Wegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipem
łatwe
37 osób zapisało
Składniki
600 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
250 gramów
150 gramów
2 garść
1 garść
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry grubości ok 1cm. Skrop oliwą.
Krok 2
Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok połącz z oliwą oraz przyprawą Knorr.
Krok 3
Wszystkie zioła posiekaj, niezbyt drobno i następnie wymieszaj je z twarożkiem, jogurtem i skórką z limonki.
Krok 4
Ziemniaki grilluj po 5-6 minut z każdej strony. W trakcie grillowania smaruj ziemniaki przygotowaną marynatą. Podawaj z dipem.
Dobra rada:
Posyp świeżymi kiełkami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipem
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na grillowe menu, skieruj swą uwagę w kierunku dań roślinnych. Będą nie tylko oryginalną i smaczną propozycją na potrawy z rusztu, ale także wyjątkowym dodatkiem do tradycyjnie przygotowywanych mięs. Wykorzystując nasz przepis na grillowane słodkie ziemniaki barbecue z aromatycznym dipem, zaskoczysz wszystkich. To prawdziwa feeria smaków, która przypadnie do gustu miłośnikom grillowanych potraw.
Dla kogo?
Dla wielbicieli kuchni roślinnej lub ciekawej odmiany tradycyjnego menu grillowego.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na przyjęcie przy grillu. Słodkie, grillowane ziemniaki z dipem sprawdzą się także w sezonie zimowym, jako propozycja na kolację albo obiad. Wystarczy, że tradycyjny grill zamienisz na wersję elektryczną lub gazową.
Czy wiesz, że?
Bataty są jednym z najważniejszych produktów żywnościowych Cilembu i okolicznych miejscowości Jawy Zachodniej. Wilec ziemniaczany eksportowany jest stamtąd do Singapuru, Hongkongu, Japonii, Korei, Tajlandii i Malezji.
Dla urozmaicenia:
Grillowane bataty z dipem możesz posypać ulubionymi świeżymi kiełkami.