
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
200 gramów
150 gramów
200 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Naczynie żaroodporne wyłóż ciastem francuskim (boki również muszą być wyłożone ciastem) i ponakłuwaj widelcem. Przykryj pergaminem a do środka wsyp fasolę, aby podczas pieczenia ciasto zbyt nie wyrosło.
Krok 2
Przygotuj sos carbonara. Fix wymieszaj ze śmietaną i zagotuj. Przestudź lekko, dodaj jajka i wymieszaj.
Krok 3
Szparagi oczyść i pokrój w 2-3 cm długości kawałki, mięso porwij na mniejsze kawałki.
Krok 4
W dużej misce połącz makaron, mięso oraz szparagi. Dodaj przygotowany Fix i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Całość przełóż do naczynia żaroodpornego z zapieczonym spodem z ciasta i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut.

Dobra rada:
Bardzo dobrze ze wszystkim składnikami zapiekanki komponują się suszone pomidory, więc jeśli masz je w swojej kuchni, możesz je dodać do zapiekanki. Pokrój je w paski i dodaj do makaronu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ze szparagami
Zapiekanki na cieście francuskim można przygotować na wiele sposobów. Wersja podawana z mięsno-warzywnymi dodatkami oraz makaronem to sposób na przyrządzenie pysznego posiłku, który łączy w sobie ciekawe smaki. Aby uzyskać odpowiednio cienki podkład z ciasta, po wyłożeniu nim naczynia, nakłuj je widelcem, a następnie przykryj folią i nasyp na nią fasolę. Jej ciężar sprawi, że ciasto nie wyrośnie zbyt wysoko i w naczyniu pozostanie miejsce na resztę składników. Ugotuj makaron penne al dente. Jeśli chcesz przełamać łagodny smak gotowanego kurczaka oraz szparagów, możesz dodać do nich także pokrojone suszone pomidory w zalewie. Całość dobrze uzupełni przygotowany na bazie śmietany kremowy sos carbonara. Makaron, rozdrobnione mięso oraz szparagi dokładnie wymieszaj, zalej sosem i przełóż do naczynia z ciastem. Gotową zapiekankę podawaj posypaną startym serem, np. parmezanem, i przyozdobioną świeżą natką pietruszki. Wykorzystaj nasz przepis i podziel się swoją opinią na temat tego dania. Życzymy smacznego.