Wegańska sałatka z batatem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańska sałatka z batatem

Autor: Marta Stańczak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Batata pieczemy przekrojonego na pół ok. 45min. Brokuła ugotowałam w osolonej wodzie gotuję 5 min od zagotowania wody.

Krok 2

Pomidory pokroiłam w paseczki, następnie obrałam i pokroiłam batata, brokuł i dorzuciłam kapary oraz majonez. Wszystko wymieszałam i przerzuciłam do szklaneczek.

Krok 3

Całość posypałam uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Co ciekawe oprócz posolenia wody do brokuła nie użyłam kompletnie żadnych przypraw. Chyba kapary i pomidor zrobiły to za mnie.

Krok 4

Szklaneczki to tez ładny efektowny sposób podania zupełnie inny niż miska i kazdy ma już gotową porcję.

Marta Stańczak

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańska sałatka z batatem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej