Jak przechowywać kurki – w lodówce czy poza nią?
Kurki to wyjątkowo smaczne grzyby, które są znakomitym dodatkiem do sosów i mięs. Podzielacie nasze zdanie? Jeżeli tak, to wspaniale, bo zebraliśmy najlepsze metody na przechowywanie tych grzybów. Czy warto mrozić kurki? Jak temperatura, która panuje w lodówce, wpływa na smak tych grzybów? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w naszym poradniku. Zapraszamy!
Przechowywanie kurek – co powinniśmy wiedzieć?
Kurki, inaczej pieprzniki jadalne, to grzyby, które zachwycają swoim smakiem. Przede wszystkim są doskonałym dodatkiem do mięs, np. wołowiny lub wieprzowiny. Kurki doskonale pasują również do aromatycznych sosów dodawanych do makaronów lub ziemniaków. Sezon na te popularne grzyby trwa od czerwca do końca października. To krótki okres, dlatego należy nacieszyć się nimi w pełni! Poznajcie najlepsze metody na przechowywanie kurek, dzięki którym zachowają one swoje właściwości.
Jak przechowywać świeże kurki?
Na początku należy oczyścić grzyby, dzięki czemu pozbędziemy się zabrudzeń m.in. fragmentów ziemi i bakterii, które przynieśliśmy z lasu razem z kurkami. Najlepiej zrobić to, nie używając wody, ponieważ przemyte grzyby mają skłonność do szybkiego psucia. Wybierzmy odpowiednie miejsce na przechowywanie tych pysznych grzybów. Zastanawiacie się co wybrać: lodówkę czy może miejsce w kuchni typu blat kuchenny lub szafka? Odpowiedź jest bardzo prosta! Chłodna temperatura w lodówce pozwoli przedłużyć świeżość grzybów, dlatego to tam najlepiej je przechowywać. Kurki zachowają swoją formę i właściwości, dzięki czemu będziecie mogli dodać je do ulubionych potraw.
Jak przechowywać kurki w lodówce? Grzyby powinny mieć dostęp do powietrza, dlatego musimy zrezygnować ze szczelnych pojemników. W szczególności polecamy Wam wyłożyć je na tacę i przykryć papierowym ręcznikiem. Nie macie miejsca w lodówce? W takim razie polecamy umieścić je w innym chłodnym miejscu w domu, np. w spiżarni lub w piwnicy. Pamiętajcie jednak o niskiej temperaturze w pomieszczeniu!
Przechowywanie kurek – mrożenie i suszenie
Smakiem pysznych kurek chcielibyśmy cieszyć się cały rok. Niestety sezon na te grzyby mija bardzo szybko, dlatego warto zastanowić się nad ich zamrożeniem lub ususzeniem. Polecamy metody, dzięki którym będzie można przygotowywać pyszne, grzybowe dania także w zimie. Jak zamrozić kurki? Zaczynamy od dokładnego umycia grzybów, a następnie osuszenia ich papierowym ręcznikiem. Kolejnym krokiem jest podsmażenie kurek na maśle, a po ostygnięciu, schowanie do szczelnego pojemnika, który należy umieścić w zamrażalniku. Jeżeli zdecydujemy się na ususzenie grzybów, warto skorzystać z piekarnika. Można też suszyć je w suszarce lub na słońcu.
Przepisy z kurkami
Poznaliście już sprawdzone wskazówki na przechowywanie świeżych kurek. Mamy dla Was kilka smacznych dań, do których wykorzystacie zdobytą wiedzę. Zaczynamy!
Jaką pierwszą polecamy Wam potrawę idealną na lato, czyli bób z kurkami. Próbowaliście kiedyś takiego połączenia? Jeżeli nie, to pora nadrobić zaległości. Będzie naprawdę smacznie!
A do polania mięsa, klusek lub ziemniaków koniecznie wykorzystajcie nasz przepis na sos pieczarkowy z kurkami. Taki aromatyczny dodatek nada pysznego smaku każdemu daniu!
Czy są z nami fani tradycyjnego schabowego? Jeżeli tak, to polecamy nową wersję. Kotlet schabowy faszerowany kurkami będzie prawdziwą ucztą na talerzu. Sami się o tym przekonajcie!
Sałatka z kurkami z grillowanym oscypkiem i żurawiną to dość nietypowe połączenie, ale za to jakie smaczne! Idealnie sprawdzi się jako przystawka podczas większych uroczystości. Jak przechowywać kurki? Podążajcie za naszymi poradami i cieszcie się tymi pysznymi grzybami. Smacznego!
Komentarze (0)