Kawalerska zapiekanka z makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kawalerska zapiekanka z makaronem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

298 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

178 osób wydrukowało

Pobierz pdf

366 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

300 mililitrów

1 sztuka

80 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.

Krok 2

W rondelku przesmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, wlej śmietanę, dopraw pokruszoną Mini kostką Knorr oraz pieprzem. Wystudź.

Krok 3

Do wystudzonej śmietany wbij jajko, dodaj posiekaną natkę, część sera i wymieszaj.

Krok 4

W misce wymieszaj wszystkie składniki zapiekanki razem, a następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia posmarowanego margaryną. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół pomidorki i posyp je resztą sera. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekaj 25 minut. Podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kawalerska zapiekanka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kawalerska zapiekanka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kawalerska zapiekanka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kawalerska zapiekanka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kawalerska zapiekanka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kawalerska zapiekanka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kawalerska zapiekanka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kawalerska zapiekanka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ostra zapiekanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej