Intensywny barszcz czerwony na wigilię przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Intensywny barszcz czerwony na wigilię

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

23

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

468 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 kilogramy

1 kilogram

500 gramów

300 gramów

200 gramów

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

0.5 opakowania

8 listki

1 opakowanie

0.5 szklanki

2 sztuki

3 łyżki

4 łyżki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz buraki i warzywa, pokrój je drobno. Jabłka tylko umyj, nie obieraj, również rozdrobnij. Z pokrojonych buraków odłóż do miski około 1 kg. Z główek czosnku usuń wierzchnią skorupę, czosnku nie obieraj, ale w miarę możliwości rozdrobnij na poszczególne ząbki.

Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - Krok 1

Krok 2

Warzywa, jabłka, grzyby, czosnek i buraki zalej około 7 l wody, dodaj ocet, cukier i sól. Barszcz gotuj na wolnym ogniu około 2 -3 godziny, po tym czasie wywar odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia (np. na balkon).

Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - Krok 2

Krok 3

Na drugi dzień barszcz przecedź, dodaj pozostałe buraki i przyprawy, zacznij gotowanie na nowo, tym razem barszcz gotuj tylko około 40 minut.

Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - Krok 3

Krok 4

Na koniec zupę przecedź jeszcze raz, najlepiej przez gazę. Czysty wywar dopraw do smaku solą, cukrem i octem, możesz także dodać kilka świeżo przeciętych na pół ząbków czosnku.

Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Dobrym pomysłem jest dodanie wędzonych śliwek do gotującego się barszczu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Intensywny barszcz czerwony na wigilię  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Intensywny barszcz czerwony na wigilię Intensywny barszcz czerwony na wigilię

Przygotowując tradycyjną kolację wigilijną, nie możecie pominąć co najmniej kilku potraw, które stanowią prawdziwy świąteczny kanon. Jedną z nich jest barszcz czerwony. Zupa ta opiera się jedynie na składnikach roślinnych, a niepowtarzalny aromat zawdzięcza dużej liczbie warzyw oraz jabłkom i grzybom. Wystarczy dodać kilka uszek, aby stworzyć wyjątkowy, świąteczny klimat. Pamiętajcie, że sekretem tej barszczu czerwonego na wigilię jest wolne gotowanie warzyw – zupa będzie więc gotowa po około 3 godzinach. Warto zatem przygotować danie wcześniej, aby wywar nabrał wyrazistego smaku i intensywnego koloru.

Dla kogo?

Dla każdego zwolennika świątecznej tradycji.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na uroczystą kolację wigilijną.

Czy wiesz, że?

Barszcz czerwony, zgodnie ze świąteczną tradycją, stanowi jedną z dwunastu potraw, jakie powinny znaleźć się na wigilijnym stole. W niektórych regionach kraju zupę serwuje się z ugotowaną białą fasolą.

Dla urozmaicenia:

Wędzone śliwki, dodane do gotującego się barszczu, wzbogacą jego aromat.