Zapiekanka ze szparagami i szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 łyżeczki

60 gramów

200 gramów

30 gramów

0.5 szklanki

0.5 szklanki

3 sztuki

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj, oczyść z twardych części i pokrój na ok.5cm kawałki. Włóż do garnka zalej ok. 1 szklanką wody, dodaj cukier, sól i odrobinę masła. Gotuj pod przykryciem przez ok.20 min., osącz. Wywar pozostały po gotowaniu zachowaj.

Krok 2

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź mlekiem i wodą pozostałą po szparagach. Gotuj na wolnym ogniu przez ok.10 min., po czym zestaw z kuchenki.

Krok 3

W tym czasie rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, natomiast żółtka rozmieszaj ze śmietaną i połową sera. Dodaj do nieco ostygniętego już sosu i energicznie rozmieszaj. Dopraw do smaku i ostrożnie połącz przygotowaną masę z ubitą pianą.

Krok 4

Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą wlej ok. 0,3 sosu, ułóż połowę szparag i szynki pokrojonej w grubą kostkę, zalej sosem po czym ułóż resztę składników i polej pozostałą część masy śmietanowo- jajecznej. Oprósz żółtym serem i zapiekaj elegancką potrawę z szynką i szparagami przez ok.30-40 min. w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej