
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg przełóż do dużej miski i dodaj przeciśnięte przez praskę dwa nieduże ząbki czosnku, pół łyżeczki chrzanu, 4 łyżki śmietany, łyżkę soku z cytryny, duży pęczek posiekanego szczypioru, jedną bardzo drobno posiekaną cebulę czerwoną oraz białą. Jeżeli używasz również czosnku marynowanego pokrój go w plasterki i również dodaj do sera. Dokładnie wszystko wymieszaj widelcem tak, aby twaróg połączył się ze wszystkimi składnikami na gładką i aksamitną masę. Następnie dopraw wszystko łyżeczką czosnku niedźwiedziego, połową łyżeczki czosnku granulowanego, solą oraz pieprzem.
Krok 2
Makrelę wędzoną oddziel od ości, poszarp na nieduże kawałki i dodaj do wcześniej przygotowanego twarogu. Następnie wymieszaj delikatnie całą masę, dopraw do smaku jeśli trzeba i wstaw pod przykryciem do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu pasta z makreli może zgęstnieć, ja preferuje, gdy moja jest wilgotna, nieco lżejsza i trochę rzadsza wiec przeważnie dodaje jeszcze trochę śmietany lub jogurtu.
Krok 3
Pastę z makreli serwuj zawsze dobrze schłodzoną, na chrupiącym pieczywie ze świeżym ogórkiem zielonym, rzodkiewką bądź kiełkami. Super sprawdza się również na ugotowanym w mundurku ziemniaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej