Cytrusowe tiramisu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrusowe tiramisu

Autor: Honorata Kielczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

120 mililitrów

30 mililitrów

30 mililitrów

60 gramów

40 gramów

25 mililitrów

6 gramów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nasączenie: Parzymy kawę i zostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej kawy dodajemy likier migdałowy oraz sok pomarańczowy i cytrynowy. Mieszamy.

Krok 2

Krem: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy partiami serek mascarpone. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z kremem.

Krok 3

Biszkopty maczamy w kawie i układamy w podłużnej formie. Na biszkopty układamy krem oraz posypujemy kakałem. Na kakao ponownie układamy maczane w kawie biszkopty. Na biszkopty układamy pozostały krem i posypujemy kakałem. Dowolnie dekorujemy. Tiramisu umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrusowe tiramisu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrusowe tiramisu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrusowe tiramisu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrusowe tiramisu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrusowe tiramisu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrusowe tiramisu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrusowe tiramisu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrusowe tiramisu  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej