
Składniki
4 sztuki
120 gramów
2 sztuki
260 gramów
1 łyżka
1 szczypta
140 gramów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wymieszaj, przesiej i odłożyć na bok.
Krok 2
W rondelku rozpuść masło, banany obierz i rozgnieć widelcem.
Krok 3
W dużym naczyniu wymieszaj rózgą roztopione masło z rozgniecionymi bananami, cukrem i jajkami.
Krok 4
Na koniec dodaj mieszankę mąki, sody, soli, rozkruszoną czekoladę i wymieszaj, aż składniki się połączą.
Krok 5
Foremkę do ciasta wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto.
Krok 6
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez 50 min.
Dobra rada:
Jeśli nie wiesz czy cisto jest gotowe możesz użyć patyczka, gdy patyczek po nakłuciu ciasta jest suchy - ciasto jest upieczone.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bananowiec
Przepis na bananowca jest niezwykle prosty. Jakie akcesoria warto przygotować przed przystąpieniem do pieczenia? By upiec bananowiec placek, przygotuj średniej wielkości keksówkę. Wszystkie składniki połącz ze sobą w dużym naczyniu. Pamiętaj jednak o odpowiedniej kolejności dodawania! Z tej mieszanki powstaje bananowiec – placek o zniewalającym zapachu i puszystej konsystencji. Szukasz najłatwiejszego przepisu na bananowca? Dobrze trafiłeś!
Dla kogo?
Bananowiec – ciasto, które można by nazwać mianem zero waste – to świetny sposób na to, by wykorzystać przejrzałe owoce o brązowej skórce, które w przeciwnym wypadku mogłyby zostać wyrzucone.
Na jaką okazję?
Przepis na bananowiec – aromatyczne, wilgotne ciasto – zachwyci nie tylko gości twojego przyjęcia czy rodzinę. Może się okazać, że najczęściej podawanym ciastem w twoim domu będzie właśnie bananowiec. Przepis na niego jest niezwykle prosty, więc możesz przygotować go w każdej chwili i zajadać się nim bez okazji!
Czy wiesz, że?
Bananowiec placek to jedno z ciast, które przygotowuje się najszybciej. Do przepisu na bananowiec nie potrzeba wielu składników. Wystarczy ci masło, jajka, mąka, soda oczyszczona, brązowy cukier, mleczna czekolada i oczywiście owoce, bez których nie może się obejść bananowiec. Prosty przepis wystarczy, by zapewnić sobie ucztę dla zmysłów.
Dla urozmaicenia:
Bananowiec ciasto możesz podawać posypany cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi, polany czekoladą, udekorowany połówkami lub ćwiartkami banana.