
Składniki
200 gramów
500 mililitrów
1 gram
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
10 sztuk
200 gramów
300 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż płuczę na sitku. W 250 m gorącej wody rozpuszczam bulion warzywny, kostki smażona cebula i czosnek. Po rozpuszczeniu dolewam 250 ml zimnej wody, mleczko kokosowe.
Krok 2
Ryż przesypuję do naczynia do zapiekania, wlewam cały bulion. Szpinak sparzam wrzącą wodą, dodaje do ryżu i mieszam. Brokuła dzielę na małe różyczki. Cukinię kroję w plastry grubości 0,5 cm. Tofu kroję w kostkę.
Krok 3
Warzywa układam w naczyniu. Nie przesmażam ich, dodaję surowe. Razem z ryżem upieką się do miękkości. Warzywa będą częściowo zanurzone w bulionie. Naczynie wstawiam do piekarnika na 45 minut temp 200 stopni. Podaję z natką pietruszki, kiełkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej