Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan
łatwe
44 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 łyżka
4 łyżki
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewki dobrze umyj, skórkę lekko wyszoruj, natkę lekko skróć nie ścinając całej. Marchewki przekrój wzdłuż na mniejsze kawałki i gotuj na parze przez ok. 15 minut. Powinny zmięknąć lecz pozostać jędrne.

Krok 2
Do dużej miski zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z pomarańczy. Orzechy rozkrusz w dłoniach i również dodaj. Wlej miód, olej i dopraw przyprawą Knorr.

Krok 3
Gorące i ugotowane marchewki przełóż natychmiast do miski i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu jako samodzielne danie wegetariańskie lub dodatek do grillowanych mięs i ryb.


Dobra rada:
Do dania pasuje również sezam i świeża kolendra.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan
Marchewka ma niejedną kulinarną twarz. Jest warzywem wyjątkowo popularnym w kuchni polskiej. Pewnie nie wyobrażacie sobie rosołu bez dodatku tego warzywa czy klasycznej sałatki jarzynowej, w której nie byłoby marchewki. Jeśli lubicie jej słodki smak, spróbujcie wzbogacić marchewkę pikantnymi przyprawami, pomarańczą oraz orzechami pekan. Brzmi oryginalnie? I tak jest w istocie! To doskonały pomysł na pyszny dodatek do dań mięsnych lub samodzielną potrawę w wegetariańskim stylu.
Dla kogo?
Pikantne marchewki na parze przypadną do gustu zwolennikom nowoczesnej kuchni roślinnej.
Na jaką okazję?
Marchewki na parze z pomarańczą to doskonała propozycja na obiad – w formie samodzielnego dania lub dodatku do mięsnych potraw.
Czy wiesz, że?
Orzechy pekan pochodzą z drzewa, które spotkacie jedynie w kilku miejscach na świecie. Najliczniej występuje w kilku stanach USA, a także w Meksyku. Drzewa mogą osiągać wysokość nawet 40 metrów, a owocowanie rozpoczynają dopiero po około 10 latach od zasadzenia.
Dla urozmaicenia:
Do pikantnych marchewek możecie dodać sezam i świeżą kolendrę, które wzbogacą smak dania i dodadzą mu orientalnego charakteru.