Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

1 garść

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój na plastry około 2 cm grubości. Natrzyj przyprawą do warzyw, solą i skrop olejem. Ułóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj z obydwu stron do miękkości.

Krok 2

Kurczaka pokrój na mniejsze plastry, natrzyj przyprawą do drobiu, posól i skrop olejem. Odstaw na 30 minut. Ułóż na rozgrzanym ruszcie (tacce grillowej) i opiekaj z każdej strony, aż mięso stanie się rumiane (łącznie około 10-12 minut).

Krok 3

Oczyszczoną paprykę pokrój na talarki, a cebulę na cieniutkie półplasterki.

Krok 4

Na cukiniach wykładaj kawałek mięsa, sos cheddar, krążek papryki, cebulę i udekoruj natką. Całość możesz spiąć wykałaczką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gyros z kurczaka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej