Kotlet schabowy faszerowany kurkami
łatwe
1411 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 łyżka
1 opakowanie
200 gramów
50 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
0.5 pęczka
50 gramów
100 gramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj grzyby, oczyść z wszelkich zabrudzeń, przekrój na pół. Szalotki i czosnek drobno posiekaj.

Krok 2
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż szalotki i czosnek, a następnie dodaj grzyby. Wszystko razem smaż około 10 minut, dopraw do smaku posiekanym tymiankiem. Grzyby odstaw na bok, aby ostygły. Do zimnych grzybów dodaj startego oscypka i żurawinę.

Krok 3
Kotlety umyj i osusz, w mięsie, ostrym nożem zrób wąskie nacięcie – utwórz kieszeń.

Krok 4
Mięso napełnij farszem. Kotlety oprósz Przyprawą do mięsa Knorr, obtocz w mące i obsmaż na patelni z obu stron.

Krok 5
Pod koniec smażenia dodaj rozmieszany w 200 mililitrach wody sos Knorr.

Krok 6
Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut tak, aby kotlety nie były surowe.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlet schabowy faszerowany kurkami
Do kotleta schabowego wielu z nas nie trzeba przekonywać. To sztandarowe danie naszej kuchni, podawane tradycyjnie w niedzielę. Jeśli natomiast szukasz inspiracji kulinarnych, które pozwolą ci przygotować schabowego w nowej odsłonie, wykorzystaj nasz przepis na schabowy z kurkami! Obowiązkowym dodatkiem do mięsa, oprócz grzybów, jest ser owczy – oscypek oraz żurawina. W tym przepisie pokazujemy, jak prosto i szybko przygotować kotlety z twistem, o wyjątkowym smaku. Jeśli faszerowane kurkami kotlety schabowe podasz przekrojone, eksponując kolorowe nadzienie, danie zachwyci również wyglądem. Kotlety schabowe z kurkami możesz położyć także na liściach różnorodnych sałat i potraktować jako przystawkę. Podobnie faszerować dadzą się także piersi kurczaka lub indyka oraz kawałki cielęciny.
Dla kogo?
Dla miłośników klasycznych mięs, połączonych z aromatycznymi grzybami i wyrazistymi serami! Jednym zdaniem – schabowe z kurkami są dla każdego!
Na jaką okazję?
Schab faszerowany kurkami to idealna propozycja na wykwintny lunch czy świąteczny obiad. O przepisie nie zapominajcie także, gdy chcecie zaprosić gości. Kotlety schabowe z kurkami będą dużym kulinarnym zaskoczeniem!
Czy wiesz, że?
Kurka to inaczej pieprznik jadalny. Grzyb ten jest jednym z najpopularniejszych, jakie możecie spotkać w polskich lasach. Od dawna stanowi bardzo ważny składnik tradycyjnych dań, przede wszystkim ze względu na bogaty smak, ale także możliwość przygotowania aromatycznego sosu.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie masz kurek, możesz użyć boczniaków lub podgrzybków, w ostateczności, nawet pieczarek. W kuchni warto eksperymentować! Kotlet schabowy z kurkami podawaj z makaronem i surówką.



































