Nori to powszechna nazwa wielu rodzajów wodorostów, które są niezbędnikiem dla każdego fana sushi. Największą popularnością cieszą się w Azji, jednak coraz więcej Europejczyków zaczyna doceniać ich smak i ciekawą konsystencję. Podpowiemy Wam, w jaki sposób przygotować pyszne nori. Jesteście ciekawi, czy można wykonać sushi bez tego rodzaju wodorostów? Przygotowaliśmy dla Was znakomite propozycje. Zapraszamy!
Liście nori i ich specyfika
Nori to japońska nazwa jadalnych wodorostów, które można wykorzystać do wielu potraw. W jaki sposób trafiają na nasz talerz? Zebrane algi morskie podlegają kilku procesom przygotowawczym. Najpierw są suszone i podpiekane, a następnie delikatnie doprawiane. W efekcie otrzymujemy sprasowane wodorosty nori, które świetnie nadają się do sushi.
Algi morskie są również źródłem wielu przydatnych składników. Czy wiedzieliście, że są bogate w białko, które przyczynia się m.in. do wzrostu masy mięśniowej. Nori to nie tylko pyszny smak, ale również wiele przydatnych właściwości!
Jakie nori do sushi użyć?
Wszystko zależy od tego, czy już kiedyś próbowaliście przyrządzać sushi. Jeżeli nie, to z pewnością sprawdzą się u Was dwa rodzaje nori – green i red. Te algi morskie są bardzo cienkie i szybko zwiniecie nimi ryż z dodatkami. Wodorosty silver i gold idealnie sprawdzą się dla osób na poziomie średnio zaawansowanym. Jeżeli już kiedyś przygotowywaliście sushi i nie sprawiło Wam to większych problemów, to spróbujcie wykorzystać te odmiany. Dla prawdziwych mistrzów polecamy nori do sushi platinum. Pamiętajcie jednak, że ten rodzaj sprawdzi się tylko u zawodowców!
Czym zastąpić nori w sushi? Sprawdzone alternatywy!
Jeżeli nie jesteście fanami mocno rybnego posmaku, to podsuwamy Wam kilka świetnych pomysłów. Czym zastąpić nori? Możecie zrobić to za pomocą omletu tamago. Kolejnym sposobem jest wykonanie sushi metodą nigiri, czyli utworzenie rolek za pomocą rąk i wasabi. Doskonale sprawdzi się również miska z ryżem i dodatkami, tak zwane chirasi.
Jeżeli jednak pozostajecie przy klasycznej metodzie, to przydatna będzie dla Was wiedza, jak ułożyć nori do sushi. Najpierw na blacie kładziecie matę bambusową, którą z obu stron owijacie folią spożywczą. Następnie połóżcie wybrane nori na płaskiej powierzchni. Błyszcząca strona powinna stykać się z matą bambusową, a matowa musi być na wierzchu. Zadbajcie o pyszne dodatki, świeżą rybę i sosy, które udoskonalą Waszą potrawę. Wybierzcie rodzaj nori adekwatny do swoich umiejętności.
Nasze pomysły, których powinniście spróbować!
Wybraliście już wodorosty, a może ich równie smaczną alternatywę? Czas na przygotowanie ulubionego sushi. Bardzo polecamy Wam przygotowanie kalifornia rolls, w których znajdziecie mnóstwo warzyw i orientalnych dodatków. Futomaki to pyszne sushi ze świeżym tuńczykiem. Na pewno się mu nie oprzecie.
Czy wiedzieliście, że nori nie są wykorzystywane tylko do sushi? Stanowią również świetny dodatek do orientalnych zup. My w szczególności zachęcamy Was do spróbowania ramenu z algami morskimi! Jesteśmy pewni, że nie oprzecie się pysznej i rozgrzewającej zupie miso. Te orientalne smaki nie tylko dobrze wyglądają, ale i świetnie smakują. Życzymy Wam smacznego!
Komentarze (0)