
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg przełóż do dużej miski i dodaj przeciśnięte przez praskę dwa nieduże ząbki czosnku, pół łyżeczki chrzanu, 4 łyżki śmietany, łyżkę soku z cytryny, duży pęczek posiekanego szczypioru, jedną bardzo drobno posiekaną cebulę czerwoną oraz białą. Jeżeli używasz również czosnku marynowanego pokrój go w plasterki i również dodaj do sera. Dokładnie wszystko wymieszaj widelcem tak, aby twaróg połączył się ze wszystkimi składnikami na gładką i aksamitną masę. Następnie dopraw wszystko łyżeczką czosnku niedźwiedziego, połową łyżeczki czosnku granulowanego, solą oraz pieprzem.
Krok 2
Makrelę wędzoną oddziel od ości, poszarp na nieduże kawałki i dodaj do wcześniej przygotowanego twarogu. Następnie wymieszaj delikatnie całą masę, dopraw do smaku jeśli trzeba i wstaw pod przykryciem do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu pasta z makreli może zgęstnieć, ja preferuje, gdy moja jest wilgotna, nieco lżejsza i trochę rzadsza wiec przeważnie dodaje jeszcze trochę śmietany lub jogurtu.
Krok 3
Pastę z makreli serwuj zawsze dobrze schłodzoną, na chrupiącym pieczywie ze świeżym ogórkiem zielonym, rzodkiewką bądź kiełkami. Super sprawdza się również na ugotowanym w mundurku ziemniaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























