Domowe wonton przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe wonton

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
270 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

0.5 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

3 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania farszu. Kolendrę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a kapustę poszatkuj. Dodaj wszystko do mięsa i całość wymieszaj.

Domowe wonton - Krok 1

Krok 2

Farsz dopraw sosem sojowym, olejem sezamowym oraz przyprawami Knorr.

Domowe wonton - Krok 2

Krok 3

Na gotowych kwadracikach z ciasta won ton układaj na środku farsz, boki ciasta posmaruj lekko wodą i składaj w trójkąty.

Domowe wonton - Krok 3

Krok 4

Pierożki układaj w naczyniu do gotowania na parze lub koszyczku bambusowym i gotuj na parze ok 15 minut. Podawaj z dodatkowym sosem sojowym i np. dymkę.

Domowe wonton - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tradycyjnie won ton podaje się w aromatycznym bulionie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe wonton - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe wontonDomowe wonton

Pierożki wonton to klasyka kuchni chińskiej. Z pewnością spotkaliście je w restauracjach serwujących orientalne dania. Dziś pokażemy wam, jak przygotować tę pyszną potrawę w domu. Nie musicie samodzielnie przyrządzać ciasta – kupicie je gotowe! Wystarczą mięso mielone, kapusta pekińska, sos sojowy, imbir, olej sezamowy, czosnek, kolendra oraz mieszanka orientalnych przypraw, by w pół godziny zaserwować domowe chińskie wonton z pysznym mięsnym nadzieniem. Odkryjcie z nami uroki kuchni orientu, która zdobywa uznanie coraz większej liczby smakoszy na całym świecie.

Dla kogo?

Pierożki wonton to propozycja dla miłośników kuchni orientalnej, czyli dań aromatycznych o wyrazistym smaku.

Na jaką okazję?

Potrawa doskonale sprawdzi się jako pozycja obiadowego menu. Nie zapomnijcie o pierożkach wonton, organizując domowe przyjęcie. Będzie pysznie i oryginalnie!

Czy wiesz, że?

Tradycyjne pierożki wonton są często podawane w aromatycznych zupach. Nadzienie natomiast może być przygotowane także w wersji frutti di mare, z krewetkami lub ostrygami.

Dla urozmaicenia:

Pierożki wonton idealnie komponują się z delikatnym bulionem. Podając je w ten sposób, postąpicie zgodnie z chińską tradycją kulinarną.