Sałatka meksykańska z szynką i serem – z ryżem | Przepisy.pl pixel

Meksykańska sałatka z szynką

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

100 gramów

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według zaleceń producenta a następnie wystudź.

Krok 2

Szynkę, paprykę, ser pokrój w drobną kostkę, posiekaj natkę pietruszki, cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Kawałki ananasa, jeśli są zbyt duże przetnij na pół.

Krok 3

W misce połącz wszystkie składniki z majonezem i musztardą, dopraw do smaku sokiem, skórką z cytryny oraz pieprzem.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodatkowo dodać puszkę kukurydzy, będzie się idealnie komponowała z pozostałymi składnikami. Zdjęcie do przepisu autorstwa influencerki Dominiki Miecznikowskiej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Warzywne szaszłyki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej