Zapiekanka ze szparagami i szynką - makaronowa | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ze szparagami i szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 łyżeczki

60 gramów

200 gramów

30 gramów

0.5 szklanki

0.5 szklanki

3 sztuki

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj, oczyść z twardych części i pokrój na ok.5cm kawałki. Włóż do garnka zalej ok. 1 szklanką wody, dodaj cukier, sól i odrobinę masła. Gotuj pod przykryciem przez ok.20 min., osącz. Wywar pozostały po gotowaniu zachowaj.

Krok 2

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź mlekiem i wodą pozostałą po szparagach. Gotuj na wolnym ogniu przez ok.10 min., po czym zestaw z kuchenki.

Krok 3

W tym czasie rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, natomiast żółtka rozmieszaj ze śmietaną i połową sera. Dodaj do nieco ostygniętego już sosu i energicznie rozmieszaj. Dopraw do smaku i ostrożnie połącz przygotowaną masę z ubitą pianą.

Krok 4

Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą wlej ok. 0,3 sosu, ułóż połowę szparag i szynki pokrojonej w grubą kostkę, zalej sosem po czym ułóż resztę składników i polej pozostałą część masy śmietanowo- jajecznej. Oprósz żółtym serem i zapiekaj elegancką potrawę z szynką i szparagami przez ok.30-40 min. w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Botwinka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ze szparagami i szynkąZapiekanka ze szparagami i szynką

Sezon na szparagi trzeba wykorzystać w pełni. Możesz jeść je solo lub zrobić z nich pyszny posiłek. Zapiekanka ze szparagami i szynką uwydatni ich fantastyczny smak, dlatego nie czekaj dłużej i zabieraj się za przygotowywanie tego dania. Zarezerwuj 90 minut wolnego czasu, a później rozkoszuj się prawdziwą ucztą smaków. Spróbujesz?

Dla kogo?

To danie, które przypadnie do gustu miłośnikom warzyw, ale nie tylko! Fani mięs również znajdą coś dla siebie, ponieważ jednym z podstawowych składników w potrawie jest szynka. Gwarantujemy Ci, że połączenie wędliny ze szparagami to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Mamy nadzieję, że już niedługo się o tym przekonasz! 

Na jaką okazję?

Zapiekanka jajeczna ze szparagami sprawdzi się jako eleganckie danie podczas spotkania z bliskimi. Zaserwuj tę potrawę, a z pewnością zbierzesz mnóstwo pochwał i zapytań o przepis. Nie potrzebujesz jednak specjalnej okazji, by przygotować zapiekankę ze szparagami i szynką. Jeżeli masz na nią ochotę w zwykły dzień, to śmiało sięgnij po naszą recepturę i popraw sobie humor przy tym znakomitym smakołyku. 

Czy wiesz, że?

Szparagi pochodzą z Włoch, jednak ich nazwa została zaczerpnięta z greckiego słowa asparagus, które oznacza młody pęd. Szparagi są cenionymi warzywami i w sezonie cieszymy się ich smakiem każdego dnia. Nic w tym dziwnego, ponieważ można przygotować z nich wiele doskonałych dań. 

Dla urozmaicenia:

Chcesz ulepszyć listę składników na zapiekankę? Sięgnij po wybrany rodzaj makaronu! Doskonale sprawdzi się penne, czyli rurki. Zapiekanka makaronowa ze szparagami i szynką zachwyci wszystkich bogactwem smaków i dodatków. Jeżeli lubisz aromatyczne sery, to posyp wierzch dania goudą lub parmezanem. Po przygotowaniu tej receptury koniecznie podziel się z nami swoją opinią!