Tort z kaszy manny z galaretką i owocami
NOWY PRZEPIS
łatwe
6100 osób zapisało

Składniki
1 litr
130 gramów
200 gramów
170 gramów
300 gramów
2 sztuki
600 mililitrów
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondelka wlewamy 750 ml mleka. Dodajemy cukier, pokrojone w kostkę masło. Całość podgrzewamy, aż się rozpuści.

Krok 2
Następnie kaszkę mieszamy w pozostałych 250 ml mleka i wlewamy do gorącego mleka. Masę gotujemy na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje.

Krok 3
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty.

Krok 4
Grysikową masę przelewamy do formy.

Krok 5
Na wierzchu układamy maliny.

Krok 6
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia, gdy stężeją wlewamy je na tort. Gotowy tort wkładamy do lodówki na całą noc.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort z kaszy manny z galaretką i owocami
Delikatny krem, soczyste owoce i kolorowa galaretka – podejrzewamy, że większości łasuchów na samą myśl aż zaburczało w brzuchach! Na szczęście zrobienie tortu z kaszy manny z galaretką i owocami jest dziecinnie proste, więc pyszny deser mogą przyrządzić nawet te osoby, których dotychczasowe doświadczenia kulinarne sprowadzały się do ugotowania wody na herbatę.
Dla kogo?
Przeczytaj uważnie przepis na tort z kaszy manny i sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne produkty. Do dzieła! Tym razem zrobienie efektownego tortu nie wymaga przygotowywania bazy w postaci biszkoptu, co często bywa dużym wyzwaniem dla początkujących.
Na jaką okazję?
Tortu nie może zabraknąć na żadnym przyjęciu urodzinowym. Tę wersję z kaszy manny podawaj zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy nie brakuje świeżych owoców.
Czy wiesz, że?
Przed włożeniem tortu do lodówki, upewnij się, że inne produkty, które w niej przechowujesz, nie wpłyną na zapach deseru. W szczelnych pojemnikach zamknij przede wszystkim wędliny.
Dla urozmaicenia:
Do tortu z kaszy manny z galaretką i owocami, oprócz malin, pasować będą też truskawki, jeżyny i borówki.