Golonko w piwie z szybkowara przepis – Zobacz na przepisy.pl

Golonko w piwie z szybkowara

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

20

31 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

315 osób wydrukowało

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 litr

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 litr

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki oczyścić umyć. Włożyć do szybkowara razem z obranymi warzywami. Zalać piwem i wodą, tak aby mięso było prawie przykryte. Dodać liść laurowy, pieprz, ziele, sól, delikat, kostkę bulionową.

Krok 2

Zamknąć szybkowar, gotować pod ciśnieniem od pyknięcia "'dzyndzelka" ok 45 minut. Wyłączyć, poczekać aż ciśnienie opadnie, wyjąc i podawać z musztardą i chlebem.

bernika bernika

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonko w piwie z szybkowara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonko w piwie z szybkowara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonko w piwie z szybkowara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonko w piwie z szybkowara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonko w piwie z szybkowara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonko w piwie z szybkowara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonko w piwie z szybkowara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kołduny z mięsem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonko w piwie z szybkowaraGolonko w piwie z szybkowara

Golonka to niezwykle smaczne, ale i wymagające danie. Jeśli jednak masz pod ręką szybkowar, możesz przygotować je dużo łatwiej i szybciej, nie tracąc przy tym nic z wyrazistego smaku mięsa. Wystarczy, że umieścisz golonkę i pokrojone warzywa – pietruszkę oraz marchew – w szybkowarze, zalejesz je piwem i wodą, a następnie dodasz przyprawy. Po czterdziestu pięciu minutach mięso będzie gotowe, bez długiego marynowania i podlewania wywarem. Do tak przyrządzonej golonki w piwie możesz dołączyć swoje ulubione dodatki – pieczone ziemniaczki, warzywne puree, soczewicę z grzybami albo gotowaną mieszankę warzyw. Dobrze będą się z nią komponować także świeże warzywa. Jeśli planujesz podać potrawę podczas uroczystej kolacji, ułóż mięso na półmisku. Jako dekorację poukładaj wokół plastry pomidorów i ogórków oraz liście sałaty. Przydadzą się też sosy, które w niewielkich miseczkach możesz umieścić obok siebie (np. musztardowy, chrzanowy lub jogurtowo-ziołowy). Jeśli masz więcej czasu, przygotuj zasmażaną kapustę z grzybami lub buraczki. W takim otoczeniu danie na pewno będzie smakowało znakomicie i przypadnie do gustu Twoim gościom oraz domownikom. Przygotuj je według naszego przepisu!