
Składniki
1 kilogram
0.5 łyżeczki
60 gramów
200 gramów
30 gramów
0.5 szklanki
0.5 szklanki
3 sztuki
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi umyj, oczyść z twardych części i pokrój na ok.5cm kawałki. Włóż do garnka zalej ok. 1 szklanką wody, dodaj cukier, sól i odrobinę masła. Gotuj pod przykryciem przez ok.20 min., osącz. Wywar pozostały po gotowaniu zachowaj.
Krok 2
Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź mlekiem i wodą pozostałą po szparagach. Gotuj na wolnym ogniu przez ok.10 min., po czym zestaw z kuchenki.
Krok 3
W tym czasie rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, natomiast żółtka rozmieszaj ze śmietaną i połową sera. Dodaj do nieco ostygniętego już sosu i energicznie rozmieszaj. Dopraw do smaku i ostrożnie połącz przygotowaną masę z ubitą pianą.
Krok 4
Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą wlej ok. 0,3 sosu, ułóż połowę szparag i szynki pokrojonej w grubą kostkę, zalej sosem po czym ułóż resztę składników i polej pozostałą część masy śmietanowo- jajecznej. Oprósz żółtym serem i zapiekaj elegancką potrawę z szynką i szparagami przez ok.30-40 min. w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ze szparagami i szynką
Sezon na szparagi trzeba wykorzystać w pełni. Możesz jeść je solo lub zrobić z nich pyszny posiłek. Zapiekanka ze szparagami i szynką uwydatni ich fantastyczny smak, dlatego nie czekaj dłużej i zabieraj się za przygotowywanie tego dania. Zarezerwuj 90 minut wolnego czasu, a później rozkoszuj się prawdziwą ucztą smaków. Spróbujesz?
Dla kogo?
To danie, które przypadnie do gustu miłośnikom warzyw, ale nie tylko! Fani mięs również znajdą coś dla siebie, ponieważ jednym z podstawowych składników w potrawie jest szynka. Gwarantujemy Ci, że połączenie wędliny ze szparagami to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Mamy nadzieję, że już niedługo się o tym przekonasz!
Na jaką okazję?
Zapiekanka jajeczna ze szparagami sprawdzi się jako eleganckie danie podczas spotkania z bliskimi. Zaserwuj tę potrawę, a z pewnością zbierzesz mnóstwo pochwał i zapytań o przepis. Nie potrzebujesz jednak specjalnej okazji, by przygotować zapiekankę ze szparagami i szynką. Jeżeli masz na nią ochotę w zwykły dzień, to śmiało sięgnij po naszą recepturę i popraw sobie humor przy tym znakomitym smakołyku.
Czy wiesz, że?
Szparagi pochodzą z Włoch, jednak ich nazwa została zaczerpnięta z greckiego słowa asparagus, które oznacza młody pęd. Szparagi są cenionymi warzywami i w sezonie cieszymy się ich smakiem każdego dnia. Nic w tym dziwnego, ponieważ można przygotować z nich wiele doskonałych dań.
Dla urozmaicenia:
Chcesz ulepszyć listę składników na zapiekankę? Sięgnij po wybrany rodzaj makaronu! Doskonale sprawdzi się penne, czyli rurki. Zapiekanka makaronowa ze szparagami i szynką zachwyci wszystkich bogactwem smaków i dodatków. Jeżeli lubisz aromatyczne sery, to posyp wierzch dania goudą lub parmezanem. Po przygotowaniu tej receptury koniecznie podziel się z nami swoją opinią!