Orientalne pulpeciki rybne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orientalne pulpeciki rybne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z ryb zmiel w maszynce do mielenie mięsa.

Orientalne pulpeciki rybne - Krok 1

Krok 2

Imbir oraz czosnek posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryny. Dodaj wszystko do ryby. Teraz dodaj jajko, sos sojowy, przyprawę Knorr, łyżkę oleju sezamowego i kaszę manną. Wymieszaj.

Orientalne pulpeciki rybne - Krok 2

Krok 3

W lekko zwilżonych dłoniach formuj pulpeciki i układaj je w naczyniu do gotowania na parze.

Orientalne pulpeciki rybne - Krok 3

Krok 4

Całość skrop łyżką oleju sezamowego i gotuj na parze ok 20 minut.

Orientalne pulpeciki rybne - Krok 4

Krok 5

W tym czasie dymkę pokrój w słupki. Gotowe pulpeciki podawaj posypane dymką i z dodatkowym sosem sojowym.

Orientalne pulpeciki rybne - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Pulpeciki możesz doprawić również świeżym chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalne pulpeciki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalne pulpeciki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalne pulpeciki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalne pulpeciki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalne pulpeciki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalne pulpeciki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalne pulpeciki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalne pulpeciki rybne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalne pulpeciki rybneOrientalne pulpeciki rybne

Pulpety znają chyba wszyscy. Dawniej były jednym z częściej przygotowywanych dań na szkolnych stołówkach i w barach mlecznych. Dziś jednak potrawa ta przeszła swoistą metamorfozę, nie tylko w zakresie rodzaju mięsa, z którego jest przygotowywana, ale przede wszystkim w kwestii smaku. Jeśli lubicie rybne pulpeciki, skuście się na naszą propozycję na to danie, w prawdziwie orientalnym stylu. Egzotyki dodają olej sezamowy, świeży imbir, cytryna, a także sos sojowy i oryginalna mieszanka przypraw. Będzie aromatycznie i wyjątkowo smacznie!

Dla kogo?

Pulpeciki rybne w stylu orientalnym to propozycja dla każdego, kto lubi aromatyczne potrawy o wyrazistym smaku.

Na jaką okazję?

Danie sprawdzi się przede wszystkim w porze obiadowej. Jest również idealnym posiłkiem serwowanym podczas ciepłej kolacji.

Czy wiesz, że?

Olej sezamowy jest cenionym dodatkiem w kuchniach całego świata. Swą popularność zawdzięcza aromatowi przypominającemu orzechy. Warto pamiętać, że olej ten nie nadaje się do smażenia. Maksymalna temperatura, do jakiej możecie go podgrzać, wynosi 70 stopni Celsjusza.

Dla urozmaicenia:

Świeże chili będzie idealnym dodatkiem do orientalnych pulpecików rybnych – idealne dla osób ceniących pikantne dania.