Jak zrobić suszone jabłka w piekarniku, a jak w suszarce? Domowe chipsy jabłkowe

Suszone jabłka to doskonała przekąska między posiłkami. Są tanie i szybkie w przygotowaniu, a dzięki charakterystycznej strukturze i aromatowi smakują wszystkim wielbicielom jabłek. Jak zrobić suszone jabłka, żeby były delikatne i lekko chrupiące? Jakie sprzęty można do tego wykorzystać? Przeczytaj nasz artykuł i przygotuj przepyszne domowe chipsy jabłkowe.

 

Suszone jabłka – co warto wiedzieć?

Przygotowanie suszonych jabłek rozpoczynamy od wybrania swojej ulubionej odmiany. Jeśli wolicie słodsze smaki, doskonale sprawdzi się gala. Z kolei wielbicielom słodko-kwaśnych smaków bliższe będą jabłka lobo i gloster. Winny posmak i jasnozielony miąższ to z kolei cechy charakterystyczne dla szarej renety, która także świetnie sprawdzi się do ususzenia. Nie obierajcie jabłek, które chcecie ususzyć. To właśnie pod skórką skrywa się ich cały smak i aromat.

 

Chipsy jabłkowe – jak zrobić?

Suszenie jabłek rozpocznijcie od dokładnego umycia owoców. Następnie przekrójcie ja na 4 części. Z każdej z nich warto wyciąć gniazdo z nasionami – nie są nam potrzebne do suszenia. Tak przygotowane ćwiartki wystarczy pokroić w cienkie, ok. 3-milimetrowe, plasterki. Możecie także posypać plasterki cynamonem lub kardamonem. Gdy już przeszliście przez tę część przygotowań, wybierzcie jedną z metod suszenia.

Suszenie jabłek w piekarniku

Jak zrobić chipsy jabłkowe w piekarniku? To bardzo proste. Wystarczy:

  • ustawić piekarnik na 60°C i od razu włączyć termoobieg;
  • ułożyć plastry jabłek na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia;
  • wstawić blaszkę z jabłkami do piekarnika na co najmniej 3 godziny;
  • od czasu do czasu otwierać piekarnik, aby pozbyć się pary wodnej;
  • ususzone jabłka wystudzić.

To tyle. Po wykonaniu tych punktów będziecie mogli cieszyć się pysznymi i lekko chrupiącymi chipsami z jabłek.

Suszenie jabłek w suszarce

Jak zrobić chipsy jabłkowe w suszarce do żywności? Jeśli posiadacie odpowiedni sprzęt, to zdecydowanie najprostsza i najmniej czasochłonna metoda. Trzeba tylko:

  • umieścić plastry jabłek na sitkach suszarki;
  • ustawić odpowiednią moc i temperaturę;
  • pozwolić suszarce pracować przez kilka godzin;
  • gotowe jabłka przełożyć do miseczki.

W czasie, gdy suszarka do owoców i warzyw będzie przygotowywać dla Was idealnie chrupiące chipsy jabłkowe, Wy możecie zająć się innymi domowymi obowiązkami.

Suszenie jabłek na grzejniku

To ostatni i wymagający najmniejszego nakładu finansowego sposób na suszenie jabłek. Wystarczy, że pokrojone wcześniej jabłka umieścicie na kawałku folii aluminiowej i położycie na grzejniku. Takie suszenie zajmie odrobinę więcej czasu, jednak zapach cynamonu i jabłek, który będzie się rozchodził po całym domu, zdecydowanie warty jest dłuższego czekania!

Chipsy… i nie tylko!

Suszone jabłka sprawdzą się nie tylko jako chipsy. Doskonałym pomysłem na wykorzystanie tego przysmaku jest przygotowanie wigilijnego kompotu z suszonych owoców. Aromatyczne jabłka, śliwki, gruszki i goździki kojarzą się ze świąteczną atmosferą i czasem spędzanym w rodzinnym gronie, dlatego też nie może zabraknąć tego pysznego napoju przy Waszym stole.

Oczywiście, nie tylko jabłka mogą posłużyć do zrobienia domowych chipsów. Spróbujcie chipsów naturalnych. A jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, koniecznie wypróbujcie chipsy z jarmużu. Możecie podać je z ulubionym dipem lub jako dodatek do kremowych zup.