Kiszone rzodkiewki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiszone rzodkiewki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
150 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 pęczków

1 łyżeczka

10 ziaren

10 ziaren

4 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

4 listków

25 gramów

50 mililitrów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku, w około 1 litrze ciepłej wody, rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków. Zalewa powinna być ciepła nie gorąca około 30*C.

Kiszone rzodkiewki - Krok 1

Krok 2

Rzodkiewki oczyść odcinając korzeń i łodygę i umieść je w słoju.

Kiszone rzodkiewki - Krok 2

Krok 3

Do słoja dodaj przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, goździki, przecięte wzdłuż chili, obrane ząbki czosnku, korzeń i liście chrzanu lub wiśni.

Kiszone rzodkiewki - Krok 3

Krok 4

Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby rzodkiewki były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na okres około tygodnia aż rzodkiewki się ukwaszą.

Kiszone rzodkiewki - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszone rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszone rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszone rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszone rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszone rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszone rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszone rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszone rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczona dynia
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszone rzodkiewkiKiszone rzodkiewki

Kisić można niemal każde warzywo. Idealnym rozwiązaniem na nowoczesne podejście do tradycyjnej kuchni są kiszone rzodkiewki, które przygotujecie w 20 minut. Są doskonałym dodatkiem do dań, a także pyszną przekąską. Możecie ją zaserwować – obok innych kiszonek – podczas domowego przyjęcia. Smak oraz chrupka konsystencja kiszonych rzodkiewek sprawią, że zagoszczą w waszym menu na stałe. Dzięki łatwej dostępności poszczególnych składników rzodkiewki możecie kisić przez cały rok. Pamiętajcie jedynie, że kiszenie trwa minimum kilka dni, dlatego też, jeśli chcecie zaskoczyć domowników pysznymi kiszonymi rzodkiewkami, przygotujcie słoiki co najmniej tydzień wcześniej.

Dla kogo?

Dla każdego, kto poszukuje ciekawych kulinarnych inspiracji na nietuzinkowe przekąski.

Na jaką okazję?

Kiszone rzodkiewki sprawdzą się zawsze. Będą idealnym dodatkiem do sałatek, warto zaserwować je także podczas domowych imprez dla rodziny i przyjaciół. Wykorzystacie je również jako codzienną, pikantną przekąskę.

Czy wiesz, że?

Kiszona rzodkiewka jest niezwykle popularna w kuchni azjatyckiej. Często zastępuje świeże warzywa, głównie w daniach chińskich oraz japońskich.

Dla urozmaicenia:

kiszone rzodkiewki możecie wykorzystać jako urozmaicenie różnego rodzaju mięs oraz dań wegetariańskich. Dodadzą potrawom wyrazistości i pikantnego smaku.