
Składniki
600 gramów
2 łyżki
4 łyżki
1 opakowanie
0.5 pęczka
4 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oberwij listki oregano. Ziemniaki dokładnie umyj, lekko wyszoruj skórkę lecz nie obieraj.

Krok 2
Ułóż płasko w koszyczku do gotowania na parze, całość umieść nad wrzącą i lekko osoloną wodą z łodyżkami oregano i gotuj na parze pod przykryciem ok. 30 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, odstaw je na bok przykryte ściereczką kuchenną na ok. 5 minut.

Krok 3
W tym czasie obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. W rondelku rozpuść masło i lekko podgrzej czosnek. Jak tylko masło zacznie się pienić i poczujesz aromat czosnku zdejmij rondelek z ognia i przelej całość do miseczki.

Krok 4
Dodaj oliwę, listki oregano, sos sałatkowy Knorr i otartą skórkę z cytryny, wymieszaj. Sosem polej ciepłe ziemniaki. Podawaj natychmiast jako danie samodzielne lub dodatek do grillowanych mięs i ryb.


Dobra rada:
Do dania możesz użyć wszystkie świeże zioła, np. pietruszkę, lubczyk, koperek czy dymkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Młode ziemniaki z oregano
Młode ziemniaki z oregano nie są propozycją wyłącznie dla wegetarian! Mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsnych potraw. Zachwycają smakiem, greckim aromatem, a także prostotą przygotowania! Ta oryginalna potrawa doskonale zastąpi tradycyjne ziemniaki, podawane do mięs, dzięki czemu w łatwy sposób urozmaicicie codzienne menu! Tajemnica tego dnia skrywa się w wyjątkowym sosie, którego smak budują cytryna, czosnek, oliwa oraz aromatyczne przyprawy.
Dla kogo?
Młode ziemniaki z oregano przypadną do gustu każdemu, kto szuka pomysłów na nietuzinkowe dania lub dodatki do mięsnych posiłków.
Na jaką okazję?
Danie doskonale nadaje się na obiad. Jest także idealnym uzupełnieniem menu imprezy plenerowej, a w szczególności grilla.
Czy wiesz, że?
Oregano stosowano nie tylko w kuchni. Ziele rośliny wykorzystywano do farbowania tkanin na kolor czarny, natomiast kwiaty zabarwiały wełnę na pomarańczowo.
Dla urozmaicenia:
Aby wzmocnić ziołowy aromat potrawy, możesz do niej dodać także pietruszkę, lubczyk, koperek czy dymkę.