Kotlet schabowy faszerowany kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlet schabowy faszerowany kurkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

1273 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

797 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

200 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

0.5 pęczka

50 gramów

100 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj grzyby, oczyść z wszelkich zabrudzeń, przekrój na pół. Szalotki i czosnek drobno posiekaj.

Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż szalotki i czosnek, a następnie dodaj grzyby. Wszystko razem smaż około 10 minut, dopraw do smaku posiekanym tymiankiem. Grzyby odstaw na bok, aby ostygły. Do zimnych grzybów dodaj startego oscypka i żurawinę.

Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - Krok 2

Krok 3

Kotlety umyj i osusz, w mięsie, ostrym nożem zrób wąskie nacięcie – utwórz kieszeń.

Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - Krok 3

Krok 4

Mięso napełnij farszem. Kotlety oprósz Przyprawą do mięsa Knorr, obtocz w mące i obsmaż na patelni z obu stron.

Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - Krok 4

Krok 5

Pod koniec smażenia dodaj rozmieszany w 200 mililitrach wody sos Knorr.

Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - Krok 5

Krok 6

Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut tak, aby kotlety nie były surowe.

Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Bożena Glonek

    Bożena Glonek , 15.08.2016

    To miał być przepis też z suszonymi pomidorami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Jasiński

    Michał Jasiński , 14.08.2016

    Ja lubię kurki w takiej postaci :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlet schabowy faszerowany kurkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlet schabowy faszerowany kurkami Kotlet schabowy faszerowany kurkami

Do kotleta schabowego wielu z nas nie trzeba przekonywać. To sztandarowe danie naszej kuchni, podawane tradycyjnie w niedzielę. Jeśli natomiast szukasz inspiracji kulinarnych, które pozwolą ci przygotować schabowego w nowej odsłonie, wykorzystaj nasz przepis na schabowy z kurkami! Obowiązkowym dodatkiem do mięsa, oprócz grzybów, jest ser owczy – oscypek oraz żurawina. W tym przepisie pokazujemy, jak prosto i szybko przygotować kotlety z twistem, o wyjątkowym smaku. Jeśli faszerowane kurkami kotlety schabowe podasz przekrojone, eksponując kolorowe nadzienie, danie zachwyci również wyglądem. Kotlety schabowe z kurkami możesz położyć także na liściach różnorodnych sałat i potraktować jako przystawkę. Podobnie faszerować dadzą się także piersi kurczaka lub indyka oraz kawałki cielęciny.

Dla kogo?

Dla miłośników klasycznych mięs, połączonych z aromatycznymi grzybami i wyrazistymi serami! Jednym zdaniem – schabowe z kurkami są dla każdego!

Na jaką okazję?

Schab faszerowany kurkami to idealna propozycja na wykwintny lunch czy świąteczny obiad. O przepisie nie zapominajcie także, gdy chcecie zaprosić gości. Kotlety schabowe z kurkami będą dużym kulinarnym zaskoczeniem!

Czy wiesz, że?

Kurka to inaczej pieprznik jadalny. Grzyb ten jest jednym z najpopularniejszych, jakie możecie spotkać w polskich lasach. Od dawna stanowi bardzo ważny składnik tradycyjnych dań, przede wszystkim ze względu na bogaty smak, ale także możliwość przygotowania aromatycznego sosu.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie masz kurek, możesz użyć boczniaków lub podgrzybków, w ostateczności, nawet pieczarek. W kuchni warto eksperymentować! Kotlet schabowy z kurkami podawaj z makaronem i surówką.