Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

7

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg przełóż do dużej miski i dodaj przeciśnięte przez praskę dwa nieduże ząbki czosnku, pół łyżeczki chrzanu, 4 łyżki śmietany, łyżkę soku z cytryny, duży pęczek posiekanego szczypioru, jedną bardzo drobno posiekaną cebulę czerwoną oraz białą. Jeżeli używasz również czosnku marynowanego pokrój go w plasterki i również dodaj do sera. Dokładnie wszystko wymieszaj widelcem tak, aby twaróg połączył się ze wszystkimi składnikami na gładką i aksamitną masę. Następnie dopraw wszystko łyżeczką czosnku niedźwiedziego, połową łyżeczki czosnku granulowanego, solą oraz pieprzem.

Krok 2

Makrelę wędzoną oddziel od ości, poszarp na nieduże kawałki i dodaj do wcześniej przygotowanego twarogu. Następnie wymieszaj delikatnie całą masę, dopraw do smaku jeśli trzeba i wstaw pod przykryciem do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu pasta z makreli może zgęstnieć, ja preferuje, gdy moja jest wilgotna, nieco lżejsza i trochę rzadsza wiec przeważnie dodaje jeszcze trochę śmietany lub jogurtu.

Krok 3

Pastę z makreli serwuj zawsze dobrze schłodzoną, na chrupiącym pieczywie ze świeżym ogórkiem zielonym, rzodkiewką bądź kiełkami. Super sprawdza się również na ugotowanym w mundurku ziemniaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta z Wędzonej Makreli i Twarogu   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej