
Składniki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
2 łyżki
2 łyżeczki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
200 gramów
0.5 łyżeczki
6 łyżeczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od oczyszczenia kurek: za pomocą szczoteczki/pędzla usunąć większe zabrudzenia (łodygi traw, gałązki). Następnie kurki podziel na 3 części i rozłóż do 3 misek. Każdą porcję kurek wymieszaj z 1 łyżeczką soli, odstaw na 5 minut. Każdą porcję/miskę z kurkami zalej gorącą (80 ºC), zamieszaj i odstaw na kolejne 5-7 minut. Grzybów nie przykrywaj. Po tym czasie wszelkie zanieczyszczenia powinny opaść na dno, grzyby za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij z wody.
Krok 2
Obejrzyj grzyby, jeśli nie są całkowicie czyste, powtórz wszystko od początku, czyli każdą porcję grzybów wymieszaj z łyżeczką soli, zalej gorąca wodą i odczekaj kilka minut. W 90% przypadkach wystarczy podwójne czyszczenie, niekiedy przy bardzo brudnych kurkach trzeba to zrobić jeszcze jeden raz, ale pamiętaj – z każdym płukaniem grzyby tracą więcej smaku. Oczywiście, jeśli są brudne nie ma co się zastanawiać, nikt nie lubi czuć piachu między zębami. Na koniec, jak grzyby będą już oczyszczone, przepłucz je zimną wodą (aby pozbyć się nadmiaru soli) i odsącz na ręczniku papierowym.
Krok 3
Na patelni rozgrzej tłuszcz, gdy będzie gorący zmniejsz ogień średnio mały i podsmaż pokrojony w paski por, przykryj pokrywką i duś przez 5 minut. Następnie dodaj kurki – małe dodaj w całości duże pokrój na mniejsze kawałki – przełóż na patelnię i zamieszaj. Dodaj drobno pokrojony czosnek, zamieszaj. Dodaj łyżeczkę przyprawy Czerwone Curry, zamieszaj przykryj patelnię pokrywką i duś przez 10 -15 minut na małym ogniu.
Krok 4
Podnieś pokrywkę, spróbuj czy odpowiada Ci miękkość grzybów (jeśli uznasz, że są za twarde, duś jeszcze przez kilka minut). Jak jest ok do miseczki przełóż 2 łyżki grzybów i wymieszaj je ze śmietaną (dzięki temu ogrzeje się i nie zważy) a następnie całość przełóż na patelnię, wymieszaj i duś na małym ogniu przez ostatnie 3-4 minuty (już bez przykrywania). Spróbuj i dodaj dodatkową łyżeczkę przyprawy Czerwone Curry, opcjonalnie dopieprz i dosól do smaku.
Krok 5
W międzyczasie przygotuj makaron, ryż lub inne dodatki. Przed podaniem dodaj pokrojoną dymkę, opcjonalnie i uprażone na suchej patelni orzechy ziemne.
Krok 6
Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej