Tort z kaszy manny z galaretką i owocami
NOWY PRZEPIS
łatwe
6102 osoby zapisały

Składniki
1 litr
130 gramów
200 gramów
170 gramów
300 gramów
2 sztuki
600 mililitrów
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondelka wlewamy 750 ml mleka. Dodajemy cukier, pokrojone w kostkę masło. Całość podgrzewamy, aż się rozpuści.

Krok 2
Następnie kaszkę mieszamy w pozostałych 250 ml mleka i wlewamy do gorącego mleka. Masę gotujemy na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje.

Krok 3
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty.

Krok 4
Grysikową masę przelewamy do formy.

Krok 5
Na wierzchu układamy maliny.

Krok 6
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia, gdy stężeją wlewamy je na tort. Gotowy tort wkładamy do lodówki na całą noc.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort z kaszy manny z galaretką i owocami
Delikatny krem, soczyste owoce i kolorowa galaretka – podejrzewamy, że większości łasuchów na samą myśl aż zaburczało w brzuchach! Na szczęście zrobienie tortu z kaszy manny z galaretką i owocami jest dziecinnie proste, więc pyszny deser mogą przyrządzić nawet te osoby, których dotychczasowe doświadczenia kulinarne sprowadzały się do ugotowania wody na herbatę.
Dla kogo?
Przeczytaj uważnie przepis na tort z kaszy manny i sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne produkty. Do dzieła! Tym razem zrobienie efektownego tortu nie wymaga przygotowywania bazy w postaci biszkoptu, co często bywa dużym wyzwaniem dla początkujących.
Na jaką okazję?
Tortu nie może zabraknąć na żadnym przyjęciu urodzinowym. Tę wersję z kaszy manny podawaj zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy nie brakuje świeżych owoców.
Czy wiesz, że?
Przed włożeniem tortu do lodówki, upewnij się, że inne produkty, które w niej przechowujesz, nie wpłyną na zapach deseru. W szczelnych pojemnikach zamknij przede wszystkim wędliny.
Dla urozmaicenia:
Do tortu z kaszy manny z galaretką i owocami, oprócz malin, pasować będą też truskawki, jeżyny i borówki.