Bananowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

21

254 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

382 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

546 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

0.75 szklanki

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Banany obierz, pokrój na kawałki i rozgnieć dokładnie widelcem.

Bananowiec - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Bananowiec - Krok 2

Krok 3

Mleko zagotuj. Do gorącego wsyp sodę, zamieszaj i wystudź.

Bananowiec - Krok 3

Krok 4

Miękką Kasię utrzyj z cukrem dodając stopniowo po jednym jajku.

Bananowiec - Krok 4

Krok 5

Ciągle ucierając dodaj mąkę, banany i sodę z mlekiem.

Bananowiec - Krok 5

Krok 6

Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Włóż masę bananową i piecz w 180st.C około 50 minut.

Bananowiec - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - BananowiecBananowiec

Puszyste ciasto o delikatnym smaku bananów przypadnie do gustu osobom lubiącym proste, ale wyraziste wypieki. Do jego upieczenia potrzebujesz zaledwie kilku składników. Bananowca przygotowuje się ze świeżych owoców, które łączy się ucieranym ciastem, nadając mu tym samym zdecydowany smak. Jeśli lubisz bakalie, dorzuć je do niego. Pasować będą szczególnie  rodzynki i daktyle. Bananowiec nie jest bardzo słodki, dlatego świetnie komponuje się także z różnego rodzaju owocowymi sosami i cukrem pudrem. Będzie też wyśmienicie smakował z polewą czekoladową udekorowaną suszonymi bananami, migdałami lub wiórkami kokosowymi. Pachnący i delikatny bananowiec to dobra propozycja na słodką przekąskę. Ciasto będzie pyszne, jeśli polejesz je cytrynowym lukrem. Jako popołudniowy deser serwuj je z bitą śmietaną oraz dodatkiem świeżych bananów, które sprawdzą się również jako dekoracja. Dowiedz się, jak przygotować ten owocowy wypiek. Pomoże Ci w tym podany przepis. Koniecznie go sprawdź w praktyce. Smacznego.