Marchewka na parze – gotowane mini marchewki | Przepisy.pl pixel

Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

4 łyżki

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewki dobrze umyj, skórkę lekko wyszoruj, natkę lekko skróć nie ścinając całej. Marchewki przekrój wzdłuż na mniejsze kawałki i gotuj na parze przez ok. 15 minut. Powinny zmięknąć lecz pozostać jędrne.

Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - Krok 1

Krok 2

Do dużej miski zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z pomarańczy. Orzechy rozkrusz w dłoniach i również dodaj. Wlej miód, olej i dopraw przyprawą Knorr.

Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - Krok 2

Krok 3

Gorące i ugotowane marchewki przełóż natychmiast do miski i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu jako samodzielne danie wegetariańskie lub dodatek do grillowanych mięs i ryb.

Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania pasuje również sezam i świeża kolendra.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekanGotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan

Marchewka ma niejedną kulinarną twarz. Jest warzywem wyjątkowo popularnym w kuchni polskiej. Pewnie nie wyobrażacie sobie rosołu bez dodatku tego warzywa czy klasycznej sałatki jarzynowej, w której nie byłoby marchewki. Jeśli lubicie jej słodki smak, spróbujcie wzbogacić marchewkę pikantnymi przyprawami, pomarańczą oraz orzechami pekan. Brzmi oryginalnie? I tak jest w istocie! To doskonały pomysł na pyszny dodatek do dań mięsnych lub samodzielną potrawę w wegetariańskim stylu.

Dla kogo?

Pikantne marchewki na parze przypadną do gustu zwolennikom nowoczesnej kuchni roślinnej.

Na jaką okazję?

Marchewki na parze z pomarańczą to doskonała propozycja na obiad – w formie samodzielnego dania lub dodatku do mięsnych potraw.

Czy wiesz, że?

Orzechy pekan pochodzą z drzewa, które spotkacie jedynie w kilku miejscach na świecie. Najliczniej występuje w kilku stanach USA, a także w Meksyku. Drzewa mogą osiągać wysokość nawet 40 metrów, a owocowanie rozpoczynają dopiero po około 10 latach od zasadzenia.

Dla urozmaicenia:

Do pikantnych marchewek możecie dodać sezam i świeżą kolendrę, które wzbogacą smak dania i dodadzą mu orientalnego charakteru.