Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Każdy z buraków owijamy folia aluminiowa i pieczemy w piekarniku w 200st aż będą miękkie.

Krok 2

Buraki studzimy, obieramy i płuczemy, osuszamy. Każdy z buraków kroimy na cienkie plasterki i układamy na dużym talerzu w taki sposób by na siebie nachodziły.

Krok 3

Przygotowujemy sos. Świeży majeranek lekko siekamy nożem by wydobyć zapach, dodajemy go do jogurtu. Do jogurtu dodajemy również rozkruszona kostkę czosnkową, sól, pieprz i ocet z białego wina. Sos mieszamy i polewamy nim sałatkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka z fasolki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej