Tort z kaszy manny z galaretką i owocami
NOWY PRZEPIS
łatwe
6071 osób zapisało

Składniki
1 litr
130 gramów
200 gramów
170 gramów
300 gramów
2 sztuki
600 mililitrów
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondelka wlewamy 750 ml mleka. Dodajemy cukier, pokrojone w kostkę masło. Całość podgrzewamy, aż się rozpuści.

Krok 2
Następnie kaszkę mieszamy w pozostałych 250 ml mleka i wlewamy do gorącego mleka. Masę gotujemy na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje.

Krok 3
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty.

Krok 4
Grysikową masę przelewamy do formy.

Krok 5
Na wierzchu układamy maliny.

Krok 6
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia, gdy stężeją wlewamy je na tort. Gotowy tort wkładamy do lodówki na całą noc.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort z kaszy manny z galaretką i owocami
Delikatny krem, soczyste owoce i kolorowa galaretka – podejrzewamy, że większości łasuchów na samą myśl aż zaburczało w brzuchach! Na szczęście zrobienie tortu z kaszy manny z galaretką i owocami jest dziecinnie proste, więc pyszny deser mogą przyrządzić nawet te osoby, których dotychczasowe doświadczenia kulinarne sprowadzały się do ugotowania wody na herbatę.
Dla kogo?
Przeczytaj uważnie przepis na tort z kaszy manny i sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne produkty. Do dzieła! Tym razem zrobienie efektownego tortu nie wymaga przygotowywania bazy w postaci biszkoptu, co często bywa dużym wyzwaniem dla początkujących.
Na jaką okazję?
Tortu nie może zabraknąć na żadnym przyjęciu urodzinowym. Tę wersję z kaszy manny podawaj zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy nie brakuje świeżych owoców.
Czy wiesz, że?
Przed włożeniem tortu do lodówki, upewnij się, że inne produkty, które w niej przechowujesz, nie wpłyną na zapach deseru. W szczelnych pojemnikach zamknij przede wszystkim wędliny.
Dla urozmaicenia:
Do tortu z kaszy manny z galaretką i owocami, oprócz malin, pasować będą też truskawki, jeżyny i borówki.