Tosty z szynką i serem - z piekarnika: przepis | Przepisy.pl pixel

Tosty z serem i szynką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

667 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

427 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

50 gramów

3 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kromki pieczywa tostowego ułóż na blaszce i zapiecz w piekarniku (190°C) z dwóch stron, używając funkcji grill lub przygotuj w tosterze. Zapieczone tosty posmaruj majonezem, a następnie ułóż na nich po plasterku szynki i sera tak, by nie wystawały poza brzegi kromek. Tosty ponownie włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w wysokiej temperaturze, dopóki ser się nie rozpuści.

Tosty z serem i szynką - Krok 1

Krok 2

Gotowe tosty złóż razem i przekrój na pół po przekątnej. Podawaj natychmiast, póki pieczywo i szynka są gorące, a ser ma lejącą konsystencję. Gotowe!

Tosty z serem i szynką - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Tosty z serem i szynką podawaj z wybranym sosem lub dipem np. majonezowo czosnkowym. Gorące kanapki doskonale smakują również z dodatkiem pikantnego keczupu.

8

Opinie o przepisie

  • Kajtek Wilk

    Kajtek Wilk , 12.10.2021

    Ja akurat nie miałem szynki i zamiast szynki mustarde dałem mega dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • lena ostoska

    lena ostoska , 19.08.2021

    czy mozna to zrobic w tosteze

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Gabriela Matusiak

    Gabriela Matusiak , 05.03.2021

    Szybko, prosto, smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Gorzelski

    Mateusz Gorzelski , 23.01.2021

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Dzieciuchowicz

    Kinga Dzieciuchowicz , 20.01.2021

    bardzo dobre i szybko się robi. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • KusiaK

    KusiaK , 16.01.2021

    wszystko dobrze huh :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Osik

    Katarzyna Osik , 16.12.2020

    super! śniadanko lub kolacja polecam serdecznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tosty z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tosty z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tosty z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tosty z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tosty z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tosty z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tosty z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tosty z serem i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tosty z serem i szynkąTosty z serem i szynką

Kanapka z serem i szynką nie brzmi jak najbardziej finezyjne danie, prawda? Sprawa wygląda zupełnie inaczej, gdy poda się ją na ciepło! Zapiekane pieczywo z apetycznie ciągnącym się serem i ulubionym rodzajem szynki to dziecinnie prosty specjał, któremu wręcz nie można się oprzeć.

Dla kogo?

Tosty z serem i szynką nie muszą kojarzyć się z typowo studenckim daniem, przygotowywanym na szybko w akademickim pokoju. Kilka prostych trików sprawi, że zamienią się w pyszną potrawę, którą kochają zarówno dorośli jak i najmłodsi domownicy.

Na jaką okazję?

Doskonały pomysł na lunch, kiedy w ciągu dnia nie możesz sobie pozwolić na długie siedzenie w kuchni. Tosty z szynką i serem zapieczone w dobrze rozgrzanym piekarniku przygotuj, gdy tylko masz ochotę na ciepłą kolację. Popołudniowe spotkanie ze znajomymi przeciągnęło się do wieczora? Proponowane przez nas tosty przyrządzisz błyskawicznie i to bez przerywania doskonałej wspólnej zabawy.

Czy wiesz, że?

We Francji pieczywo z szynką i serem podawane na gorąco nosi nazwę croque. Tosty w tej wersji przygotowywane są jednak najczęściej na patelni, a nie w piekarniku, a ich wierzch dodatkowo dekoruje się roztopionym ementalerem lub gruyerem.

Dla urozmaicenia:

Tosty z szynką i serem mogą wyglądać naprawdę szykownie. Wystarczy dodać do nich świeżą rukolę lub roszponkę. Ale to nie wszystko! Zaszalejcie z dodatkami! Co powiecie na kawałki cebuli, cienkie plasterki pieczarek, słone oliwki albo pikantne kapary? Będzie kolorowo i pysznie!