
Składniki
400 gramów
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z ryb zmiel w maszynce do mielenie mięsa.

Krok 2
Imbir oraz czosnek posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryny. Dodaj wszystko do ryby. Teraz dodaj jajko, sos sojowy, przyprawę Knorr, łyżkę oleju sezamowego i kaszę manną. Wymieszaj.

Krok 3
W lekko zwilżonych dłoniach formuj pulpeciki i układaj je w naczyniu do gotowania na parze.

Krok 4
Całość skrop łyżką oleju sezamowego i gotuj na parze ok 20 minut.

Krok 5
W tym czasie dymkę pokrój w słupki. Gotowe pulpeciki podawaj posypane dymką i z dodatkowym sosem sojowym.


Dobra rada:
Pulpeciki możesz doprawić również świeżym chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orientalne pulpeciki rybne
Pulpety znają chyba wszyscy. Dawniej były jednym z częściej przygotowywanych dań na szkolnych stołówkach i w barach mlecznych. Dziś jednak potrawa ta przeszła swoistą metamorfozę, nie tylko w zakresie rodzaju mięsa, z którego jest przygotowywana, ale przede wszystkim w kwestii smaku. Jeśli lubicie rybne pulpeciki, skuście się na naszą propozycję na to danie, w prawdziwie orientalnym stylu. Egzotyki dodają olej sezamowy, świeży imbir, cytryna, a także sos sojowy i oryginalna mieszanka przypraw. Będzie aromatycznie i wyjątkowo smacznie!
Dla kogo?
Pulpeciki rybne w stylu orientalnym to propozycja dla każdego, kto lubi aromatyczne potrawy o wyrazistym smaku.
Na jaką okazję?
Danie sprawdzi się przede wszystkim w porze obiadowej. Jest również idealnym posiłkiem serwowanym podczas ciepłej kolacji.
Czy wiesz, że?
Olej sezamowy jest cenionym dodatkiem w kuchniach całego świata. Swą popularność zawdzięcza aromatowi przypominającemu orzechy. Warto pamiętać, że olej ten nie nadaje się do smażenia. Maksymalna temperatura, do jakiej możecie go podgrzać, wynosi 70 stopni Celsjusza.
Dla urozmaicenia:
Świeże chili będzie idealnym dodatkiem do orientalnych pulpecików rybnych – idealne dla osób ceniących pikantne dania.