Szybki sernik gotowany na herbatnikach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybki sernik gotowany na herbatnikach

Autor: Grażyna Zych

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

2 opakowania

200 mililitrów

450 gramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka o nieprzywierającym dnie dodajemy masło pokrojone w kostkę, ser, cukier, cukier wanilinowy oraz wbijamy jajka. Mieszamy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Gdy masa się zagotuje rozpuszczamy budynie w mleku i dodajemy do masy. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, nie przestając mieszać od dna. Całość powinna zgęstnieć. Gdyby pojawiły się grudki można krótko zblendować masę ręcznym blenderem lub krótko zmiksować.

Krok 2

Blachę o wymiarach ok. 36 cm x 24 cm (lub ciut mniejszą) wykładamy papierem lub folią.

Krok 3

Układamy warstwę herbatników. Wylewamy połowę masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników.

Krok 4

Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej