
Składniki
400 gramów
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z ryb zmiel w maszynce do mielenie mięsa.

Krok 2
Imbir oraz czosnek posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryny. Dodaj wszystko do ryby. Teraz dodaj jajko, sos sojowy, przyprawę Knorr, łyżkę oleju sezamowego i kaszę manną. Wymieszaj.

Krok 3
W lekko zwilżonych dłoniach formuj pulpeciki i układaj je w naczyniu do gotowania na parze.

Krok 4
Całość skrop łyżką oleju sezamowego i gotuj na parze ok 20 minut.

Krok 5
W tym czasie dymkę pokrój w słupki. Gotowe pulpeciki podawaj posypane dymką i z dodatkowym sosem sojowym.


Dobra rada:
Pulpeciki możesz doprawić również świeżym chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orientalne pulpeciki rybne
Pulpety znają chyba wszyscy. Dawniej były jednym z częściej przygotowywanych dań na szkolnych stołówkach i w barach mlecznych. Dziś jednak potrawa ta przeszła swoistą metamorfozę, nie tylko w zakresie rodzaju mięsa, z którego jest przygotowywana, ale przede wszystkim w kwestii smaku. Jeśli lubicie rybne pulpeciki, skuście się na naszą propozycję na to danie, w prawdziwie orientalnym stylu. Egzotyki dodają olej sezamowy, świeży imbir, cytryna, a także sos sojowy i oryginalna mieszanka przypraw. Będzie aromatycznie i wyjątkowo smacznie!
Dla kogo?
Pulpeciki rybne w stylu orientalnym to propozycja dla każdego, kto lubi aromatyczne potrawy o wyrazistym smaku.
Na jaką okazję?
Danie sprawdzi się przede wszystkim w porze obiadowej. Jest również idealnym posiłkiem serwowanym podczas ciepłej kolacji.
Czy wiesz, że?
Olej sezamowy jest cenionym dodatkiem w kuchniach całego świata. Swą popularność zawdzięcza aromatowi przypominającemu orzechy. Warto pamiętać, że olej ten nie nadaje się do smażenia. Maksymalna temperatura, do jakiej możecie go podgrzać, wynosi 70 stopni Celsjusza.
Dla urozmaicenia:
Świeże chili będzie idealnym dodatkiem do orientalnych pulpecików rybnych – idealne dla osób ceniących pikantne dania.