Jak zrobić chipsy bananowe? Sposoby na domowe suszone banany

Szukasz idealnej przekąski do pracy lub szkoły? Chipsy bananowe to doskonały sposób, aby wypełnić międzyposiłkową lukę. Banany są słodkie, delikatne i zawierają dużo błonnika oraz naturalnych cukrów. Jeśli szukasz przekąski, która doda Ci energii, banany będą najlepszą opcją. A jak zrobić suszone banany? Podpowiadamy!

Chipsy bananowe – jak zrobić i co warto wiedzieć?

Do przygotowania suszonych bananów najlepiej wybierać bardziej dojrzałe owoce. Chipsy bananowe będą wtedy znacznie słodsze. Przed rozpoczęciem suszenia obierzcie banany ze skórki i pokrójcie je na ok 5-milimetrowe plasterki. Plasterki możecie posypać cynamonem lub skórką z pomarańczy. Gotowe chipsy będą miały wtedy przyjemny cynamonowy albo pomarańczowy aromat. Kolejnym krokiem jest wybór metody suszenia. Poniżej zebraliśmy najlepsze sposoby na to, jak zrobić suszone banany. Sprawdźcie, który z nich spodoba się Wam najbardziej.

Suszenie bananów w piekarniku

Jak zrobić suszone banany w piekarniku w czterech krokach? Wystarczy, że:

  • nagrzejecie piekarnik do 250°C;
  • na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułożycie plastry bananów;
  • wstawicie blaszkę do piekarnika na 15-20 minut;
  • po tym czasie wyjmiecie banany i wystudzicie.

Banany ususzone w piekarniku powinny być chrupiące i suche.

Suszenie bananów w suszarce do owoców

Innym sposobem na przygotowanie chipsów bananowych, jest skorzystanie ze specjalnej suszarki do owoców i warzyw. Jeśli posiadacie taki sprzęt, cały proces nie zajmie Wam dużo czasu. Jedyne, co musicie zrobić to:

  • ułożyć plastry bananów na sitkach suszarki;
  • wybrać odpowiednią moc i temperaturę suszenia;
  • zostawić banany w suszarce na kilka godzin;
  • po określonym czasie przełożyć banany do miseczki.

Nie ma prostszego sposobu. Jeśli regularnie jecie suszone warzywa i owoce, warto rozważyć zakup takiej właśnie suszarki.

Nie tylko suszone chipsy bananowe!

Chipsy bananowe możecie przygotować także na patelni! Wystarczy, że rozgrzejecie na niej olej rzepakowy lub słonecznikowy i wrzucicie plasterki bananów. Po kilku chwilach banany będą idealnie zarumienione. Gotowe chipsy wyjmijcie na ręcznik papierowy i delikatnie odsączcie. Następnie wsypcie je do miseczki. Możecie delikatnie posypać je solą albo podawać same lub z kremem czekoladowym.

Banan na wiele sposobów

Jeśli lubicie smak bananów, na pewno ucieszą Was różnorodne przepisy z tymi owocami w roli głównej. Połączenie chłodzących lodów z delikatnym bananem? Jak najbardziej! Wypróbujcie przepis na lody z bananami „Kanu”. Świetna zabawa podczas ich przygotowywania gwarantowana! Czy wiecie, że nie tylko środek banana może być przez Was użyty w kuchni? Zróbcie wrażenie na swoich gościach i przygotujcie solę w liściach bananowca. Czy to nie brzmi intrygująco? A na zwieńczenie bananowego dani polecamy nic innego, jak pyszny bananowiec. Na pewno nie będziecie zawiedzeni!