Wegańska sałatka z batatem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańska sałatka z batatem

Autor: Marta Stańczak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Batata pieczemy przekrojonego na pół ok. 45min. Brokuła ugotowałam w osolonej wodzie gotuję 5 min od zagotowania wody.

Krok 2

Pomidory pokroiłam w paseczki, następnie obrałam i pokroiłam batata, brokuł i dorzuciłam kapary oraz majonez. Wszystko wymieszałam i przerzuciłam do szklaneczek.

Krok 3

Całość posypałam uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Co ciekawe oprócz posolenia wody do brokuła nie użyłam kompletnie żadnych przypraw. Chyba kapary i pomidor zrobiły to za mnie.

Krok 4

Szklaneczki to tez ładny efektowny sposób podania zupełnie inny niż miska i kazdy ma już gotową porcję.

Marta Stańczak

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej