Tarta bananowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

119

1037 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
130 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

865 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

250 gramów

2 sztuki

0.5 litra

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 sztuki

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę do pieczenia Kasia roztapiamy w rondelku na małym ogniu lub w pojemniku w mikrofali. Do większej misy kruszymy krakersy lub mielimy w maszynce. Do kruszonki dodajemy roztopioną Kasię i dobrze mieszamy. Uzyskaną masą wyklejamy dno i boki blachy. Chłodzimy w lodówce około 40 minut.

Tarta bananowa - Krok 1

Krok 2

Masę kajmakową przekładamy do rondla i lekko podgrzewając, mieszamy. Przekładamy do formy i wyrównujemy.

Tarta bananowa - Krok 2

Krok 3

Banany obieramy ze skóry, kroimy w plastry i układamy na masie kajmakowej.

Tarta bananowa - Krok 3

Krok 4

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i cynamonem na sztywno. Wykładamy ją na banany.

Tarta bananowa - Krok 4

Krok 5

Czekoladę dobrze siekamy na desce lub ścieramy na tarce i posypujemy nią śmietanę. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 h.

Tarta bananowa - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Zamiast krakersów możesz użyć słodkich ciastek.

3

Opinie o przepisie

  • Gabriela  Kielar

    Gabriela Kielar, 13.06.2019

    Zrobiłam to w wersji (ciasto liczyli w blaszce) polecam zamiast czekolady na górę posypać krakersami które zostały

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Bargiel

    Sylwia Bargiel, 12.05.2019

    Smak fajny, troszkę za słodki, ale spód to jakaś porażka. Jest taki cienki, że z formy do tarty ciężko w ogóle ukroić to ciasto. Myślę że lepiej zrobić to ciasto w tortownicy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Galysa

    Justyna Galysa, 20.08.2018

    coś jednak wyszło nie tak- na całą kostkę margaryny dodałam tylko 350 dag krakersów, ciastko stało całą noc i cały dzień w lodówce a mimo to spód i boki były sypkie w niektórych miejscach, do tego krakersy i taka ilość tłuszczu to nie jest dobry pomysł-czuć było dużą ilość tłuszczu, margarynę co zepsuło całe ciasto bo stało się ciężkie i mdłe. kompozycja ok jeśli chodzi o słony smak i karmel masy kajmakowej ale jednak wolimy przepis z ciastkami owsianymi i mała ilością zimnego masła.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Napoleonka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta bananowaTarta bananowa

Tarta bananowa to bardzo proste do przyrządzenia ciasto, które nie wymaga pieczenia. Słodycz kajmaku, bitej śmietany, czekolady i bananów przełamiesz słonymi krakersami, z których przygotujesz spód tarty. Dobrym sposobem na podanie tego ciasta (zwanego też banoffee), będzie przyrządzenie pojedynczych porcji, zwłaszcza jeśli chcesz podać je na deser po uroczystym obiedzie. Zanim wyłożysz foremki, schłodź masę, żeby łatwiej było ją uformować. W tym samym czasie podgrzej kajmak, żeby zyskał płynniejszą konsystencję. Kiedy wyłożysz ciastkowy spód, nałóż masę karmelową i ułóż na niej plasterki bananów (możesz skropić je sokiem z cytryny, aby nie ciemniały). Całość udekoruj ubitą z cukrem pudrem i cynamonem śmietanką kremówką i posyp startą na wiórki czekoladą – deserową albo gorzką. Mini wypieki podawaj mocno schłodzone, co najmniej po godzinie od przełożenia ich do lodówki. Tarta bananowa sprawdzi się na wiele okazji, jest uniwersalna i naprawdę pyszna. Przygotuj ją i przekonaj się, że warto.