Składniki
400 gramów
1 opakowanie
125 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 sztuki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ciecierzycę, aż będzie miękka i schłódź ją.
Krok 2
Następnie zmiksuj w blenderze ciecierzycę, Sos sałatkowy Grecki Knorr, jogurt, pół czerwonej papryki, oregano, czosnek i sezam.
Krok 3
Przełóż do talerza, w którym będziesz podawać, dodaj pozostałą paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
Krok 4
Pokrój pitę w duże kawałki i podsmaż na grillu z dwóch stron. Podawaj hummus z grillowaną pitą na boku i sałatką z rukwi wodnej.
Dobra rada:
Jeśli przepadasz za pesto i lubisz przyrządzać je samodzielnie, spróbuj zamienić liście bazylii na szpinak i rukiew.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką
Hummus to gęsta, delikatnie pikantna pasta. Jest przekąską szczególnie lubianą przez osoby lubiące warzywne potrawy. Przyrządza się go z ciecierzycy, którą należy wcześniej namoczyć, a następnie ugotować. Dzięki subtelnemu smakowi dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Przygotowana z rukwią wodną i czerwoną papryką będzie smaczną kolacją lub przekąską również o innej porze dnia. Ugotowaną ciecierzycę, jogurt, pół czerwonej papryki, oregano, czosnek, sezam oraz inne przyprawy miksuje się blenderem na gładką masę. Serwuje się ją posypaną pokroją w kostkę czerwoną papryką. Można też polać hummus odrobiną oliwy lub posypać posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek podaj do niego sałatkę z rukwi wodnej, która będzie delikatnie pikantna i doskonale skomponuje się kremową pastą. Dołącz do tak przygotowanej potrawy również grillowany chleb pita. Sprawdzi się też tortilla lub bagietka. Hummus będzie wyśmienity z suszonymi lub świeżymi pomidorami, kaparami czy kiszonym ogórkiem. Spróbuj przygotować tę pyszną przekąskę, korzystając z tego przepisu!