Barszcz czerwony wigilijny: intensywny - przepis | Przepisy.pl pixel

Intensywny barszcz czerwony na wigilię

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

33

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

285 osób wydrukowało

Pobierz pdf

637 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 kilogramy

1 kilogram

500 gramów

300 gramów

200 gramów

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

0.5 opakowania

8 listki

1 opakowanie

0.5 szklanki

2 sztuki

3 łyżki

4 łyżki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz buraki i warzywa, pokrój je drobno. Jabłka tylko umyj, nie obieraj, również rozdrobnij. Z pokrojonych buraków odłóż do miski około 1 kg. Z główek czosnku usuń wierzchnią skorupę, czosnku nie obieraj, ale w miarę możliwości rozdrobnij na poszczególne ząbki.

Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - Krok 1

Krok 2

Warzywa, jabłka, grzyby, czosnek i buraki zalej około 7 l wody, dodaj ocet, cukier i sól. Barszcz gotuj na wolnym ogniu około 2 -3 godziny, po tym czasie wywar odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia (np. na balkon).

Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - Krok 2

Krok 3

Na drugi dzień barszcz przecedź, dodaj pozostałe buraki i przyprawy, zacznij gotowanie na nowo, tym razem barszcz gotuj tylko około 40 minut.

Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - Krok 3

Krok 4

Na koniec zupę przecedź jeszcze raz, najlepiej przez gazę. Czysty wywar dopraw do smaku solą, cukrem i octem, możesz także dodać kilka świeżo przeciętych na pół ząbków czosnku.

Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Dobrym pomysłem jest dodanie wędzonych śliwek do gotującego się barszczu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Intensywny barszcz czerwony na wigilię Intensywny barszcz czerwony na wigilię

Przygotowując tradycyjną kolację wigilijną, nie możecie pominąć co najmniej kilku potraw, które stanowią prawdziwy świąteczny kanon. Jedną z nich jest barszcz czerwony. Zupa ta opiera się jedynie na składnikach roślinnych, a niepowtarzalny aromat zawdzięcza dużej liczbie warzyw oraz jabłkom i grzybom. Wystarczy dodać kilka uszek, aby stworzyć wyjątkowy, świąteczny klimat. Pamiętajcie, że sekretem tej barszczu czerwonego na wigilię jest wolne gotowanie warzyw – zupa będzie więc gotowa po około 3 godzinach. Warto zatem przygotować danie wcześniej, aby wywar nabrał wyrazistego smaku i intensywnego koloru.

Dla kogo?

Dla każdego zwolennika świątecznej tradycji.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na uroczystą kolację wigilijną.

Czy wiesz, że?

Barszcz czerwony, zgodnie ze świąteczną tradycją, stanowi jedną z dwunastu potraw, jakie powinny znaleźć się na wigilijnym stole. W niektórych regionach kraju zupę serwuje się z ugotowaną białą fasolą.

Dla urozmaicenia:

Wędzone śliwki, dodane do gotującego się barszczu, wzbogacą jego aromat.