Wegańska sałatka z batatem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańska sałatka z batatem

Autor: Marta Stańczak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Batata pieczemy przekrojonego na pół ok. 45min. Brokuła ugotowałam w osolonej wodzie gotuję 5 min od zagotowania wody.

Krok 2

Pomidory pokroiłam w paseczki, następnie obrałam i pokroiłam batata, brokuł i dorzuciłam kapary oraz majonez. Wszystko wymieszałam i przerzuciłam do szklaneczek.

Krok 3

Całość posypałam uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Co ciekawe oprócz posolenia wody do brokuła nie użyłam kompletnie żadnych przypraw. Chyba kapary i pomidor zrobiły to za mnie.

Krok 4

Szklaneczki to tez ładny efektowny sposób podania zupełnie inny niż miska i kazdy ma już gotową porcję.

Marta Stańczak

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej