Wiosenna zapiekanka wege przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenna zapiekanka wege

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 mililitrów

1 gram

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

10 sztuk

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż płuczę na sitku. W 250 m gorącej wody rozpuszczam bulion warzywny, kostki smażona cebula i czosnek. Po rozpuszczeniu dolewam 250 ml zimnej wody, mleczko kokosowe.

Krok 2

Ryż przesypuję do naczynia do zapiekania, wlewam cały bulion. Szpinak sparzam wrzącą wodą, dodaje do ryżu i mieszam. Brokuła dzielę na małe różyczki. Cukinię kroję w plastry grubości 0,5 cm. Tofu kroję w kostkę.

Krok 3

Warzywa układam w naczyniu. Nie przesmażam ich, dodaję surowe. Razem z ryżem upieką się do miękkości. Warzywa będą częściowo zanurzone w bulionie. Naczynie wstawiam do piekarnika na 45 minut temp 200 stopni. Podaję z natką pietruszki, kiełkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenna zapiekanka wege - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z pieczarkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej