Pierogi z pudrem grzybowym i kaszą perłową
łatwe
0 osób zapisało

Składniki
200 gramów
500 gramów
1 garść
5 łyżek
250 gramów
3 łyżki
50 mililitrów
1 pęczek
1 szczypta
1 łyżeczka
2 sztuki
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby mielę młynkiem elektrycznym. Do miski przesiewam mąkę, dodaję jedną łyżkę majonezu, gorącą wodę, sól, puder grzybowy. Ciasto wyrabiam robotem.
Krok 2
Farsz: Kaszę gotuję według instrukcji opakowania. Cebulę drobno kroję, przesmażam na oleju. Wykładam do miseczki. Pieczarki ścieram na tarce jarzynowej. Przekładam na patelnię i przesmażam na oleju rozgrzanym.
Krok 3
Do kaszy dodaję pieczarki, jedną trzecią cebuli, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu. Całość mieszam.
Krok 4
Ciasto rozwałkowuję na stolnicy. Do zrobienia pierogów wykorzystałam foremkę, ale można wycinać szklanką koła. Na każdy kawałek ciasta układam łyżkę farszu i sklejam. W garnku zagotowuję wodę. Do wrzącej wkładam pierogi. Po zagotowaniu zmniejszam płomień i gotuję 7 minut na wolnym ogniu.
Krok 5
Sos: Majonez dwie łyżki mieszam ze śmietaną, dodaję jedną trzecią cebuli, sól, pieprz. Pierogi podaję z sosem aksamitnym majonezowym, posypuję resztą cebuli uprażonej.
Krok 6
W tym przepisie majonez wege został wykorzystany do ciasta. Powoduje on że ciasto fajnie się skleja. Użyłam też go do farszu. Jest bardziej zwarty. Majonez Hellmanns wege ma szerokie zastosowanie w kuchni wege i nie tylko.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej