Tarta bananowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta bananowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

155

1643 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1084 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4704 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

160 gramów

4 sztuki

250 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

50 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę wysmaruj masłem. Herbatniki włóż do malaksera i rozdrobnij. W rondelku rozpuść masło i dodaj wraz z cynamonem do kruszonki. Wymieszaj.

Tarta bananowa - Krok 1

Krok 2

Dno i boki formy wylep przygotowaną kruszonką z herbatników. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut. Wyciągnij i schłodź.

Tarta bananowa - Krok 2

Krok 3

Masę kajmakową przełóż do rondla i lekko podgrzej ciągle mieszając. Ciepłą masę wyłóż na schłodzone ciasto.

Tarta bananowa - Krok 3

Krok 4

Banany obierz ze skóry, pokrój w plastry i ułóż na masie kajmakowej. Ostaw do schłodzenia.

Tarta bananowa - Krok 4

Krok 5

Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i ziarnami wanilii, wyłóż i rozsmaruj po wierzchu tarty.

Tarta bananowa - Krok 5

Krok 6

Na koniec oprósz tarte startą czekoladą.

Tarta bananowa - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Justyna Paszko

    Justyna Paszko , 08.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Ciasto z musem czekoladowym
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta bananowaTarta bananowa

Czy można zrobić wyjątkowy deser bez pieczenia? Oczywiście! Przykładem jest szybka tarta bananowa, którą chcemy wam dziś zaproponować. Nie musicie również martwić się o kruchy spód tarty, ponieważ przygotujecie go z pokruszonych krakersów, masła i cynamonu. Masa kajmakowa, banany oraz bita śmietana o waniliowym aromacie doskonale łączą się z krakersowym spodem, tworząc pyszny deser, idealny na upalne dni, gdy włączanie piekarnika nie należy do przyjemności.

Dla kogo?

Jeśli szukacie przepisu na szybki, prosty i smaczny deser – tarta bananowa bez pieczenia jest dla was!

Na jaką okazję?

Tarta z bananami doskonale sprawdzi się podczas letnich imprez. Wykorzystajcie ją również jako codzienny deser.

Czy wiesz, że?

Tarta jest bardzo popularnym deserem kuchni francuskiej, w której występuje zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Jedną z najbardziej znanych tart jest tarta Tatin, nadziewana jabłkami. Przygotowywana jest od 1898 roku.

Dla urozmaicenia:

Wierzch bananowej tarty obsypcie startą czekoladą. Możecie także wykorzystać orzechy, które wcześniej należy posiekać.