Składniki
10 sztuk
0.5 kilograma
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy aż delikatnie się zezłoci. Dodajemy mielone mięso, pokruszoną kostkę czosnek Knorr, koncentrat pomidorowy, pieprz i sól do smaku. Smażymy na małym ogniu.
Krok 2
Pieczarki oczyszczamy i delikatnie ukręcamy trzonki. Trzonki drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Smażymy, często mieszając żeby odparowało jak najwięcej powstałego sosu. Odstawiamy, aby wystygło.
Krok 3
Formę żaroodporną natłuszczamy i układamy w niej jeden obok drugiego kapelusze pieczarek.
Krok 4
Do wystudzonego mięsa wbijamy jajko i mieszamy dokładnie. Nakładamy masę na pieczarki, lekko dociskając. Wstawiamy formę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Podajemy na gorąco.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej