Pierogi z pudrem grzybowym i kaszą perłową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z pudrem grzybowym i kaszą perłową

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

1 garść

5 łyżek

250 gramów

3 łyżki

50 mililitrów

1 pęczek

1 szczypta

1 łyżeczka

2 sztuki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby mielę młynkiem elektrycznym. Do miski przesiewam mąkę, dodaję jedną łyżkę majonezu, gorącą wodę, sól, puder grzybowy. Ciasto wyrabiam robotem.

Krok 2

Farsz: Kaszę gotuję według instrukcji opakowania. Cebulę drobno kroję, przesmażam na oleju. Wykładam do miseczki. Pieczarki ścieram na tarce jarzynowej. Przekładam na patelnię i przesmażam na oleju rozgrzanym.

Krok 3

Do kaszy dodaję pieczarki, jedną trzecią cebuli, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu. Całość mieszam.

Krok 4

Ciasto rozwałkowuję na stolnicy. Do zrobienia pierogów wykorzystałam foremkę, ale można wycinać szklanką koła. Na każdy kawałek ciasta układam łyżkę farszu i sklejam. W garnku zagotowuję wodę. Do wrzącej wkładam pierogi. Po zagotowaniu zmniejszam płomień i gotuję 7 minut na wolnym ogniu.

Krok 5

Sos: Majonez dwie łyżki mieszam ze śmietaną, dodaję jedną trzecią cebuli, sól, pieprz. Pierogi podaję z sosem aksamitnym majonezowym, posypuję resztą cebuli uprażonej.

Krok 6

W tym przepisie majonez wege został wykorzystany do ciasta. Powoduje on że ciasto fajnie się skleja. Użyłam też go do farszu. Jest bardziej zwarty. Majonez Hellmanns wege ma szerokie zastosowanie w kuchni wege i nie tylko.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z pudrem grzybowym i kaszą perłową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z pudrem grzybowym i kaszą perłową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z pudrem grzybowym i kaszą perłową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z pudrem grzybowym i kaszą perłową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z pudrem grzybowym i kaszą perłową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z pudrem grzybowym i kaszą perłową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z pudrem grzybowym i kaszą perłową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z pudrem grzybowym i kaszą perłową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej