Kotlet schabowy faszerowany kurkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

1229 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

706 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1072 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

200 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

0.5 pęczka

50 gramów

100 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj grzyby, oczyść z wszelkich zabrudzeń, przekrój na pół. Szalotki i czosnek drobno posiekaj.

Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż szalotki i czosnek, a następnie dodaj grzyby. Wszystko razem smaż około 10 minut, dopraw do smaku posiekanym tymiankiem. Grzyby odstaw na bok, aby ostygły. Do zimnych grzybów dodaj startego oscypka i żurawinę.

Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - Krok 2

Krok 3

Kotlety umyj i osusz, w mięsie, ostrym nożem zrób wąskie nacięcie – utwórz kieszeń.

Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - Krok 3

Krok 4

Mięso napełnij farszem. Kotlety oprósz Przyprawą do mięsa Knorr, obtocz w mące i obsmaż na patelni z obu stron.

Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - Krok 4

Krok 5

Pod koniec smażenia dodaj rozmieszany w 200 mililitrach wody sos Knorr.

Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - Krok 5

Krok 6

Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut tak, aby kotlety nie były surowe.

Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Bożena Glonek

    Bożena Glonek, 15.08.2016

    To miał być przepis też z suszonymi pomidorami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Jasiński

    Michał Jasiński, 14.08.2016

    Ja lubię kurki w takiej postaci :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlet schabowy faszerowany kurkami Kotlet schabowy faszerowany kurkami

Szukasz odmiany dla codziennej kuchni polskiej? Dobrze trafiłaś. Faszerowanie to najłatwiejszy sposób, aby prosty kawałek mięsa stał się odświętnym, wyszukanym daniem. Dziś polecamy kotlety schabowe faszerowane kurkami, serem owczym – oscypkiem i żurawiną. W tym przepisie pokazujemy, jak prosto i szybko nadziać kawałki mięsa ze schabu, tego samego. z którego po rozbiciu, zanurzeniu w panierce i usmażeniu powstałyby zwyczajne, popularne schabowe. Jeśli faszerowane kurkami kotlety podasz przekrojone, eksponując kolorowe nadzienie, faszerowane mięso zachwyci wyglądem, a potem różnie smakiem. Jeśli nie masz kurek, możesz użyć boczniaków lub podgrzybków, w ostateczności, nawet pieczarek. W kuchni warto eksperymentować! Kotlety podaj z makaronem i surówką. Możesz położyć je także na liściach różnorodnych sałat i potraktować jako przystawkę. Podobnie faszerować dadzą się także piersi kurczaka lub indyka oraz kawałki cielęciny.