Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
0.5 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
3 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania farszu. Kolendrę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a kapustę poszatkuj. Dodaj wszystko do mięsa i całość wymieszaj.
Krok 2
Farsz dopraw sosem sojowym, olejem sezamowym oraz przyprawami Knorr.
Krok 3
Na gotowych kwadracikach z ciasta won ton układaj na środku farsz, boki ciasta posmaruj lekko wodą i składaj w trójkąty.
Krok 4
Pierożki układaj w naczyniu do gotowania na parze lub koszyczku bambusowym i gotuj na parze ok 15 minut. Podawaj z dodatkowym sosem sojowym i np. dymkę.
Dobra rada:
Tradycyjnie won ton podaje się w aromatycznym bulionie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowe wonton
Pierożki wonton to klasyka kuchni chińskiej. Z pewnością spotkaliście je w restauracjach serwujących orientalne dania. Dziś pokażemy wam, jak przygotować tę pyszną potrawę w domu. Nie musicie samodzielnie przyrządzać ciasta – kupicie je gotowe! Wystarczą mięso mielone, kapusta pekińska, sos sojowy, imbir, olej sezamowy, czosnek, kolendra oraz mieszanka orientalnych przypraw, by w pół godziny zaserwować domowe chińskie wonton z pysznym mięsnym nadzieniem. Odkryjcie z nami uroki kuchni orientu, która zdobywa uznanie coraz większej liczby smakoszy na całym świecie.
Dla kogo?
Pierożki wonton to propozycja dla miłośników kuchni orientalnej, czyli dań aromatycznych o wyrazistym smaku.
Na jaką okazję?
Potrawa doskonale sprawdzi się jako pozycja obiadowego menu. Nie zapomnijcie o pierożkach wonton, organizując domowe przyjęcie. Będzie pysznie i oryginalnie!
Czy wiesz, że?
Tradycyjne pierożki wonton są często podawane w aromatycznych zupach. Nadzienie natomiast może być przygotowane także w wersji frutti di mare, z krewetkami lub ostrygami.
Dla urozmaicenia:
Pierożki wonton idealnie komponują się z delikatnym bulionem. Podając je w ten sposób, postąpicie zgodnie z chińską tradycją kulinarną.