Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan
łatwe
25 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 łyżka
4 łyżki
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewki dobrze umyj, skórkę lekko wyszoruj, natkę lekko skróć nie ścinając całej. Marchewki przekrój wzdłuż na mniejsze kawałki i gotuj na parze przez ok. 15 minut. Powinny zmięknąć lecz pozostać jędrne.
Krok 2
Do dużej miski zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z pomarańczy. Orzechy rozkrusz w dłoniach i również dodaj. Wlej miód, olej i dopraw przyprawą Knorr.
Krok 3
Gorące i ugotowane marchewki przełóż natychmiast do miski i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu jako samodzielne danie wegetariańskie lub dodatek do grillowanych mięs i ryb.
Dobra rada:
Do dania pasuje również sezam i świeża kolendra.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gotowane na parze pikantne marchewki z pomarańczą i orzechami pekan
Marchewka ma niejedną kulinarną twarz. Jest warzywem wyjątkowo popularnym w kuchni polskiej. Pewnie nie wyobrażacie sobie rosołu bez dodatku tego warzywa czy klasycznej sałatki jarzynowej, w której nie byłoby marchewki. Jeśli lubicie jej słodki smak, spróbujcie wzbogacić marchewkę pikantnymi przyprawami, pomarańczą oraz orzechami pekan. Brzmi oryginalnie? I tak jest w istocie! To doskonały pomysł na pyszny dodatek do dań mięsnych lub samodzielną potrawę w wegetariańskim stylu.
Dla kogo?
Pikantne marchewki na parze przypadną do gustu zwolennikom nowoczesnej kuchni roślinnej.
Na jaką okazję?
Marchewki na parze z pomarańczą to doskonała propozycja na obiad – w formie samodzielnego dania lub dodatku do mięsnych potraw.
Czy wiesz, że?
Orzechy pekan pochodzą z drzewa, które spotkacie jedynie w kilku miejscach na świecie. Najliczniej występuje w kilku stanach USA, a także w Meksyku. Drzewa mogą osiągać wysokość nawet 40 metrów, a owocowanie rozpoczynają dopiero po około 10 latach od zasadzenia.
Dla urozmaicenia:
Do pikantnych marchewek możecie dodać sezam i świeżą kolendrę, które wzbogacą smak dania i dodadzą mu orientalnego charakteru.