Kotlet schabowy faszerowany kurkami
łatwe
1399 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 łyżka
1 opakowanie
200 gramów
50 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
0.5 pęczka
50 gramów
100 gramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj grzyby, oczyść z wszelkich zabrudzeń, przekrój na pół. Szalotki i czosnek drobno posiekaj.

Krok 2
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż szalotki i czosnek, a następnie dodaj grzyby. Wszystko razem smaż około 10 minut, dopraw do smaku posiekanym tymiankiem. Grzyby odstaw na bok, aby ostygły. Do zimnych grzybów dodaj startego oscypka i żurawinę.

Krok 3
Kotlety umyj i osusz, w mięsie, ostrym nożem zrób wąskie nacięcie – utwórz kieszeń.

Krok 4
Mięso napełnij farszem. Kotlety oprósz Przyprawą do mięsa Knorr, obtocz w mące i obsmaż na patelni z obu stron.

Krok 5
Pod koniec smażenia dodaj rozmieszany w 200 mililitrach wody sos Knorr.

Krok 6
Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut tak, aby kotlety nie były surowe.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlet schabowy faszerowany kurkami
Do kotleta schabowego wielu z nas nie trzeba przekonywać. To sztandarowe danie naszej kuchni, podawane tradycyjnie w niedzielę. Jeśli natomiast szukasz inspiracji kulinarnych, które pozwolą ci przygotować schabowego w nowej odsłonie, wykorzystaj nasz przepis na schabowy z kurkami! Obowiązkowym dodatkiem do mięsa, oprócz grzybów, jest ser owczy – oscypek oraz żurawina. W tym przepisie pokazujemy, jak prosto i szybko przygotować kotlety z twistem, o wyjątkowym smaku. Jeśli faszerowane kurkami kotlety schabowe podasz przekrojone, eksponując kolorowe nadzienie, danie zachwyci również wyglądem. Kotlety schabowe z kurkami możesz położyć także na liściach różnorodnych sałat i potraktować jako przystawkę. Podobnie faszerować dadzą się także piersi kurczaka lub indyka oraz kawałki cielęciny.
Dla kogo?
Dla miłośników klasycznych mięs, połączonych z aromatycznymi grzybami i wyrazistymi serami! Jednym zdaniem – schabowe z kurkami są dla każdego!
Na jaką okazję?
Schab faszerowany kurkami to idealna propozycja na wykwintny lunch czy świąteczny obiad. O przepisie nie zapominajcie także, gdy chcecie zaprosić gości. Kotlety schabowe z kurkami będą dużym kulinarnym zaskoczeniem!
Czy wiesz, że?
Kurka to inaczej pieprznik jadalny. Grzyb ten jest jednym z najpopularniejszych, jakie możecie spotkać w polskich lasach. Od dawna stanowi bardzo ważny składnik tradycyjnych dań, przede wszystkim ze względu na bogaty smak, ale także możliwość przygotowania aromatycznego sosu.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie masz kurek, możesz użyć boczniaków lub podgrzybków, w ostateczności, nawet pieczarek. W kuchni warto eksperymentować! Kotlet schabowy z kurkami podawaj z makaronem i surówką.