Młode ziemniaki z oregano przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Młode ziemniaki z oregano

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
165 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

0.5 pęczka

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oberwij listki oregano. Ziemniaki dokładnie umyj, lekko wyszoruj skórkę lecz nie obieraj.

Młode ziemniaki z oregano - Krok 1

Krok 2

Ułóż płasko w koszyczku do gotowania na parze, całość umieść nad wrzącą i lekko osoloną wodą z łodyżkami oregano i gotuj na parze pod przykryciem ok. 30 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, odstaw je na bok przykryte ściereczką kuchenną na ok. 5 minut.

Młode ziemniaki z oregano - Krok 2

Krok 3

W tym czasie obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. W rondelku rozpuść masło i lekko podgrzej czosnek. Jak tylko masło zacznie się pienić i poczujesz aromat czosnku zdejmij rondelek z ognia i przelej całość do miseczki.

Młode ziemniaki z oregano - Krok 3

Krok 4

Dodaj oliwę, listki oregano, sos sałatkowy Knorr i otartą skórkę z cytryny, wymieszaj. Sosem polej ciepłe ziemniaki. Podawaj natychmiast jako danie samodzielne lub dodatek do grillowanych mięs i ryb.

Młode ziemniaki z oregano - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania możesz użyć wszystkie świeże zioła, np. pietruszkę, lubczyk, koperek czy dymkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Młode ziemniaki z oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Młode ziemniaki z oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Młode ziemniaki z oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Młode ziemniaki z oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Młode ziemniaki z oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Młode ziemniaki z oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Młode ziemniaki z oregano - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Młode ziemniaki z oregano - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Młode ziemniaki z oreganoMłode ziemniaki z oregano

Młode ziemniaki z oregano nie są propozycją wyłącznie dla wegetarian! Mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsnych potraw. Zachwycają smakiem, greckim aromatem, a także prostotą przygotowania! Ta oryginalna potrawa doskonale zastąpi tradycyjne ziemniaki, podawane do mięs, dzięki czemu w łatwy sposób urozmaicicie codzienne menu! Tajemnica tego dnia skrywa się w wyjątkowym sosie, którego smak budują cytryna, czosnek, oliwa oraz aromatyczne przyprawy.

Dla kogo?

Młode ziemniaki z oregano przypadną do gustu każdemu, kto szuka pomysłów na nietuzinkowe dania lub dodatki do mięsnych posiłków.

Na jaką okazję?

Danie doskonale nadaje się na obiad. Jest także idealnym uzupełnieniem menu imprezy plenerowej, a w szczególności grilla.

Czy wiesz, że?

Oregano stosowano nie tylko w kuchni. Ziele rośliny wykorzystywano do farbowania tkanin na kolor czarny, natomiast kwiaty zabarwiały wełnę na pomarańczowo.

Dla urozmaicenia:

Aby wzmocnić ziołowy aromat potrawy, możesz do niej dodać także pietruszkę, lubczyk, koperek czy dymkę.