Domowe wonton przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe wonton

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

249 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

0.5 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

3 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania farszu. Kolendrę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a kapustę poszatkuj. Dodaj wszystko do mięsa i całość wymieszaj.

Domowe wonton - Krok 1

Krok 2

Farsz dopraw sosem sojowym, olejem sezamowym oraz przyprawami Knorr.

Domowe wonton - Krok 2

Krok 3

Na gotowych kwadracikach z ciasta won ton układaj na środku farsz, boki ciasta posmaruj lekko wodą i składaj w trójkąty.

Domowe wonton - Krok 3

Krok 4

Pierożki układaj w naczyniu do gotowania na parze lub koszyczku bambusowym i gotuj na parze ok 15 minut. Podawaj z dodatkowym sosem sojowym i np. dymkę.

Domowe wonton - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tradycyjnie won ton podaje się w aromatycznym bulionie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe wonton - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe wonton - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe wontonDomowe wonton

Pierożki wonton to klasyka kuchni chińskiej. Z pewnością spotkaliście je w restauracjach serwujących orientalne dania. Dziś pokażemy wam, jak przygotować tę pyszną potrawę w domu. Nie musicie samodzielnie przyrządzać ciasta – kupicie je gotowe! Wystarczą mięso mielone, kapusta pekińska, sos sojowy, imbir, olej sezamowy, czosnek, kolendra oraz mieszanka orientalnych przypraw, by w pół godziny zaserwować domowe chińskie wonton z pysznym mięsnym nadzieniem. Odkryjcie z nami uroki kuchni orientu, która zdobywa uznanie coraz większej liczby smakoszy na całym świecie.

Dla kogo?

Pierożki wonton to propozycja dla miłośników kuchni orientalnej, czyli dań aromatycznych o wyrazistym smaku.

Na jaką okazję?

Potrawa doskonale sprawdzi się jako pozycja obiadowego menu. Nie zapomnijcie o pierożkach wonton, organizując domowe przyjęcie. Będzie pysznie i oryginalnie!

Czy wiesz, że?

Tradycyjne pierożki wonton są często podawane w aromatycznych zupach. Nadzienie natomiast może być przygotowane także w wersji frutti di mare, z krewetkami lub ostrygami.

Dla urozmaicenia:

Pierożki wonton idealnie komponują się z delikatnym bulionem. Podając je w ten sposób, postąpicie zgodnie z chińską tradycją kulinarną.