Barszcz czerwony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
203 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

4 ziarna

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj dokładnie warzywa oraz jabłka, po czym rozdrobnij je na mniejsze kawałki i zalej 3 litrami wody.

Barszcz czerwony - Krok 1

Krok 2

Dodaj przyprawy i ząbek obranego czosnku.

Barszcz czerwony - Krok 2

Krok 3

Gotuj barszcz około 1,5 godziny, a następnie przecedź go do drugiego garnka.

Barszcz czerwony - Krok 3

Krok 4

Barszcz zagotuj, wsyp Barszcz czerwony Knorr cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia.

Barszcz czerwony - Krok 4

Krok 5

Dopraw barszcz do smaku miodem i imbirem.

Barszcz czerwony - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Elżbieta  Kamocka

    Elżbieta Kamocka , 13.12.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwonyBarszcz czerwony

Mianem barszczu określa się kwaśną zupę, której podstawą może być zakwas żytni, buraki ćwikłowe albo kapusta kiszona. Barszcz jest szczególnie popularny w Europie Środkowej i Wschodniej. Istnieje kilka rodzajów tej smacznej zupy – barszcz czerwony, biały, ukraiński lub rosyjski zielony barszcz ze szczawiu. Buraków do przygotowania tej potrawy nie musisz szatkować ani ścierać. Wystarczy, że każde warzywo pokroisz na kilka kawałków i zalejesz trzema litrami wody. Smak buraków w barszczu podkreślą jabłka, marchewka, pietruszka i cebula. Zupę dopraw liściem laurowym, zielem angielskim, miodem i majerankiem. Jeśli chcesz, aby barszcz zyskał bardziej wyrazisty smak, dodaj niewielki kawałek imbiru. Tak przygotowaną zupę możesz zaserwować jako samodzielne pierwsze danie lub jako podany w filiżance dodatek do dania głównego. Dobrze ugotowany barszcz charakteryzuje się głęboką, czerwoną barwą i wytrawnym smakiem. Możesz go posypać świeżo posiekaną pietruszką. Podawaj z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Z każdym z tych dodatków będzie równie smaczny.