiast pasty sezamowej możesz wykorzystać ziarna sezamu. Paprykę upiecz w folii aluminiowej, ostudź i obierz ze skóry. Pokrojoną w kostkę, razem z pozostałą ciecierzycą, posiekaną kolendrą i natką pietruszki oraz pastą z pikantnej papryczki, dołącz do zmiksowanej masy. Całość wymieszaj i dopraw na koniec sosem sałatkowym zioła ogrodowe z trybulą. Wierzch hummusu polej oliwą i udekoruj ziołami. Przekonaj się, jak łatwo można  przyrządzić tę smaczną przekąskę. Zapoznaj się z naszym przepisem.