Tiramisu | Przepisy.pl pixel

Przepisy na tiramisu

3 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (3)

Tiramisu
ratingratingratingratingrating

192

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tiramisu, czyli klasyka włoskich deserów, może zagościć również na twoim stole. Wbrew pozorom prz...
Kokosowe tiramisu
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Cytrusowe tiramisu
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - tiramisutiramisu

Jeśli szukasz inspiracji na smaczne ciasto, które nie wymaga pieczenia, to jesteś w dobrym miejscu. Ciasto tiramisu z tej kategorii to popularny we Włoszech deser. Składa się z kilku podłużnych warstw biszkoptów, nasączonych mocną czarną kawą oraz migdałowym likierem Amaretto. Przekłada się je kremem przygotowywanym na bazie serka mascarpone. W kraju, z którego pochodzi chętnie spożywa się je na drugie śniadanie. Najczęściej podawane jest z espresso, które jeszcze bardziej podkreśla jego kawowy smak, sprawdzi się jednak również podanie go ze szklanką mleka lub kakao. Do przygotowania tiramisu potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. serka mascarpone, biszkoptów, jajek, kakao oraz likieru migdałowego. Przepisy na nie możesz w dowolny sposób modyfikować. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zamiast likieru użyć syropu pomarańczowego lub limonkowego, a kakao zastąpić wiórkami gorzkiej lub mlecznej czekolady. Jeśli lubisz owoce, koniecznie przygotuj tiramisu z malinami, truskawkami lub jeżynami. Zacznij od zrobienia kawowego ponczu – kawę zalej szklanką gorącej wody, a gdy jej temperatura się obniży, wymieszaj ją z likierem. Biszkopty mocz przez kilka sekund i ułóż po kilka na dnie każdego z pucharków. Przekładaj je masą serową, którą wykonasz z mascarpone, jajek, ubitej śmietany oraz łyżeczki startej skórki cytrynowej. Całość obficie oprósz kakao i udekoruj pokruszonymi biszkoptami oraz bitą śmietaną i malinami. Ciasto dobrze będzie komponowało się również z innymi owocami: wiśniami, jagodami, borówkami amerykańskimi, porzeczkami, a nawet jabłkami, świeżym ananasem czy żurawiną. Tiramisu możesz także podać w formie tortu lub jako brownie. Gotowe serwuj ze szklanką mocnej czarnej kawy lub latte z mleczną pianką. W tej kategorii znajdziesz wiele przepisów na ciasto tiramisu. Dzięki nim dowiesz się – krok po kroku – jak je zrobić, jakie dodatki będą do niego odpowiednie oraz w jaki sposób je serwować. Koniecznie wypróbuj i wybierz swój ulubiony wariant tego włoskiego deseru.