
Składniki
2 kilogramy
500 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początku dokładnie myję pomidory oraz buraki. Potem obieram je ze skórki (nie dotyczy pomidorów).
Krok 2
Wszystko wrzucam do blendera i blenduję przez 3 minuty.
Krok 3
Do smaku dodaję łyżkę kwasku cytrynowego (najlepiej by był on w postaci płynu, wtedy oszczędzicie sobie mieszania i prawdopodobnie wyjdzie wam smaczniej). Soku wystarczy dla ok. 4 osób. Smacznego! ;)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej