Składniki
4 sztuki
120 gramów
2 sztuki
260 gramów
1 łyżka
1 szczypta
140 gramów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wymieszaj, przesiej i odłożyć na bok.
Krok 2
W rondelku rozpuść masło, banany obierz i rozgnieć widelcem.
Krok 3
W dużym naczyniu wymieszaj rózgą roztopione masło z rozgniecionymi bananami, cukrem i jajkami.
Krok 4
Na koniec dodaj mieszankę mąki, sody, soli, rozkruszoną czekoladę i wymieszaj, aż składniki się połączą.
Krok 5
Foremkę do ciasta wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto.
Krok 6
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez 50 min.
Dobra rada:
Jeśli nie wiesz czy cisto jest gotowe możesz użyć patyczka, gdy patyczek po nakłuciu ciasta jest suchy - ciasto jest upieczone.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bananowiec
Szukasz przepisu na prosty i smaczny wypiek? Jesteś w dobrym miejscu! Przed tobą ciasto bananowiec, które nie bez powodu zyskało ogromną popularność na całym świecie. Walory tego wypieku moglibyśmy wymieniać godzinami, ale po co? Wystarczy, że weźmiesz kęs bananowca i od razu wszystko stanie się jasne! Najważniejsza jest odpowiednia receptura, zakup niezbędnych składników i chęć do działania. Podejmiesz się tego wyzwania? Jeżeli tak, to gwarantujemy, że nasz przepis na bananowca jest niezwykle prosty i nie sprawi ci żadnych trudności. Przygotowaliśmy trafione wskazówki i uwagi, dzięki którym ciasto wyjdzie doskonałe. Jakie akcesoria warto przygotować przed przystąpieniem do pieczenia? By upiec bananowiec placek, przygotuj średniej wielkości keksówkę. Wszystkie składniki bananowca połącz ze sobą w dużym naczyniu. Pamiętaj jednak o odpowiedniej kolejności dodawania! Z tej mieszanki powstaje bananowiec – placek o zniewalającym zapachu i puszystej konsystencji. Szukasz najłatwiejszego przepisu na bananowca? Dobrze trafiłeś! Zapoznaj się z naszymi wskazówkami i rozpocznij kulinarne działania. Powodzenia!
Dla kogo?
Bananowiec – ciasto, które można by nazwać mianem zero waste – to świetny sposób na to, by wykorzystać przejrzałe owoce o brązowej skórce, które w przeciwnym wypadku mogłyby zostać wyrzucone. Jeżeli stronisz od marnowania jedzenia i dbasz o ekologię – nasza receptura jest właśnie dla ciebie. Bananowiec ciasto sprawdzi się również w kuchni osób nie lubiących spędzać wielu godzin na pieczeniu. Nasza receptura jest błyskawiczna i składa się z kilku prostych kroków. Właśnie dlatego nikt nie będzie mieć problemu z przygotowaniem bananowca, nawet kulinarni nowicjusze. Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę w kuchni i zastanawiasz się, jaki wypiek zrobić, to chyba już znasz odpowiedź! Niech aromat pysznego bananowca unosi się po całym domu i przywoła wszystkich mieszkańców do kuchni. Uwaga! Nasza receptura daje tak doskonałe rezultaty, że ciasto znika z blaszki w kilka minut.
Na jaką okazję?
Większa uroczystość w gronie bliskich to idealna okazja, by przyrządzić przepis na bananowiec. Pokrój po kawałku ciasta dla każdego gościa i zbieraj liczne pochwały! Jesteśmy pewni, że spotkasz się z pytaniami o recepturę, ponieważ każdy będzie chciał zrobić ten wypiek u siebie w domu! Przepis na bananowiec – aromatyczne, wilgotne ciasto – zachwyci nie tylko gości twojego przyjęcia czy rodzinę. Może się okazać, że najczęściej podawanym ciastem w twoim domu będzie właśnie bananowiec. Przepis na niego jest niezwykle prosty, więc możesz przygotować go w każdej chwili i zajadać się nim bez okazji! Wiele osób podaje bananowca na śniadanie. Naszym zdaniem rozpoczęcie dnia od tak miłego akcentu będzie doskonałą opcją! Bananowca możesz również zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Gdy zgłodniejesz, to wyciągniesz kawałek ciasta i będziesz cieszyć się pysznym wypiekiem poza domem. Smacznego!
Czy wiesz, że?
Pierwsze banany trafiły do Ameryki w 1870 roku i od tamtej pory te owoce wykorzystywane są do wielu dań i deserów. Nic w tym dziwnego – ich słodki smak urozmaica wiele przepisów! Dodatkowo wypieki z bananów podbiły podniebienia Amerykanów do tego stopnia, że 23 lutego w Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Narodowy Dzień Chleba Bananowego. Może następnym razem przyłączysz się do świętowania? Przepis na pysznego bananowca już znasz, więc teraz wystarczą składniki i chęci, by ciasto znalazło się w twoim menu. Efekty z pewnością miło cię zaskoczą, a proces pieczenia będzie samą przyjemnością. Bananowiec placek to jedno z ciast, które przygotowuje się bardzo szybko. Do przepisu na bananowiec nie potrzeba wielu składników. Wystarczy ci masło, jajka, mąka, soda oczyszczona, brązowy cukier, mleczna czekolada i oczywiście owoce, bez których nie może się obejść bananowiec. Prosty przepis wystarczy, by zapewnić sobie ucztę dla zmysłów i podniebienia. Pycha!
Dla urozmaicenia:
Bananowiec to przepis, który już znasz, więc teraz możesz poeksperymentować z dodatkami do tego wyśmienitego wypieku. Z czym najlepiej serwować nasz specjał? Bananowiec ciasto możesz podawać posypany cukrem pudrem. Uważaj z ilością tego dodatku i pamiętaj, że jest to głównie opcja dla osób lubiących bardzo słodkie wypieki! Równie smacznym urozmaiceniem bananowca będą wiórki kokosowe. Te niewielkie kawałeczki produkowane z miąższu kokosa mogą zmienić charakter ulubionego ciasta. Pycha! Jeżeli lubisz słodkie wypieki, to nie możesz odmówić sobie polania bananowca czekoladą. Wybierz mleczną lub gorzką i rozpuść ją nad naczyniem z gorącą wodą. Omijaj szerokim łukiem gotowe sosy czekoladowe, których smak wcale nie zachwyca! Na koniec zadbaj o ozdobę ciasta. Co powiesz na udekorowanie bananowca połówkami lub ćwiartkami bananów? Naszym zdaniem to dobre rozwiązanie, które dodatkowo podkreśli smak tych owoców. Nie czekaj i już teraz przygotuj pyszne ciasto bananowiec. Po spróbowaniu tego kulinarnego arcydzieła koniecznie daj nam znać, co sądzisz o wypieku. Czekamy na twój komentarz i życzymy smacznego!