Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

7

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg przełóż do dużej miski i dodaj przeciśnięte przez praskę dwa nieduże ząbki czosnku, pół łyżeczki chrzanu, 4 łyżki śmietany, łyżkę soku z cytryny, duży pęczek posiekanego szczypioru, jedną bardzo drobno posiekaną cebulę czerwoną oraz białą. Jeżeli używasz również czosnku marynowanego pokrój go w plasterki i również dodaj do sera. Dokładnie wszystko wymieszaj widelcem tak, aby twaróg połączył się ze wszystkimi składnikami na gładką i aksamitną masę. Następnie dopraw wszystko łyżeczką czosnku niedźwiedziego, połową łyżeczki czosnku granulowanego, solą oraz pieprzem.

Krok 2

Makrelę wędzoną oddziel od ości, poszarp na nieduże kawałki i dodaj do wcześniej przygotowanego twarogu. Następnie wymieszaj delikatnie całą masę, dopraw do smaku jeśli trzeba i wstaw pod przykryciem do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu pasta z makreli może zgęstnieć, ja preferuje, gdy moja jest wilgotna, nieco lżejsza i trochę rzadsza wiec przeważnie dodaje jeszcze trochę śmietany lub jogurtu.

Krok 3

Pastę z makreli serwuj zawsze dobrze schłodzoną, na chrupiącym pieczywie ze świeżym ogórkiem zielonym, rzodkiewką bądź kiełkami. Super sprawdza się również na ugotowanym w mundurku ziemniaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej