Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką
łatwe
31 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
125 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 sztuki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ciecierzycę, aż będzie miękka i schłódź ją.
Krok 2
Następnie zmiksuj w blenderze ciecierzycę, Sos sałatkowy Grecki Knorr, jogurt, pół czerwonej papryki, oregano, czosnek i sezam.
Krok 3
Przełóż do talerza, w którym będziesz podawać, dodaj pozostałą paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
Krok 4
Pokrój pitę w duże kawałki i podsmaż na grillu z dwóch stron. Podawaj hummus z grillowaną pitą na boku i sałatką z rukwi wodnej.

Dobra rada:
Jeśli przepadasz za pesto i lubisz przyrządzać je samodzielnie, spróbuj zamienić liście bazylii na szpinak i rukiew.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką
Hummus to gęsta, delikatnie pikantna pasta. Jest przekąską szczególnie lubianą przez osoby lubiące warzywne potrawy. Przyrządza się go z ciecierzycy, którą należy wcześniej namoczyć, a następnie ugotować. Dzięki subtelnemu smakowi dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Przygotowana z rukwią wodną i czerwoną papryką będzie smaczną kolacją lub przekąską również o innej porze dnia. Ugotowaną ciecierzycę, jogurt, pół czerwonej papryki, oregano, czosnek, sezam oraz inne przyprawy miksuje się blenderem na gładką masę. Serwuje się ją posypaną pokroją w kostkę czerwoną papryką. Można też polać hummus odrobiną oliwy lub posypać posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek podaj do niego sałatkę z rukwi wodnej, która będzie delikatnie pikantna i doskonale skomponuje się kremową pastą. Dołącz do tak przygotowanej potrawy również grillowany chleb pita. Sprawdzi się też tortilla lub bagietka. Hummus będzie wyśmienity z suszonymi lub świeżymi pomidorami, kaparami czy kiszonym ogórkiem. Spróbuj przygotować tę pyszną przekąskę, korzystając z tego przepisu!


































