Barszcz czerwony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

75 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

4 ziarna

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj dokładnie warzywa oraz jabłka, po czym rozdrobnij je na mniejsze kawałki i zalej 3 litrami wody.

Barszcz czerwony - Krok 1

Krok 2

Dodaj przyprawy i ząbek obranego czosnku.

Barszcz czerwony - Krok 2

Krok 3

Gotuj barszcz około 1,5 godziny, a następnie przecedź go do drugiego garnka.

Barszcz czerwony - Krok 3

Krok 4

Barszcz zagotuj, wsyp Barszcz czerwony Knorr cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia.

Barszcz czerwony - Krok 4

Krok 5

Dopraw barszcz do smaku miodem i imbirem.

Barszcz czerwony - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Elżbieta  Kamocka

    Elżbieta Kamocka , 13.12.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Hard

    Rafał Hard, 14.11.2015

    Uwielbiam wszelkie rodzaje barszczu i sądzę że ten przepis jest także bardzo dobry. Aby był smaczny bardzo ważne jest aby nie było przewodnione tylko intensywny smak. Także tego typu zupa jest zdrowa więc warto ją przyrządzać. Sama robię według takiej receptury http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-barszcz-czerwony/ tylko że dodatki jak najbardziej można modyfikować w zależności od upodobań. Dziękuję za wpis i go także postaram się wypróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwonyBarszcz czerwony

Mianem barszczu określa się kwaśną zupę, której podstawą może być zakwas żytni, buraki ćwikłowe albo kapusta kiszona. Barszcz jest szczególnie popularny w Europie Środkowej i Wschodniej. Istnieje kilka rodzajów tej smacznej zupy – barszcz czerwony, biały, ukraiński lub rosyjski zielony barszcz ze szczawiu. Buraków do przygotowania tej potrawy nie musisz szatkować ani ścierać. Wystarczy, że każde warzywo pokroisz na kilka kawałków i zalejesz trzema litrami wody. Smak buraków w barszczu podkreślą jabłka, marchewka, pietruszka i cebula. Zupę dopraw liściem laurowym, zielem angielskim, miodem i majerankiem. Jeśli chcesz, aby barszcz zyskał bardziej wyrazisty smak, dodaj niewielki kawałek imbiru. Tak przygotowaną zupę możesz zaserwować jako samodzielne pierwsze danie lub jako podany w filiżance dodatek do dania głównego. Dobrze ugotowany barszcz charakteryzuje się głęboką, czerwoną barwą i wytrawnym smakiem. Możesz go posypać świeżo posiekaną pietruszką. Podawaj z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Z każdym z tych dodatków będzie równie smaczny.