Składniki
200 gramów
160 gramów
4 sztuki
250 mililitrów
1 łyżka
1 łyżeczka
50 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Okrągłą formę wysmaruj masłem. Herbatniki włóż do malaksera i rozdrobnij. W rondelku rozpuść masło i dodaj wraz z cynamonem do kruszonki. Wymieszaj.
Krok 2
Dno i boki formy wylep przygotowaną kruszonką z herbatników. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut. Wyciągnij i schłodź.
Krok 3
Masę kajmakową przełóż do rondla i lekko podgrzej ciągle mieszając. Ciepłą masę wyłóż na schłodzone ciasto.
Krok 4
Banany obierz ze skóry, pokrój w plastry i ułóż na masie kajmakowej. Ostaw do schłodzenia.
Krok 5
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i ziarnami wanilii, wyłóż i rozsmaruj po wierzchu tarty.
Krok 6
Na koniec oprósz tarte startą czekoladą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta bananowa
Wyjątkowy deser z prostych składników, czyli szybka tarta bananowa. Nie musicie martwić się o kruchy spód tarty, ponieważ przygotujecie go z pokruszonych krakersów, masła i cynamonu. Masa kajmakowa, banany oraz bita śmietana o waniliowym aromacie doskonale łączą się z krakersowym spodem, tworząc pyszny deser, idealny na upalne dni, gdy włączanie piekarnika nie należy do przyjemności.
Dla kogo?
Jeśli szukacie przepisu na szybki, prosty i smaczny deser – tarta bananowa bez pieczenia jest dla was!
Na jaką okazję?
Tarta z bananami doskonale sprawdzi się podczas letnich imprez. Wykorzystajcie ją również jako codzienny deser.
Czy wiesz, że?
Tarta jest bardzo popularnym deserem kuchni francuskiej, w której występuje zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Jedną z najbardziej znanych tart jest tarta Tatin, nadziewana jabłkami. Przygotowywana jest od 1898 roku.
Dla urozmaicenia:
Wierzch bananowej tarty obsypcie startą czekoladą. Możecie także wykorzystać orzechy, które wcześniej należy posiekać.