Ile smażyć kurki – mrożone lub świeże? Jak to zrobić dobrze?
Delikatne, z nieco pieprznym posmakiem, o jędrnym miąższu i wspaniałym, korzennym zapachu – jak smażyć kurki, żeby takie były? Grzyby te są niezwykle cenione przez miłośników leśnych przysmaków ze względu właśnie na ich walory smakowe. Dodatkowo, jako jedne z niewielu, są doskonale rozpoznawalne nawet przez mało doświadczonych grzybiarzy. Uwagę przyciąga ich żółty kolor i lejkowaty, falowany kształt kapelusza. Jak smażyć kurki, aby nie były gorzkie? Czy zebrane plony można mrozić i wykorzystać, kiedy przyjdzie na nie ochota?
Jak prawidłowo przygotować kurki do smażenia?
Zanim rozpoczniecie smażenie kurek, warto wiedzieć, w jaki sposób przyszykować je do tego procesu. Należy najpierw dokładnie je oczyścić za pomocą szczoteczki, przyciąć nóżki, umyć i osuszyć. Tak przygotowane grzyby mogą trafić na patelnię. Ważne jest, żeby przyprawiać je dopiero, kiedy będą podsmażone. Jeśli zrobicie to wcześniej, puszczą więcej soku, który nie zdąży odparować, przez co uzyskacie efekt duszenia i efekt będzie daleki od zamierzonego. Nie należy także obgotowywać kurek – na patelnię powinny one trafić surowe. Jak długo smażyć kurki? Maksymalny czas smażenia to ok. 10 minut. Tyle bowiem potrzeba, żeby odparowały.
Czy kurki można mrozić? W jaki sposób to zrobić?
Sezon na kurki trwa zaledwie kilka miesięcy. Można go jednak znacznie wydłużyć, żeby móc wykorzystać grzyby w późniejszym czasie. Mrożone kurki świetnie będą pasować do aromatycznych sosów lub smacznych dań, jak np. risotto z kurkami. Trzeba jednak pamiętać o właściwej obróbce, zanim zostaną poddane wpływowi ujemnej temperatury. Jej działanie sprawia, że kurki robią się gorzkie. Żeby temu zaradzić, przed mrożeniem należy krótko obgotować kurki. Do zamrażarki powinny trafić wyłącznie nieuszkodzone egzemplarze, których kapelusze nie są pokruszone. Tak przygotowane mogą przeleżeć w niej do 8 miesięcy. Ile smażyć mrożone kurki? Najlepiej po wyjęciu z zamrażarki pozostawić je do samoistnego rozmrożenia, odsączyć, a następnie smażyć tak jak świeże. Wrzucenie zamrożonych grzybów prosto na patelnię może skutkować tym, że cała woda znajdzie się w jej wnętrzu i nie zdąży odparować.
Jak wyczarować smaczne dania ze smażonych kurek?
Kurki doskonale smakują same, usmażone na maśle i podane z pieczywem. Można jednak z powodzeniem zaserwować je na obiad, przygotowując zupę z kurek lub wykorzystać je do sosów. Pasują idealnie jako dodatek do drobiu, jak i ryb. Kurczak w sosie kurkowym, z dodatkiem cukinii, podany z ryżem lub z makaronem to świetna propozycja na niebanalne drugie danie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jajecznicy z kurkami, najwyższy czas to nadrobić! Dobrze wszystkim znane danie, wzbogacone aromatem leśnych grzybów, może wynieść zwykłe śniadanie na wyższy poziom. Ile smażyć kurki do jajecznicy? Nie więcej niż ok. 5 min. Tyle wystarczy, aby zrobiły się miękkie. Wlewamy do nich masę jajeczną, przyprawioną według własnych upodobań, posypujemy zielonym szczypiorkiem i uczta gotowa!
Pasteryzacja – jak zachować kurki na dłużej?
Kurki nie tylko można zamrozić, żeby zrobić zapasy na czas, kiedy nie ma świeżych, ale i zamarynować. Najbardziej popularną metodą jest ich ugotowanie i zamknięcie w słoikach w odpowiedniej zalewie. Smażenie kurek na maśle i zamknięcie ich w uprzednio wyparzonych słoikach to inna metoda na zachowanie smaku tych znakomitych grzybów na później. W obydwu przypadkach wymagana jest krótka, ok. 20-minutowa pasteryzacja. Tak przygotowane grzybowe przysmaki można wykorzystać następnie jako dodatek do mięs czy też sałatek.
Komentarze (0)