Wegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
196 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
27 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

258 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

250 gramów

150 gramów

2 garść

1 garść

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki i pokrój w plastry grubości ok 1cm. Skrop oliwą.

Krok 2

Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok połącz z oliwą oraz przyprawą Knorr.

Krok 3

Wszystkie zioła posiekaj, niezbyt drobno i następnie wymieszaj je z twarożkiem, jogurtem i skórką z limonki.

Krok 4

Ziemniaki grilluj po 5-6 minut z każdej strony. W trakcie grillowania smaruj ziemniaki przygotowaną marynatą. Podawaj z dipem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Posyp świeżymi kiełkami.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Słodkie ziemniaki można zastąpić dynią hokkaido.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipemWegetariański grill, czyli słodki ziemniak z dipem

Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na grillowe menu, skieruj swą uwagę w kierunku dań roślinnych. Będą nie tylko oryginalną i smaczną propozycją na potrawy z rusztu, ale także wyjątkowym dodatkiem do tradycyjnie przygotowywanych mięs. Wykorzystując nasz przepis na grillowane słodkie ziemniaki barbecue z aromatycznym dipem, zaskoczysz wszystkich. To prawdziwa feeria smaków, która przypadnie do gustu miłośnikom grillowanych potraw.

Dla kogo?

Dla wielbicieli kuchni roślinnej lub ciekawej odmiany tradycyjnego menu grillowego.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na przyjęcie przy grillu. Słodkie, grillowane ziemniaki z dipem sprawdzą się także w sezonie zimowym, jako propozycja na kolację albo obiad. Wystarczy, że tradycyjny grill zamienisz na wersję elektryczną lub gazową.

Czy wiesz, że?

Bataty są jednym z najważniejszych produktów żywnościowych Cilembu i okolicznych miejscowości Jawy Zachodniej. Wilec ziemniaczany eksportowany jest stamtąd do Singapuru, Hongkongu, Japonii, Korei, Tajlandii i Malezji.

Dla urozmaicenia:

Grillowane bataty z dipem możesz posypać ulubionymi świeżymi kiełkami.