Wiosenna zapiekanka wege przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenna zapiekanka wege

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 mililitrów

1 gram

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

10 sztuk

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż płuczę na sitku. W 250 m gorącej wody rozpuszczam bulion warzywny, kostki smażona cebula i czosnek. Po rozpuszczeniu dolewam 250 ml zimnej wody, mleczko kokosowe.

Krok 2

Ryż przesypuję do naczynia do zapiekania, wlewam cały bulion. Szpinak sparzam wrzącą wodą, dodaje do ryżu i mieszam. Brokuła dzielę na małe różyczki. Cukinię kroję w plastry grubości 0,5 cm. Tofu kroję w kostkę.

Krok 3

Warzywa układam w naczyniu. Nie przesmażam ich, dodaję surowe. Razem z ryżem upieką się do miękkości. Warzywa będą częściowo zanurzone w bulionie. Naczynie wstawiam do piekarnika na 45 minut temp 200 stopni. Podaję z natką pietruszki, kiełkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej