Wegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipem

- Krok 1Obierz ziemniaki i pokrój w plastry grubości ok 1cm. Skrop oliwą.
- Krok 2Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok połącz z oliwą oraz przyprawą Knorr.
- Krok 3Wszystkie zioła posiekaj, niezbyt drobno i następnie wymieszaj je z twarożkiem, jogurtem i skórką z limonki.
- Krok 4Ziemniaki grilluj po 5-6 minut z każdej strony. W trakcie grillowania smaruj ziemniaki przygotowaną marynatą. Podawaj z dipem.

Posyp świeżymi kiełkami.

Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na grillowe menu, skieruj swą uwagę w kierunku dań roślinnych. Będą nie tylko oryginalną i smaczną propozycją na potrawy z rusztu, ale także wyjątkowym dodatkiem do tradycyjnie przygotowywanych mięs. Wykorzystując nasz przepis na grillowane słodkie ziemniaki barbecue z aromatycznym dipem, zaskoczysz wszystkich. To prawdziwa feeria smaków, która przypadnie do gustu miłośnikom grillowanych potraw.
Dla kogo?
Dla wielbicieli kuchni roślinnej lub ciekawej odmiany tradycyjnego menu grillowego.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na przyjęcie przy grillu. Słodkie, grillowane ziemniaki z dipem sprawdzą się także w sezonie zimowym, jako propozycja na kolację albo obiad. Wystarczy, że tradycyjny grill zamienisz na wersję elektryczną lub gazową.
Czy wiesz, że?
Bataty są jednym z najważniejszych produktów żywnościowych Cilembu i okolicznych miejscowości Jawy Zachodniej. Wilec ziemniaczany eksportowany jest stamtąd do Singapuru, Hongkongu, Japonii, Korei, Tajlandii i Malezji.
Dla urozmaicenia:
Grillowane bataty z dipem możesz posypać ulubionymi świeżymi kiełkami.