Czy hummus można mrozić? Jak go zamrozić?
Co zrobić z nadmiarem strączkowo-warzywnej pasty? Czy hummus można mrozić? Poznajcie tajniki mrożenia hummusu w domowych warunkach.
Czy można mrozić hummus?
Zastanawiacie się, czy hummus można zamrozić? Zarówno kupną, jak i domową pastę strączkową jak najbardziej możecie mrozić, o ile zrobicie to w odpowiedni sposób. Pasta ze strączków i warzyw może być przechowywana w zamrażalniku nawet przez kilka miesięcy, jeśli jest szczelnie zamknięta. Optymalnie byłoby przechowywanie mrożonego hummusu do 3 miesięcy, maksymalnie do 6. Hummus możecie zamrozić w jednym opakowaniu zbiorczym lub w małych porcjach, np. w pojemniku do lodu. Mrożenie hummusu w małych porcjach wielkości kostki lodu polecamy w sytuacji, kiedy chcecie zamrozić hummus do kanapek.
Jak mrozić hummus?
Hummus należy umieścić w szklanych lub plastikowych pojemnikach do żywności, dokładnie zamknąć i szybko zamrozić do temperatury minimum -18°C. Mrożenie hummusu może się odbywać również w woreczkach próżniowych. Te dwa typy opakowań najmocniej ograniczą straty składników odżywczych i pozwolą uniknąć znaczącej zmiany smaku. Wierzch pasty najlepiej polać oliwą, dzięki czemu hummus będzie dodatkowo zabezpieczony przed zepsuciem. Jeśli mimo poprawnego przygotowania mrożonki rozmrożona pasta jest mało wyrazista w smaku, najlepiej dodatkowo doprawić ją cebulą, czosnkiem, pieprzem lub innymi preferowanymi przyprawami.
Mrożony hummus możecie wykorzystać w taki sam sposób jak świeży – do kanapek, do naleśników jako dodatek do pieczonego mięsa lub do makaronów na szybką kolację.
Komentarze (0)