Jak zrobić chipsy bananowe? Sposoby na domowe suszone banany
Szukasz idealnej przekąski do pracy lub szkoły? Chipsy bananowe to doskonały sposób, aby wypełnić międzyposiłkową lukę. Banany są słodkie i delikatne. Jeśli szukasz przekąski, która doda Ci energii, banany będą najlepszą opcją. A jak zrobić suszone banany? Podpowiadamy!
Chipsy bananowe – jak zrobić i co warto wiedzieć?
Do przygotowania suszonych bananów najlepiej wybierać bardziej dojrzałe owoce. Chipsy bananowe będą wtedy znacznie słodsze. Przed rozpoczęciem suszenia obierzcie banany ze skórki i pokrójcie je na ok 5-milimetrowe plasterki. Plasterki możecie posypać cynamonem lub skórką z pomarańczy. Gotowe chipsy z banana będą miały wtedy przyjemny cynamonowy albo pomarańczowy aromat. Kolejnym krokiem jest wybór metody suszenia. Poniżej zebraliśmy najlepsze sposoby na to, jak zrobić suszone banany. Sprawdźcie, który z nich spodoba się Wam najbardziej.
Suszenie bananów w piekarniku
Jak zrobić suszone banany w piekarniku w czterech krokach? Wystarczy, że:
- nagrzejecie piekarnik do 250°C;
- na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułożycie plastry bananów;
- wstawicie blaszkę do piekarnika na 15-20 minut;
- po tym czasie wyjmiecie chipsy z banana i wystudzicie.
Banany ususzone w piekarniku powinny być chrupiące i suche.
Suszenie bananów w suszarce do owoców
Innym sposobem na przygotowanie chipsów bananowych, jest skorzystanie ze specjalnej suszarki do owoców i warzyw. Jeśli posiadacie taki sprzęt, cały proces nie zajmie Wam dużo czasu. Jak suszyć banany w tym urządzeniu? Jedyne, co musicie zrobić to:
- ułożyć plastry bananów na sitkach suszarki;
- wybrać odpowiednią moc i temperaturę suszenia;
- zostawić banany w suszarce na kilka godzin;
- po określonym czasie przełożyć chipsy z banana do miseczki.
Nie ma prostszego sposobu. Jeśli regularnie jecie suszone warzywa i owoce, warto rozważyć zakup takiej właśnie suszarki.
Nie tylko suszone chipsy bananowe!
Chipsy bananowe możecie przygotować także na patelni! Wystarczy, że rozgrzejecie na niej olej rzepakowy lub słonecznikowy i wrzucicie plasterki bananów. Po kilku chwilach banany będą idealnie zarumienione. Gotowe chipsy bananowe wyjmijcie na ręcznik papierowy i delikatnie odsączcie. Następnie wsypcie je do miseczki. Możecie delikatnie posypać je solą albo podawać same lub z kremem czekoladowym.
Nie tylko chipsy bananowe! Banan na wiele sposobów
Jeśli lubicie smak bananów, na pewno ucieszą Was różnorodne przepisy z tymi owocami w roli głównej. Połączenie chłodzących lodów z delikatnym bananem? Jak najbardziej! Wypróbujcie przepis na lody z bananami „Kanu”. Świetna zabawa podczas ich przygotowywania gwarantowana! Czy wiecie, że nie tylko środek banana może być przez Was użyty w kuchni? Zróbcie wrażenie na swoich gościach i przygotujcie solę w liściach bananowca. Czy to nie brzmi intrygująco? A na zwieńczenie bananowego dani polecamy nic innego, jak pyszny bananowiec. Do pochrupania nie zapomnijcie podać także wcześniej przygotowanych chipsów bananowych. Na pewno nie będziecie zawiedzeni!
Komentarze (0)