Kawalerska zapiekanka z makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kawalerska zapiekanka z makaronem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
301 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

374 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

300 mililitrów

1 sztuka

80 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.

Krok 2

W rondelku przesmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, wlej śmietanę, dopraw pokruszoną Mini kostką Knorr oraz pieprzem. Wystudź.

Krok 3

Do wystudzonej śmietany wbij jajko, dodaj posiekaną natkę, część sera i wymieszaj.

Krok 4

W misce wymieszaj wszystkie składniki zapiekanki razem, a następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia posmarowanego margaryną. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół pomidorki i posyp je resztą sera. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekaj 25 minut. Podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kawalerska zapiekanka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kawalerska zapiekanka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kawalerska zapiekanka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kawalerska zapiekanka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kawalerska zapiekanka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kawalerska zapiekanka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kawalerska zapiekanka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kawalerska zapiekanka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej