Składniki
10 sztuk
0.5 kilograma
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy aż delikatnie się zezłoci. Dodajemy mielone mięso, pokruszoną kostkę czosnek Knorr, koncentrat pomidorowy, pieprz i sól do smaku. Smażymy na małym ogniu.
Krok 2
Pieczarki oczyszczamy i delikatnie ukręcamy trzonki. Trzonki drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Smażymy, często mieszając żeby odparowało jak najwięcej powstałego sosu. Odstawiamy, aby wystygło.
Krok 3
Formę żaroodporną natłuszczamy i układamy w niej jeden obok drugiego kapelusze pieczarek.
Krok 4
Do wystudzonego mięsa wbijamy jajko i mieszamy dokładnie. Nakładamy masę na pieczarki, lekko dociskając. Wstawiamy formę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Podajemy na gorąco.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej