Wiosenna zapiekanka wege przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenna zapiekanka wege

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 mililitrów

1 gram

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

10 sztuk

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż płuczę na sitku. W 250 m gorącej wody rozpuszczam bulion warzywny, kostki smażona cebula i czosnek. Po rozpuszczeniu dolewam 250 ml zimnej wody, mleczko kokosowe.

Krok 2

Ryż przesypuję do naczynia do zapiekania, wlewam cały bulion. Szpinak sparzam wrzącą wodą, dodaje do ryżu i mieszam. Brokuła dzielę na małe różyczki. Cukinię kroję w plastry grubości 0,5 cm. Tofu kroję w kostkę.

Krok 3

Warzywa układam w naczyniu. Nie przesmażam ich, dodaję surowe. Razem z ryżem upieką się do miękkości. Warzywa będą częściowo zanurzone w bulionie. Naczynie wstawiam do piekarnika na 45 minut temp 200 stopni. Podaję z natką pietruszki, kiełkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej