Krokiety ziemniaczane faszerowane pieczarkami i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety ziemniaczane faszerowane pieczarkami i serem

Autor: Kinga Borowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 kilogram

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

500 gramów

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować do miękkości. Przecisnąć przez praskę jeszcze ciepłe. Odstawić do wystudzenia. Dodać majonez, jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.

Krok 2

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dorzucić do cebuli i podsmażyć aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Krok 3

Masę ziemniaczaną podzielić na równe części. W razie potrzeby podsypać mąka. Rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Uformować na podłużne kotlety. Gotowe obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety ziemniaczane faszerowane pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety ziemniaczane faszerowane pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety ziemniaczane faszerowane pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety ziemniaczane faszerowane pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety ziemniaczane faszerowane pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety ziemniaczane faszerowane pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety ziemniaczane faszerowane pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety ziemniaczane faszerowane pieczarkami i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej