Kiszone rzodkiewki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiszone rzodkiewki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 pęczków

1 łyżeczka

10 ziaren

10 ziaren

4 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

4 listków

25 gramów

50 mililitrów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku, w około 1 litrze ciepłej wody, rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków. Zalewa powinna być ciepła nie gorąca około 30*C.

Kiszone rzodkiewki - Krok 1

Krok 2

Rzodkiewki oczyść odcinając korzeń i łodygę i umieść je w słoju.

Kiszone rzodkiewki - Krok 2

Krok 3

Do słoja dodaj przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, goździki, przecięte wzdłuż chili, obrane ząbki czosnku, korzeń i liście chrzanu lub wiśni.

Kiszone rzodkiewki - Krok 3

Krok 4

Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby rzodkiewki były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na okres około tygodnia aż rzodkiewki się ukwaszą.

Kiszone rzodkiewki - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszone rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszone rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszone rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszone rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszone rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszone rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszone rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszone rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszone rzodkiewkiKiszone rzodkiewki

Kisić można niemal każde warzywo. Idealnym rozwiązaniem na nowoczesne podejście do tradycyjnej kuchni są kiszone rzodkiewki, które przygotujecie w 20 minut. Są doskonałym dodatkiem do dań, a także pyszną przekąską. Możecie ją zaserwować – obok innych kiszonek – podczas domowego przyjęcia. Smak oraz chrupka konsystencja kiszonych rzodkiewek sprawią, że zagoszczą w waszym menu na stałe. Dzięki łatwej dostępności poszczególnych składników rzodkiewki możecie kisić przez cały rok. Pamiętajcie jedynie, że kiszenie trwa minimum kilka dni, dlatego też, jeśli chcecie zaskoczyć domowników pysznymi kiszonymi rzodkiewkami, przygotujcie słoiki co najmniej tydzień wcześniej.

Dla kogo?

Dla każdego, kto poszukuje ciekawych kulinarnych inspiracji na nietuzinkowe przekąski.

Na jaką okazję?

Kiszone rzodkiewki sprawdzą się zawsze. Będą idealnym dodatkiem do sałatek, warto zaserwować je także podczas domowych imprez dla rodziny i przyjaciół. Wykorzystacie je również jako codzienną, pikantną przekąskę.

Czy wiesz, że?

Kiszona rzodkiewka jest niezwykle popularna w kuchni azjatyckiej. Często zastępuje świeże warzywa, głównie w daniach chińskich oraz japońskich.

Dla urozmaicenia:

kiszone rzodkiewki możecie wykorzystać jako urozmaicenie różnego rodzaju mięs oraz dań wegetariańskich. Dodadzą potrawom wyrazistości i pikantnego smaku.