Pęczak z grzybami a la risotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pęczak z grzybami a la risotto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
216 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

513 osób wydrukowało

Pobierz pdf

874 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w gorącej wodzie (500 ml). Gdy namiękną, odcedź je i pokrój w cienkie paski. Wywar pozostaw.

Pęczak z grzybami a la risotto - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż w niedużym garnku. Dodaj pokrojone grzyby oraz pęczak i smaż wszystko razem przez 2 minuty.

Pęczak z grzybami a la risotto - Krok 2

Krok 3

Całość zalej pozostawionym wywarem i żeby danie nabrało pełnego smaku - dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr.

Pęczak z grzybami a la risotto - Krok 3

Krok 4

Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj kaszę do momentu wchłonięcia całego płynu. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Pęczak z grzybami a la risotto - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj śmietanę, starty ser oraz posiekaną natkę. Kaszę wymieszaj i podawaj.

Pęczak z grzybami a la risotto - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Taką kaszę możesz podać jako danie główne lub jako dodatek do dań mięsnych czy też rybnych.

1

Opinie o przepisie

  • karolina kowalska

    karolina kowalska , 20.11.2015

    to jest przepyszne! łatwe i szybkie do zrobienia polecam !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pęczak z grzybami a la risotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pęczak z grzybami a la risottoPęczak z grzybami a la risotto

Grzyby namocz w gorącej wodzie (500 ml). Gdy namiękną, odcedź je i pokrój w cienkie paski. Wywar pozostaw.