Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

32 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

125 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ciecierzycę, aż będzie miękka i schłódź ją.

Krok 2

Następnie zmiksuj w blenderze ciecierzycę, Sos sałatkowy Grecki Knorr, jogurt, pół czerwonej papryki, oregano, czosnek i sezam.

Krok 3

Przełóż do talerza, w którym będziesz podawać, dodaj pozostałą paprykę pokrojoną w drobną kostkę.

Krok 4

Pokrój pitę w duże kawałki i podsmaż na grillu z dwóch stron. Podawaj hummus z grillowaną pitą na boku i sałatką z rukwi wodnej.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli przepadasz za pesto i lubisz przyrządzać je samodzielnie, spróbuj zamienić liście bazylii na szpinak i rukiew.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hummus z rukwią wodną i czerwoną paprykąHummus z rukwią wodną i czerwoną papryką

Hummus to gęsta, delikatnie pikantna pasta. Jest przekąską szczególnie lubianą przez osoby lubiące warzywne potrawy. Przyrządza się go z ciecierzycy, którą należy wcześniej namoczyć, a następnie ugotować. Dzięki subtelnemu smakowi dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Przygotowana z rukwią wodną i czerwoną papryką będzie smaczną kolacją lub przekąską również o innej porze dnia. Ugotowaną ciecierzycę, jogurt, pół czerwonej papryki, oregano, czosnek, sezam oraz inne przyprawy miksuje się blenderem na gładką masę. Serwuje się ją posypaną pokroją w kostkę czerwoną papryką. Można też polać hummus odrobiną oliwy lub posypać posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek podaj do niego sałatkę z rukwi wodnej, która będzie delikatnie pikantna i doskonale skomponuje się kremową pastą. Dołącz do tak przygotowanej potrawy również grillowany chleb pita. Sprawdzi się też tortilla lub bagietka. Hummus będzie wyśmienity z suszonymi lub świeżymi pomidorami, kaparami czy kiszonym ogórkiem. Spróbuj przygotować tę pyszną przekąskę, korzystając z tego przepisu!