Tarta bananowa z kajmakiem – przepis: szybka | Przepisy.pl pixel

Tarta bananowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

211

2142 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1576 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7629 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

160 gramów

4 sztuki

250 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

50 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę wysmaruj masłem. Herbatniki włóż do malaksera i rozdrobnij. W rondelku rozpuść masło i dodaj wraz z cynamonem do kruszonki. Wymieszaj.

Tarta bananowa - Krok 1

Krok 2

Dno i boki formy wylep przygotowaną kruszonką z herbatników. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut. Wyciągnij i schłodź.

Tarta bananowa - Krok 2

Krok 3

Masę kajmakową przełóż do rondla i lekko podgrzej ciągle mieszając. Ciepłą masę wyłóż na schłodzone ciasto.

Tarta bananowa - Krok 3

Krok 4

Banany obierz ze skóry, pokrój w plastry i ułóż na masie kajmakowej. Ostaw do schłodzenia.

Tarta bananowa - Krok 4

Krok 5

Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i ziarnami wanilii, wyłóż i rozsmaruj po wierzchu tarty.

Tarta bananowa - Krok 5

Krok 6

Na koniec oprósz tarte startą czekoladą.

Tarta bananowa - Krok 6
15

Opinie o przepisie

  • Midka5

    Midka5 , 28.10.2023

    Co zamiast niezdrowej masy kajmakowej?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Paula

    Paula , 23.12.2022

    Czy wpłynie to na smak, jeżeli masło rozpuściłam razem z łyżeczką cynamonu? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Gonda

    Gonda , 22.12.2022

    Czy można zrobić to ciasto w zwykłej tortownicy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa

    Ewa , 19.12.2022

    Jakiej średnicy jest forma???

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Iwona

    Iwona , 29.10.2022

    Tarta jest przepyszna. Robiłam już kilka razy. Bardzo łatwa do zrobienia. Polecam każdemu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hania

    Hania , 25.11.2021

    Czy zamiast masy kajmakowej można dać masę toffi?,mam 0.5 kg wiaderko

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mimi

    Mimi , 28.05.2021

    Mozna dodać inny owoc?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • :-)

    :-) , 27.05.2021

    Robiłam, przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Paszko

    Justyna Paszko , 08.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta bananowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta bananowaTarta bananowa

Wyjątkowy deser z prostych składników, czyli szybka tarta bananowa. Nie musicie martwić się o kruchy spód tarty, ponieważ przygotujecie go z pokruszonych krakersów, masła i cynamonu. Masa kajmakowa, banany oraz bita śmietana o waniliowym aromacie doskonale łączą się z krakersowym spodem, tworząc pyszny deser, idealny na upalne dni, gdy włączanie piekarnika nie należy do przyjemności.

Dla kogo?

Jeśli szukacie przepisu na szybki, prosty i smaczny deser – tarta bananowa bez pieczenia jest dla was!

Na jaką okazję?

Tarta z bananami doskonale sprawdzi się podczas letnich imprez. Wykorzystajcie ją również jako codzienny deser.

Czy wiesz, że?

Tarta jest bardzo popularnym deserem kuchni francuskiej, w której występuje zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Jedną z najbardziej znanych tart jest tarta Tatin, nadziewana jabłkami. Przygotowywana jest od 1898 roku.

Dla urozmaicenia:

Wierzch bananowej tarty obsypcie startą czekoladą. Możecie także wykorzystać orzechy, które wcześniej należy posiekać.