Tarta bananowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta bananowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

172

1924 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5778 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

160 gramów

4 sztuki

250 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

50 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę wysmaruj masłem. Herbatniki włóż do malaksera i rozdrobnij. W rondelku rozpuść masło i dodaj wraz z cynamonem do kruszonki. Wymieszaj.

Tarta bananowa - Krok 1

Krok 2

Dno i boki formy wylep przygotowaną kruszonką z herbatników. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut. Wyciągnij i schłodź.

Tarta bananowa - Krok 2

Krok 3

Masę kajmakową przełóż do rondla i lekko podgrzej ciągle mieszając. Ciepłą masę wyłóż na schłodzone ciasto.

Tarta bananowa - Krok 3

Krok 4

Banany obierz ze skóry, pokrój w plastry i ułóż na masie kajmakowej. Ostaw do schłodzenia.

Tarta bananowa - Krok 4

Krok 5

Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i ziarnami wanilii, wyłóż i rozsmaruj po wierzchu tarty.

Tarta bananowa - Krok 5

Krok 6

Na koniec oprósz tarte startą czekoladą.

Tarta bananowa - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Hania

    Hania , 25.11.2021

    Czy zamiast masy kajmakowej można dać masę toffi?,mam 0.5 kg wiaderko

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mimi

    Mimi , 28.05.2021

    Mozna dodać inny owoc?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • :-)

    :-) , 27.05.2021

    Robiłam, przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Paszko

    Justyna Paszko , 08.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta bananowaTarta bananowa

Wyjątkowy deser z prostych składników, czyli szybka tarta bananowa. Nie musicie martwić się o kruchy spód tarty, ponieważ przygotujecie go z pokruszonych krakersów, masła i cynamonu. Masa kajmakowa, banany oraz bita śmietana o waniliowym aromacie doskonale łączą się z krakersowym spodem, tworząc pyszny deser, idealny na upalne dni, gdy włączanie piekarnika nie należy do przyjemności.

Dla kogo?

Jeśli szukacie przepisu na szybki, prosty i smaczny deser – tarta bananowa bez pieczenia jest dla was!

Na jaką okazję?

Tarta z bananami doskonale sprawdzi się podczas letnich imprez. Wykorzystajcie ją również jako codzienny deser.

Czy wiesz, że?

Tarta jest bardzo popularnym deserem kuchni francuskiej, w której występuje zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Jedną z najbardziej znanych tart jest tarta Tatin, nadziewana jabłkami. Przygotowywana jest od 1898 roku.

Dla urozmaicenia:

Wierzch bananowej tarty obsypcie startą czekoladą. Możecie także wykorzystać orzechy, które wcześniej należy posiekać.