Szybki sernik gotowany na herbatnikach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybki sernik gotowany na herbatnikach

Autor: Grażyna Zych

ratingratingratingratingrating

7

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

2 opakowania

200 mililitrów

450 gramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka o nieprzywierającym dnie dodajemy masło pokrojone w kostkę, ser, cukier, cukier wanilinowy oraz wbijamy jajka. Mieszamy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Gdy masa się zagotuje rozpuszczamy budynie w mleku i dodajemy do masy. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, nie przestając mieszać od dna. Całość powinna zgęstnieć. Gdyby pojawiły się grudki można krótko zblendować masę ręcznym blenderem lub krótko zmiksować.

Krok 2

Blachę o wymiarach ok. 36 cm x 24 cm (lub ciut mniejszą) wykładamy papierem lub folią.

Krok 3

Układamy warstwę herbatników. Wylewamy połowę masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników.

Krok 4

Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Musaka z cukinią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej