Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Każdy z buraków owijamy folia aluminiowa i pieczemy w piekarniku w 200st aż będą miękkie.

Krok 2

Buraki studzimy, obieramy i płuczemy, osuszamy. Każdy z buraków kroimy na cienkie plasterki i układamy na dużym talerzu w taki sposób by na siebie nachodziły.

Krok 3

Przygotowujemy sos. Świeży majeranek lekko siekamy nożem by wydobyć zapach, dodajemy go do jogurtu. Do jogurtu dodajemy również rozkruszona kostkę czosnkową, sól, pieprz i ocet z białego wina. Sos mieszamy i polewamy nim sałatkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej