Ciasto bananowiec - przepis na bananowca - prosty | Przepisy.pl pixel

Bananowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

549 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

535 osób wydrukowało

Pobierz pdf

833 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

120 gramów

2 sztuki

260 gramów

1 łyżka

1 szczypta

140 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wymieszaj, przesiej i odłożyć na bok.

Bananowiec - Krok 1

Krok 2

W rondelku rozpuść masło, banany obierz i rozgnieć widelcem.

Bananowiec - Krok 2

Krok 3

W dużym naczyniu wymieszaj rózgą roztopione masło z rozgniecionymi bananami, cukrem i jajkami.

Bananowiec - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj mieszankę mąki, sody, soli, rozkruszoną czekoladę i wymieszaj, aż składniki się połączą.

Bananowiec - Krok 4

Krok 5

Foremkę do ciasta wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto.

Bananowiec - Krok 5

Krok 6

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez 50 min.

Bananowiec - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie wiesz czy cisto jest gotowe możesz użyć patyczka, gdy patyczek po nakłuciu ciasta jest suchy - ciasto jest upieczone.

5

Opinie o przepisie

  • Iza

    Iza , 04.07.2021

    Bardzo dobre, już kilkakrotnie robiłam, raz wyszedł mi zakalec (nie mam pojęcia czemu) ale zwykle się udaje, jest proste i da się zrobić wszystko w jednym naczyniu. Polecam serdecznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Benia

    Benia , 25.05.2021

    Polecam! Dzisiaj robiłam pierwszy raz i wyszło super. Co prawda podwoilam ilość składników i użyłam innej/większej blachy (bo tylko taka miałam) ale żadnego zakalca i obłędnie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Marszałek

    Maria Marszałek , 01.05.2021

    nie polecam wyszedł zakalec

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Maria Marszałek

    Maria Marszałek , 13.04.2021

    dobre xd

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BananowiecBananowiec

Jeśli banany kojarzycie przede wszystkim z owocową przekąską zabieraną do pracy czy na wycieczkę – spróbujcie przygotować ciasto bananowe, z dodatkiem czekolady i brązowego cukru. To doskonała alternatywa dla klasycznych deserów. Bananowiec zachwyci was wyjątkową konsystencją oraz głębokim, egzotycznym smakiem, który dodatkowo wzmocni dodatek mlecznej czekolady i brązowego cukru. Atutem tego ciasta z bananami jest także niewielka ilość składników, których potrzebujecie, aby przygotować deser. Prosto i smacznie!

Dla kogo?

Jeśli jesteś miłośnikiem ciast o owocowym smaku – przepis na bananowiec jest z pewnością dla ciebie!

Na jaką okazję?

Bananowiec to doskonała propozycja na co dzień. Idealnie sprawdzi się również jako element słodkiego menu imprezowego, serwowanego podczas domowych przyjęć.

Czy wiesz, że?

Ciemny kolor końcówki banana jest pozostałością po kwiatostanie.

Dla urozmaicenia:

Aby wzbogacić smak ciasta bananowego, możesz zaserwować je z odrobiną bitej śmietany.