Ciasto bananowiec - przepis na bananowca - prosty | Przepisy.pl pixel

Bananowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

606 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

890 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1577 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

120 gramów

2 sztuki

260 gramów

1 łyżka

1 szczypta

140 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wymieszaj, przesiej i odłożyć na bok.

Bananowiec - Krok 1

Krok 2

W rondelku rozpuść masło, banany obierz i rozgnieć widelcem.

Bananowiec - Krok 2

Krok 3

W dużym naczyniu wymieszaj rózgą roztopione masło z rozgniecionymi bananami, cukrem i jajkami.

Bananowiec - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj mieszankę mąki, sody, soli, rozkruszoną czekoladę i wymieszaj, aż składniki się połączą.

Bananowiec - Krok 4

Krok 5

Foremkę do ciasta wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto.

Bananowiec - Krok 5

Krok 6

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez 50 min.

Bananowiec - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie wiesz czy cisto jest gotowe możesz użyć patyczka, gdy patyczek po nakłuciu ciasta jest suchy - ciasto jest upieczone.

10

Opinie o przepisie

  • Beata

    Beata , 01.01.2024

    Robiłam już dwa razy, pyszne. Daję więcej czekolady

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 15.10.2023

    Bardzo smaczny i aromatyczny, tylko podwyższyć trzeba temperaturę do 180 i trochę dłużej piec. Najlepiej sprawdzać sobie patyczkiem. I dopiec tyle, żeby patyczek był suchy.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Angelika

    Angelika , 07.10.2023

    Bardzo smaczny bananowiec. Może lekko za słodki jak dla mnie więc następnym razem dodam mniej cukru bo banany są już same w sobie słodkie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kalina

    Kalina , 01.12.2021

    TAK Uwielbiam bananowiec! Nie może go zabraknąć wśród moich grudniowych wypieków. Zawsze jednak przygotowuję ciasto według zmodyfikowanego przepisu- do naczynia z masłem, bananami, cukrem i jajkami dodaję drobno posiekane suszone morele, a składniki sypkie wzbogacam o płatki migdałowe. Dzięki temu bananowiec zyskuje bogatszy, pełniejszy smak i teksturę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza

    Iza , 04.07.2021

    Bardzo dobre, już kilkakrotnie robiłam, raz wyszedł mi zakalec (nie mam pojęcia czemu) ale zwykle się udaje, jest proste i da się zrobić wszystko w jednym naczyniu. Polecam serdecznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Benia

    Benia , 25.05.2021

    Polecam! Dzisiaj robiłam pierwszy raz i wyszło super. Co prawda podwoilam ilość składników i użyłam innej/większej blachy (bo tylko taka miałam) ale żadnego zakalca i obłędnie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Marszałek

    Maria Marszałek , 01.05.2021

    nie polecam wyszedł zakalec

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Maria Marszałek

    Maria Marszałek , 13.04.2021

    dobre xd

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - BananowiecBananowiec

Szukasz przepisu na prosty i smaczny wypiek? Jesteś w dobrym miejscu! Przed tobą ciasto bananowiec, które nie bez powodu zyskało ogromną popularność na całym świecie. Walory tego wypieku moglibyśmy wymieniać godzinami, ale po co? Wystarczy, że weźmiesz kęs bananowca i od razu wszystko stanie się jasne! Najważniejsza jest odpowiednia receptura, zakup niezbędnych składników i chęć do działania. Podejmiesz się tego wyzwania? Jeżeli tak, to gwarantujemy, że nasz przepis na bananowca jest niezwykle prosty i nie sprawi ci żadnych trudności. Przygotowaliśmy trafione wskazówki i uwagi, dzięki którym ciasto wyjdzie doskonałe. Jakie akcesoria warto przygotować przed przystąpieniem do pieczenia? By upiec bananowiec placek, przygotuj średniej wielkości keksówkę. Wszystkie składniki bananowca połącz ze sobą w dużym naczyniu. Pamiętaj jednak o odpowiedniej kolejności dodawania! Z tej mieszanki powstaje bananowiec – placek o zniewalającym zapachu i puszystej konsystencji. Szukasz najłatwiejszego przepisu na bananowca? Dobrze trafiłeś! Zapoznaj się z naszymi wskazówkami i rozpocznij kulinarne działania. Powodzenia!

Dla kogo?

