Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

1 garść

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój na plastry około 2 cm grubości. Natrzyj przyprawą do warzyw, solą i skrop olejem. Ułóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj z obydwu stron do miękkości.

Krok 2

Kurczaka pokrój na mniejsze plastry, natrzyj przyprawą do drobiu, posól i skrop olejem. Odstaw na 30 minut. Ułóż na rozgrzanym ruszcie (tacce grillowej) i opiekaj z każdej strony, aż mięso stanie się rumiane (łącznie około 10-12 minut).

Krok 3

Oczyszczoną paprykę pokrój na talarki, a cebulę na cieniutkie półplasterki.

Krok 4

Na cukiniach wykładaj kawałek mięsa, sos cheddar, krążek papryki, cebulę i udekoruj natką. Całość możesz spiąć wykałaczką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany finger food z kurczakiem, cukinią i sosem cheddar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej