Barszcz czerwony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

195 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

4 ziarna

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj dokładnie warzywa oraz jabłka, po czym rozdrobnij je na mniejsze kawałki i zalej 3 litrami wody.

Barszcz czerwony - Krok 1

Krok 2

Dodaj przyprawy i ząbek obranego czosnku.

Barszcz czerwony - Krok 2

Krok 3

Gotuj barszcz około 1,5 godziny, a następnie przecedź go do drugiego garnka.

Barszcz czerwony - Krok 3

Krok 4

Barszcz zagotuj, wsyp Barszcz czerwony Knorr cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia.

Barszcz czerwony - Krok 4

Krok 5

Dopraw barszcz do smaku miodem i imbirem.

Barszcz czerwony - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Elżbieta  Kamocka

    Elżbieta Kamocka , 13.12.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Hard

    Rafał Hard , 14.11.2015

    Uwielbiam wszelkie rodzaje barszczu i sądzę że ten przepis jest także bardzo dobry. Aby był smaczny bardzo ważne jest aby nie było przewodnione tylko intensywny smak. Także tego typu zupa jest zdrowa więc warto ją przyrządzać. Sama robię według takiej receptury http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-barszcz-czerwony/ tylko że dodatki jak najbardziej można modyfikować w zależności od upodobań. Dziękuję za wpis i go także postaram się wypróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwonyBarszcz czerwony

Mianem barszczu określa się kwaśną zupę, której podstawą może być zakwas żytni, buraki ćwikłowe albo kapusta kiszona. Barszcz jest szczególnie popularny w Europie Środkowej i Wschodniej. Istnieje kilka rodzajów tej smacznej zupy – barszcz czerwony, biały, ukraiński lub rosyjski zielony barszcz ze szczawiu. Buraków do przygotowania tej potrawy nie musisz szatkować ani ścierać. Wystarczy, że każde warzywo pokroisz na kilka kawałków i zalejesz trzema litrami wody. Smak buraków w barszczu podkreślą jabłka, marchewka, pietruszka i cebula. Zupę dopraw liściem laurowym, zielem angielskim, miodem i majerankiem. Jeśli chcesz, aby barszcz zyskał bardziej wyrazisty smak, dodaj niewielki kawałek imbiru. Tak przygotowaną zupę możesz zaserwować jako samodzielne pierwsze danie lub jako podany w filiżance dodatek do dania głównego. Dobrze ugotowany barszcz charakteryzuje się głęboką, czerwoną barwą i wytrawnym smakiem. Możesz go posypać świeżo posiekaną pietruszką. Podawaj z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Z każdym z tych dodatków będzie równie smaczny.