Wegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipem
łatwe
274 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
250 gramów
150 gramów
2 garść
1 garść
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry grubości ok 1cm. Skrop oliwą.
Krok 2
Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok połącz z oliwą oraz przyprawą Knorr.
Krok 3
Wszystkie zioła posiekaj, niezbyt drobno i następnie wymieszaj je z twarożkiem, jogurtem i skórką z limonki.
Krok 4
Ziemniaki grilluj po 5-6 minut z każdej strony. W trakcie grillowania smaruj ziemniaki przygotowaną marynatą. Podawaj z dipem.

Dobra rada:
Posyp świeżymi kiełkami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipem
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na grillowe menu, skieruj swą uwagę w kierunku dań roślinnych. Będą nie tylko oryginalną i smaczną propozycją na potrawy z rusztu, ale także wyjątkowym dodatkiem do tradycyjnie przygotowywanych mięs. Wykorzystując nasz przepis na grillowane słodkie ziemniaki barbecue z aromatycznym dipem, zaskoczysz wszystkich. To prawdziwa feeria smaków, która przypadnie do gustu miłośnikom grillowanych potraw.
Dla kogo?
Dla wielbicieli kuchni roślinnej lub ciekawej odmiany tradycyjnego menu grillowego.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na przyjęcie przy grillu. Słodkie, grillowane ziemniaki z dipem sprawdzą się także w sezonie zimowym, jako propozycja na kolację albo obiad. Wystarczy, że tradycyjny grill zamienisz na wersję elektryczną lub gazową.
Czy wiesz, że?
Bataty są jednym z najważniejszych produktów żywnościowych Cilembu i okolicznych miejscowości Jawy Zachodniej. Wilec ziemniaczany eksportowany jest stamtąd do Singapuru, Hongkongu, Japonii, Korei, Tajlandii i Malezji.
Dla urozmaicenia:
Grillowane bataty z dipem możesz posypać ulubionymi świeżymi kiełkami.