
Składniki
1 kilogram
1 kilogram
1 kilogram
1 kilogram
1 kilogram
1 kilogram
1 kilogram
1 litr
2 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę poszatkować a pomidory pokroić w ćwiartki.
Krok 2
Marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
Paprykę pokroić w ćwiartki, kalafiora podzielić na drobne różyczki, ogórki obrać ze skórki i poszatkować.
Krok 4
Wszystkie warzywa dodać do garnka. Wlać olej, ocet, dodać sól i pieprz. Można też dodać cukier. Całość dusić aż kalafior będzie miękki.
Krok 5
Surówkę przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej