Kotlet w kurkowo-śmietanowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlet w kurkowo-śmietanowym sosie

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

150 gramów

180 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

3 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurki umyć i oczyścić. Kotlety nie rozbijać tylko oprószyć solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebule pokroić w kostkę.

Krok 2

Na patelnię dać olej i masło, rozgrzać razem, dodać mięso i obsmażyć na rumiano, dodać kurki i cebule. Smażyć chwile razem.

Krok 3

Kostkę bulionową rozpuścić w 175ml wody, wlać na patelnię, wymieszać, dodać tymianek, ciut pieprzu i dusić razem aż kurki zmiękną.

Krok 4

Na koniec dodać śmietanę, podgrzać, dodać makaron wymieszać razem. na talerzu danie posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlet w kurkowo-śmietanowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlet w kurkowo-śmietanowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlet w kurkowo-śmietanowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlet w kurkowo-śmietanowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlet w kurkowo-śmietanowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlet w kurkowo-śmietanowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlet w kurkowo-śmietanowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlet w kurkowo-śmietanowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kotlety z grzybów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej