Składniki
1 kilogram
0.5 łyżeczki
60 gramów
200 gramów
30 gramów
0.5 szklanki
0.5 szklanki
3 sztuki
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi umyj, oczyść z twardych części i pokrój na ok.5cm kawałki. Włóż do garnka zalej ok. 1 szklanką wody, dodaj cukier, sól i odrobinę masła. Gotuj pod przykryciem przez ok.20 min., osącz. Wywar pozostały po gotowaniu zachowaj.
Krok 2
Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź mlekiem i wodą pozostałą po szparagach. Gotuj na wolnym ogniu przez ok.10 min., po czym zestaw z kuchenki.
Krok 3
W tym czasie rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, natomiast żółtka rozmieszaj ze śmietaną i połową sera. Dodaj do nieco ostygniętego już sosu i energicznie rozmieszaj. Dopraw do smaku i ostrożnie połącz przygotowaną masę z ubitą pianą.
Krok 4
Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą wlej ok. 0,3 sosu, ułóż połowę szparag i szynki pokrojonej w grubą kostkę, zalej sosem po czym ułóż resztę składników i polej pozostałą część masy śmietanowo- jajecznej. Oprósz żółtym serem i zapiekaj elegancką potrawę z szynką i szparagami przez ok.30-40 min. w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej