Szybki sernik gotowany na herbatnikach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybki sernik gotowany na herbatnikach

Autor: Grażyna Zych

ratingratingratingratingrating

5

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

2 opakowania

200 mililitrów

450 gramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka o nieprzywierającym dnie dodajemy masło pokrojone w kostkę, ser, cukier, cukier wanilinowy oraz wbijamy jajka. Mieszamy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Gdy masa się zagotuje rozpuszczamy budynie w mleku i dodajemy do masy. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, nie przestając mieszać od dna. Całość powinna zgęstnieć. Gdyby pojawiły się grudki można krótko zblendować masę ręcznym blenderem lub krótko zmiksować.

Krok 2

Blachę o wymiarach ok. 36 cm x 24 cm (lub ciut mniejszą) wykładamy papierem lub folią.

Krok 3

Układamy warstwę herbatników. Wylewamy połowę masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników.

Krok 4

Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej