Schabowy z kurkami - nadziewany kotlet: przepis | Przepisy.pl pixel

Kotlet schabowy faszerowany kurkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

heart
1363 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

883 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1399 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

200 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

0.5 pęczka

50 gramów

100 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj grzyby, oczyść z wszelkich zabrudzeń, przekrój na pół. Szalotki i czosnek drobno posiekaj.

Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż szalotki i czosnek, a następnie dodaj grzyby. Wszystko razem smaż około 10 minut, dopraw do smaku posiekanym tymiankiem. Grzyby odstaw na bok, aby ostygły. Do zimnych grzybów dodaj startego oscypka i żurawinę.

Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - Krok 2

Krok 3

Kotlety umyj i osusz, w mięsie, ostrym nożem zrób wąskie nacięcie – utwórz kieszeń.

Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - Krok 3

Krok 4

Mięso napełnij farszem. Kotlety oprósz Przyprawą do mięsa Knorr, obtocz w mące i obsmaż na patelni z obu stron.

Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - Krok 4

Krok 5

Pod koniec smażenia dodaj rozmieszany w 200 mililitrach wody sos Knorr.

Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - Krok 5

Krok 6

Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut tak, aby kotlety nie były surowe.

Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • Marta

    Marta , 23.08.2024

    Coś wspaniałego. Często robię i podaję z pieczonymi ziemniakami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Wawrzyniak

    Mirosława Wawrzyniak , 17.12.2022

    TAK TO JEST SKANDAL! Tu nie ma CZOSNKU! :D Nie wyobrażam sobie, by nie dodać choć 2-3 ząbków, żeby smak był wyrazistszy i ciekawszy. :) Aha, jak zrobi się takich kotletów więcej, następnego dnia idealnie nadają się do zapieczenia pod sosem albo kołderką ze śmietany i sera.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Amin

    Amin , 10.10.2022

    hejka nie probowalem ale sprobuje :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Glonek

    Bożena Glonek , 15.08.2016

    To miał być przepis też z suszonymi pomidorami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Jasiński

    Michał Jasiński , 14.08.2016

    Ja lubię kurki w takiej postaci :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlet schabowy faszerowany kurkami Kotlet schabowy faszerowany kurkami

Do kotleta schabowego wielu z nas nie trzeba przekonywać. To sztandarowe danie naszej kuchni, podawane tradycyjnie w niedzielę. Jeśli natomiast szukasz inspiracji kulinarnych, które pozwolą ci przygotować schabowego w nowej odsłonie, wykorzystaj nasz przepis na schabowy z kurkami! Obowiązkowym dodatkiem do mięsa, oprócz grzybów, jest ser owczy – oscypek oraz żurawina. W tym przepisie pokazujemy, jak prosto i szybko przygotować kotlety z twistem, o wyjątkowym smaku. Jeśli faszerowane kurkami kotlety schabowe podasz przekrojone, eksponując kolorowe nadzienie, danie zachwyci również wyglądem. Kotlety schabowe z kurkami możesz położyć także na liściach różnorodnych sałat i potraktować jako przystawkę. Podobnie faszerować dadzą się także piersi kurczaka lub indyka oraz kawałki cielęciny.

Dla kogo?

Dla miłośników klasycznych mięs, połączonych z aromatycznymi grzybami i wyrazistymi serami! Jednym zdaniem – schabowe z kurkami są dla każdego!

Na jaką okazję?

Schab faszerowany kurkami to idealna propozycja na wykwintny lunch czy świąteczny obiad. O przepisie nie zapominajcie także, gdy chcecie zaprosić gości. Kotlety schabowe z kurkami będą dużym kulinarnym zaskoczeniem!

Czy wiesz, że?

Kurka to inaczej pieprznik jadalny. Grzyb ten jest jednym z najpopularniejszych, jakie możecie spotkać w polskich lasach. Od dawna stanowi bardzo ważny składnik tradycyjnych dań, przede wszystkim ze względu na bogaty smak, ale także możliwość przygotowania aromatycznego sosu.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie masz kurek, możesz użyć boczniaków lub podgrzybków, w ostateczności, nawet pieczarek. W kuchni warto eksperymentować! Kotlet schabowy z kurkami podawaj z makaronem i surówką.