Zapiekanka z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z grzybami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

2 łyżki

null

null

5 sztuk

250 gramów

2 łyżki

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki i 2 jajek wyrób ciasto, rozwałkuj i pokrój na małe kwadraty i ugotuj je w osolonej wodzie.

Krok 2

Grzyby drobno pokrój i podsmaż na tłuszczu z cebulą.

Krok 3

Do śmietany dodaj 3 jajka i przypraw.

Krok 4

Grzyby wymieszaj z ugotowanym ciastem i sosem i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i bułka tartą.

Krok 5

Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Bogracz tradycyjny
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej