
Składniki
3 sztuki
1 litr
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 litr
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki oczyścić umyć. Włożyć do szybkowara razem z obranymi warzywami. Zalać piwem i wodą, tak aby mięso było prawie przykryte. Dodać liść laurowy, pieprz, ziele, sól, delikat, kostkę bulionową.
Krok 2
Zamknąć szybkowar, gotować pod ciśnieniem od pyknięcia "'dzyndzelka" ok 45 minut. Wyłączyć, poczekać aż ciśnienie opadnie, wyjąc i podawać z musztardą i chlebem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Golonko w piwie z szybkowara
Golonka to niezwykle smaczne, ale i wymagające danie. Jeśli jednak masz pod ręką szybkowar, możesz przygotować je dużo łatwiej i szybciej, nie tracąc przy tym nic z wyrazistego smaku mięsa. Wystarczy, że umieścisz golonkę i pokrojone warzywa – pietruszkę oraz marchew – w szybkowarze, zalejesz je piwem i wodą, a następnie dodasz przyprawy. Po czterdziestu pięciu minutach mięso będzie gotowe, bez długiego marynowania i podlewania wywarem. Do tak przyrządzonej golonki w piwie możesz dołączyć swoje ulubione dodatki – pieczone ziemniaczki, warzywne puree, soczewicę z grzybami albo gotowaną mieszankę warzyw. Dobrze będą się z nią komponować także świeże warzywa. Jeśli planujesz podać potrawę podczas uroczystej kolacji, ułóż mięso na półmisku. Jako dekorację poukładaj wokół plastry pomidorów i ogórków oraz liście sałaty. Przydadzą się też sosy, które w niewielkich miseczkach możesz umieścić obok siebie (np. musztardowy, chrzanowy lub jogurtowo-ziołowy). Jeśli masz więcej czasu, przygotuj zasmażaną kapustę z grzybami lub buraczki. W takim otoczeniu danie na pewno będzie smakowało znakomicie i przypadnie do gustu Twoim gościom oraz domownikom. Przygotuj je według naszego przepisu!