Zapiekanka ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ze szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
57 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

150 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Naczynie żaroodporne wyłóż ciastem francuskim (boki również muszą być wyłożone ciastem) i ponakłuwaj widelcem. Przykryj pergaminem a do środka wsyp fasolę, aby podczas pieczenia ciasto zbyt nie wyrosło.

Krok 2

Przygotuj sos carbonara. Fix wymieszaj ze śmietaną i zagotuj. Przestudź lekko, dodaj jajka i wymieszaj.

Krok 3

Szparagi oczyść i pokrój w 2-3 cm długości kawałki, mięso porwij na mniejsze kawałki.

Krok 4

W dużej misce połącz makaron, mięso oraz szparagi. Dodaj przygotowany Fix i wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego z zapieczonym spodem z ciasta i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Bardzo dobrze ze wszystkim składnikami zapiekanki komponują się suszone pomidory, więc jeśli masz je w swojej kuchni, możesz je dodać do zapiekanki. Pokrój je w paski i dodaj do makaronu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ze szparagamiZapiekanka ze szparagami

Zapiekanki na cieście francuskim można przygotować na wiele sposobów. Wersja podawana z mięsno-warzywnymi dodatkami oraz makaronem to sposób na przyrządzenie pysznego posiłku, który łączy w sobie ciekawe smaki. Aby uzyskać odpowiednio cienki podkład z ciasta, po wyłożeniu nim naczynia, nakłuj je widelcem, a następnie przykryj folią i nasyp na nią fasolę. Jej ciężar sprawi, że ciasto nie wyrośnie zbyt wysoko i w naczyniu pozostanie miejsce na resztę składników. Ugotuj makaron penne al dente. Jeśli chcesz przełamać łagodny smak gotowanego kurczaka oraz szparagów, możesz dodać do nich także pokrojone suszone pomidory w zalewie. Całość dobrze uzupełni przygotowany na bazie śmietany kremowy sos carbonara. Makaron, rozdrobnione mięso oraz szparagi dokładnie wymieszaj, zalej sosem i przełóż do naczynia z ciastem. Gotową zapiekankę podawaj posypaną startym serem, np. parmezanem, i przyozdobioną świeżą natką pietruszki. Wykorzystaj nasz przepis i podziel się swoją opinią na temat tego dania. Życzymy smacznego.