Wiosenna zapiekanka wege przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenna zapiekanka wege

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 mililitrów

1 gram

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

10 sztuk

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż płuczę na sitku. W 250 m gorącej wody rozpuszczam bulion warzywny, kostki smażona cebula i czosnek. Po rozpuszczeniu dolewam 250 ml zimnej wody, mleczko kokosowe.

Krok 2

Ryż przesypuję do naczynia do zapiekania, wlewam cały bulion. Szpinak sparzam wrzącą wodą, dodaje do ryżu i mieszam. Brokuła dzielę na małe różyczki. Cukinię kroję w plastry grubości 0,5 cm. Tofu kroję w kostkę.

Krok 3

Warzywa układam w naczyniu. Nie przesmażam ich, dodaję surowe. Razem z ryżem upieką się do miękkości. Warzywa będą częściowo zanurzone w bulionie. Naczynie wstawiam do piekarnika na 45 minut temp 200 stopni. Podaję z natką pietruszki, kiełkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka rodzinna
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej