Pęczak z grzybami a la risotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pęczak z grzybami a la risotto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
216 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

520 osób wydrukowało

Pobierz pdf

889 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w gorącej wodzie (500 ml). Gdy namiękną, odcedź je i pokrój w cienkie paski. Wywar pozostaw.

Pęczak z grzybami a la risotto - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż w niedużym garnku. Dodaj pokrojone grzyby oraz pęczak i smaż wszystko razem przez 2 minuty.

Pęczak z grzybami a la risotto - Krok 2

Krok 3

Całość zalej pozostawionym wywarem i żeby danie nabrało pełnego smaku - dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr.

Pęczak z grzybami a la risotto - Krok 3

Krok 4

Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj kaszę do momentu wchłonięcia całego płynu. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Pęczak z grzybami a la risotto - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj śmietanę, starty ser oraz posiekaną natkę. Kaszę wymieszaj i podawaj.

Pęczak z grzybami a la risotto - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Taką kaszę możesz podać jako danie główne lub jako dodatek do dań mięsnych czy też rybnych.

1

Opinie o przepisie

  • karolina kowalska

    karolina kowalska , 20.11.2015

    to jest przepyszne! łatwe i szybkie do zrobienia polecam !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pęczak z grzybami a la risottoPęczak z grzybami a la risotto

Grzyby namocz w gorącej wodzie (500 ml). Gdy namiękną, odcedź je i pokrój w cienkie paski. Wywar pozostaw.