Bananowiec – ciasto, które można by nazwać mianem zero waste – to świetny sposób na to, by wykorzystać przejrzałe owoce o brązowej skórce, które w przeciwnym wypadku mogłyby zostać wyrzucone. Jeżeli stronisz od marnowania jedzenia i dbasz o ekologię – nasza receptura jest właśnie dla ciebie. Bananowiec ciasto sprawdzi się również w kuchni osób nie lubiących spędzać wielu godzin na pieczeniu. Nasza receptura jest błyskawiczna i składa się z kilku prostych kroków. Właśnie dlatego nikt nie będzie mieć problemu z przygotowaniem bananowca, nawet kulinarni nowicjusze. Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę w kuchni i zastanawiasz się, jaki wypiek zrobić, to chyba już znasz odpowiedź! Niech aromat pysznego bananowca unosi się po całym domu i przywoła wszystkich mieszkańców do kuchni. Uwaga! Nasza receptura daje tak doskonałe rezultaty, że ciasto znika z blaszki w kilka minut. 

Na jaką okazję?

Większa uroczystość w gronie bliskich to idealna okazja, by przyrządzić przepis na bananowiec. Pokrój po kawałku ciasta dla każdego gościa i zbieraj liczne pochwały! Jesteśmy pewni, że spotkasz się z pytaniami o recepturę, ponieważ każdy będzie chciał zrobić ten wypiek u siebie w domu! Przepis na bananowiec – aromatyczne, wilgotne ciasto – zachwyci nie tylko gości twojego przyjęcia czy rodzinę. Może się okazać, że najczęściej podawanym ciastem w twoim domu będzie właśnie bananowiec. Przepis na niego jest niezwykle prosty, więc możesz przygotować go w każdej chwili i zajadać się nim bez okazji! Wiele osób podaje bananowca na śniadanie. Naszym zdaniem rozpoczęcie dnia od tak miłego akcentu będzie doskonałą opcją! Bananowca możesz również zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Gdy zgłodniejesz, to wyciągniesz kawałek ciasta i będziesz cieszyć się pysznym wypiekiem poza domem. Smacznego!

Czy wiesz, że?

Pierwsze banany trafiły do Ameryki w 1870 roku i od tamtej pory te owoce wykorzystywane są do wielu dań i deserów. Nic w tym dziwnego – ich słodki smak urozmaica wiele przepisów! Dodatkowo wypieki z bananów podbiły podniebienia Amerykanów do tego stopnia, że 23 lutego w Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Narodowy Dzień Chleba Bananowego. Może następnym razem przyłączysz się do świętowania? Przepis na pysznego bananowca już znasz, więc teraz wystarczą składniki i chęci, by ciasto znalazło się w twoim menu. Efekty z pewnością miło cię zaskoczą, a proces pieczenia będzie samą przyjemnością. Bananowiec placek to jedno z ciast, które przygotowuje się bardzo szybko. Do przepisu na bananowiec nie potrzeba wielu składników. Wystarczy ci masło, jajka, mąka, soda oczyszczona, brązowy cukier, mleczna czekolada i oczywiście owoce, bez których nie może się obejść bananowiec. Prosty przepis wystarczy, by zapewnić sobie ucztę dla zmysłów i podniebienia. Pycha! 

Dla urozmaicenia:

Bananowiec to przepis, który już znasz, więc teraz możesz poeksperymentować z dodatkami do tego wyśmienitego wypieku. Z czym najlepiej serwować nasz specjał? Bananowiec ciasto możesz podawać posypany cukrem pudrem. Uważaj z ilością tego dodatku i pamiętaj, że jest to głównie opcja dla osób lubiących bardzo słodkie wypieki! Równie smacznym urozmaiceniem bananowca będą wiórki kokosowe. Te niewielkie kawałeczki produkowane z miąższu kokosa mogą zmienić charakter ulubionego ciasta. Pycha! Jeżeli lubisz słodkie wypieki, to nie możesz odmówić sobie polania bananowca czekoladą. Wybierz mleczną lub gorzką i rozpuść ją nad naczyniem z gorącą wodą. Omijaj szerokim łukiem gotowe sosy czekoladowe, których smak wcale nie zachwyca! Na koniec zadbaj o ozdobę ciasta. Co powiesz na udekorowanie bananowca połówkami lub ćwiartkami bananów? Naszym zdaniem to dobre rozwiązanie, które dodatkowo podkreśli smak tych owoców. Nie czekaj i już teraz przygotuj pyszne ciasto bananowiec. Po spróbowaniu tego kulinarnego arcydzieła koniecznie daj nam znać, co sądzisz o wypieku. Czekamy na twój komentarz i życzymy smacznego!