Kurki z curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurki z curry

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

2 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

200 gramów

0.5 łyżeczki

6 łyżeczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od oczyszczenia kurek: za pomocą szczoteczki/pędzla usunąć większe zabrudzenia (łodygi traw, gałązki). Następnie kurki podziel na 3 części i rozłóż do 3 misek. Każdą porcję kurek wymieszaj z 1 łyżeczką soli, odstaw na 5 minut. Każdą porcję/miskę z kurkami zalej gorącą (80 ºC), zamieszaj i odstaw na kolejne 5-7 minut. Grzybów nie przykrywaj. Po tym czasie wszelkie zanieczyszczenia powinny opaść na dno, grzyby za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij z wody.

Krok 2

Obejrzyj grzyby, jeśli nie są całkowicie czyste, powtórz wszystko od początku, czyli każdą porcję grzybów wymieszaj z łyżeczką soli, zalej gorąca wodą i odczekaj kilka minut. W 90% przypadkach wystarczy podwójne czyszczenie, niekiedy przy bardzo brudnych kurkach trzeba to zrobić jeszcze jeden raz, ale pamiętaj – z każdym płukaniem grzyby tracą więcej smaku. Oczywiście, jeśli są brudne nie ma co się zastanawiać, nikt nie lubi czuć piachu między zębami. Na koniec, jak grzyby będą już oczyszczone, przepłucz je zimną wodą (aby pozbyć się nadmiaru soli) i odsącz na ręczniku papierowym.

Krok 3

Na patelni rozgrzej tłuszcz, gdy będzie gorący zmniejsz ogień średnio mały i podsmaż pokrojony w paski por, przykryj pokrywką i duś przez 5 minut. Następnie dodaj kurki – małe dodaj w całości duże pokrój na mniejsze kawałki – przełóż na patelnię i zamieszaj. Dodaj drobno pokrojony czosnek, zamieszaj. Dodaj łyżeczkę przyprawy Czerwone Curry, zamieszaj przykryj patelnię pokrywką i duś przez 10 -15 minut na małym ogniu.

Krok 4

Podnieś pokrywkę, spróbuj czy odpowiada Ci miękkość grzybów (jeśli uznasz, że są za twarde, duś jeszcze przez kilka minut). Jak jest ok do miseczki przełóż 2 łyżki grzybów i wymieszaj je ze śmietaną (dzięki temu ogrzeje się i nie zważy) a następnie całość przełóż na patelnię, wymieszaj i duś na małym ogniu przez ostatnie 3-4 minuty (już bez przykrywania). Spróbuj i dodaj dodatkową łyżeczkę przyprawy Czerwone Curry, opcjonalnie dopieprz i dosól do smaku.

Krok 5

W międzyczasie przygotuj makaron, ryż lub inne dodatki. Przed podaniem dodaj pokrojoną dymkę, opcjonalnie i uprażone na suchej patelni orzechy ziemne.

Krok 6

Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurki z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurki z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurki z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurki z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurki z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurki z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurki z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurki z curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej