Wegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipem
łatwe
244 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
250 gramów
150 gramów
2 garść
1 garść
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry grubości ok 1cm. Skrop oliwą.
Krok 2
Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok połącz z oliwą oraz przyprawą Knorr.
Krok 3
Wszystkie zioła posiekaj, niezbyt drobno i następnie wymieszaj je z twarożkiem, jogurtem i skórką z limonki.
Krok 4
Ziemniaki grilluj po 5-6 minut z każdej strony. W trakcie grillowania smaruj ziemniaki przygotowaną marynatą. Podawaj z dipem.

Dobra rada:
Posyp świeżymi kiełkami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipem
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na grillowe menu, skieruj swą uwagę w kierunku dań roślinnych. Będą nie tylko oryginalną i smaczną propozycją na potrawy z rusztu, ale także wyjątkowym dodatkiem do tradycyjnie przygotowywanych mięs. Wykorzystując nasz przepis na grillowane słodkie ziemniaki barbecue z aromatycznym dipem, zaskoczysz wszystkich. To prawdziwa feeria smaków, która przypadnie do gustu miłośnikom grillowanych potraw.
Dla kogo?
Dla wielbicieli kuchni roślinnej lub ciekawej odmiany tradycyjnego menu grillowego.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na przyjęcie przy grillu. Słodkie, grillowane ziemniaki z dipem sprawdzą się także w sezonie zimowym, jako propozycja na kolację albo obiad. Wystarczy, że tradycyjny grill zamienisz na wersję elektryczną lub gazową.
Czy wiesz, że?
Bataty są jednym z najważniejszych produktów żywnościowych Cilembu i okolicznych miejscowości Jawy Zachodniej. Wilec ziemniaczany eksportowany jest stamtąd do Singapuru, Hongkongu, Japonii, Korei, Tajlandii i Malezji.
Dla urozmaicenia:
Grillowane bataty z dipem możesz posypać ulubionymi świeżymi kiełkami.