
Składniki
5 pęczków
1 łyżeczka
10 ziaren
10 ziaren
4 sztuki
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
4 listków
25 gramów
50 mililitrów
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku, w około 1 litrze ciepłej wody, rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków. Zalewa powinna być ciepła nie gorąca około 30*C.

Krok 2
Rzodkiewki oczyść odcinając korzeń i łodygę i umieść je w słoju.

Krok 3
Do słoja dodaj przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, goździki, przecięte wzdłuż chili, obrane ząbki czosnku, korzeń i liście chrzanu lub wiśni.

Krok 4
Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby rzodkiewki były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na okres około tygodnia aż rzodkiewki się ukwaszą.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kiszone rzodkiewki
Kisić można niemal każde warzywo. Idealnym rozwiązaniem na nowoczesne podejście do tradycyjnej kuchni są kiszone rzodkiewki, które przygotujecie w 20 minut. Są doskonałym dodatkiem do dań, a także pyszną przekąską. Możecie ją zaserwować – obok innych kiszonek – podczas domowego przyjęcia. Smak oraz chrupka konsystencja kiszonych rzodkiewek sprawią, że zagoszczą w waszym menu na stałe. Dzięki łatwej dostępności poszczególnych składników rzodkiewki możecie kisić przez cały rok. Pamiętajcie jedynie, że kiszenie trwa minimum kilka dni, dlatego też, jeśli chcecie zaskoczyć domowników pysznymi kiszonymi rzodkiewkami, przygotujcie słoiki co najmniej tydzień wcześniej.
Dla kogo?
Dla każdego, kto poszukuje ciekawych kulinarnych inspiracji na nietuzinkowe przekąski.
Na jaką okazję?
Kiszone rzodkiewki sprawdzą się zawsze. Będą idealnym dodatkiem do sałatek, warto zaserwować je także podczas domowych imprez dla rodziny i przyjaciół. Wykorzystacie je również jako codzienną, pikantną przekąskę.
Czy wiesz, że?
Kiszona rzodkiewka jest niezwykle popularna w kuchni azjatyckiej. Często zastępuje świeże warzywa, głównie w daniach chińskich oraz japońskich.
Dla urozmaicenia:
kiszone rzodkiewki możecie wykorzystać jako urozmaicenie różnego rodzaju mięs oraz dań wegetariańskich. Dodadzą potrawom wyrazistości i pikantnego smaku.






























