Ciasto bananowiec - przepis na bananowca - prosty | Przepisy.pl pixel

Bananowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

585 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

694 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

120 gramów

2 sztuki

260 gramów

1 łyżka

1 szczypta

140 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wymieszaj, przesiej i odłożyć na bok.

Bananowiec - Krok 1

Krok 2

W rondelku rozpuść masło, banany obierz i rozgnieć widelcem.

Bananowiec - Krok 2

Krok 3

W dużym naczyniu wymieszaj rózgą roztopione masło z rozgniecionymi bananami, cukrem i jajkami.

Bananowiec - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj mieszankę mąki, sody, soli, rozkruszoną czekoladę i wymieszaj, aż składniki się połączą.

Bananowiec - Krok 4

Krok 5

Foremkę do ciasta wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto.

Bananowiec - Krok 5

Krok 6

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez 50 min.

Bananowiec - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie wiesz czy cisto jest gotowe możesz użyć patyczka, gdy patyczek po nakłuciu ciasta jest suchy - ciasto jest upieczone.

6

Opinie o przepisie

  • Kalina

    Kalina , 01.12.2021

    TAK Uwielbiam bananowiec! Nie może go zabraknąć wśród moich grudniowych wypieków. Zawsze jednak przygotowuję ciasto według zmodyfikowanego przepisu- do naczynia z masłem, bananami, cukrem i jajkami dodaję drobno posiekane suszone morele, a składniki sypkie wzbogacam o płatki migdałowe. Dzięki temu bananowiec zyskuje bogatszy, pełniejszy smak i teksturę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza

    Iza , 04.07.2021

    Bardzo dobre, już kilkakrotnie robiłam, raz wyszedł mi zakalec (nie mam pojęcia czemu) ale zwykle się udaje, jest proste i da się zrobić wszystko w jednym naczyniu. Polecam serdecznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Benia

    Benia , 25.05.2021

    Polecam! Dzisiaj robiłam pierwszy raz i wyszło super. Co prawda podwoilam ilość składników i użyłam innej/większej blachy (bo tylko taka miałam) ale żadnego zakalca i obłędnie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Marszałek

    Maria Marszałek , 01.05.2021

    nie polecam wyszedł zakalec

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Maria Marszałek

    Maria Marszałek , 13.04.2021

    dobre xd

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BananowiecBananowiec

Przepis na bananowca jest niezwykle prosty. Jakie akcesoria warto przygotować przed przystąpieniem do pieczenia? By upiec bananowiec placek, przygotuj średniej wielkości keksówkę. Wszystkie składniki połącz ze sobą w dużym naczyniu. Pamiętaj jednak o odpowiedniej kolejności dodawania! Z tej mieszanki powstaje bananowiec – placek o zniewalającym zapachu i puszystej konsystencji. Szukasz najłatwiejszego przepisu na bananowca? Dobrze trafiłeś!

Dla kogo?

Bananowiec – ciasto, które można by nazwać mianem zero waste – to świetny sposób na to, by wykorzystać przejrzałe owoce o brązowej skórce, które w przeciwnym wypadku mogłyby zostać wyrzucone.

Na jaką okazję?

Przepis na bananowiec – aromatyczne, wilgotne ciasto – zachwyci nie tylko gości twojego przyjęcia czy rodzinę. Może się okazać, że najczęściej podawanym ciastem w twoim domu będzie właśnie bananowiec. Przepis na niego jest niezwykle prosty, więc możesz przygotować go w każdej chwili i zajadać się nim bez okazji!

Czy wiesz, że?

Bananowiec placek to jedno z ciast, które przygotowuje się najszybciej. Do przepisu na bananowiec nie potrzeba wielu składników. Wystarczy ci masło, jajka, mąka, soda oczyszczona, brązowy cukier, mleczna czekolada i oczywiście owoce, bez których nie może się obejść bananowiec. Prosty przepis wystarczy, by zapewnić sobie ucztę dla zmysłów.

Dla urozmaicenia:

Bananowiec ciasto możesz podawać posypany cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi, polany czekoladą, udekorowany połówkami lub ćwiartkami banana.