
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
200 gramów
150 gramów
200 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Naczynie żaroodporne wyłóż ciastem francuskim (boki również muszą być wyłożone ciastem) i ponakłuwaj widelcem. Przykryj pergaminem a do środka wsyp fasolę, aby podczas pieczenia ciasto zbyt nie wyrosło.
Krok 2
Przygotuj sos carbonara. Fix wymieszaj ze śmietaną i zagotuj. Przestudź lekko, dodaj jajka i wymieszaj.
Krok 3
Szparagi oczyść i pokrój w 2-3 cm długości kawałki, mięso porwij na mniejsze kawałki.
Krok 4
W dużej misce połącz makaron, mięso oraz szparagi. Dodaj przygotowany Fix i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Całość przełóż do naczynia żaroodpornego z zapieczonym spodem z ciasta i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut.

Dobra rada:
Bardzo dobrze ze wszystkim składnikami zapiekanki komponują się suszone pomidory, więc jeśli masz je w swojej kuchni, możesz je dodać do zapiekanki. Pokrój je w paski i dodaj do makaronu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ze szparagami
Zapiekanki na cieście francuskim można przygotować na wiele sposobów. Wersja podawana z mięsno-warzywnymi dodatkami oraz makaronem to sposób na przyrządzenie pysznego posiłku, który łączy w sobie ciekawe smaki. Aby uzyskać odpowiednio cienki podkład z ciasta, po wyłożeniu nim naczynia, nakłuj je widelcem, a następnie przykryj folią i nasyp na nią fasolę. Jej ciężar sprawi, że ciasto nie wyrośnie zbyt wysoko i w naczyniu pozostanie miejsce na resztę składników. Ugotuj makaron penne al dente. Jeśli chcesz przełamać łagodny smak gotowanego kurczaka oraz szparagów, możesz dodać do nich także pokrojone suszone pomidory w zalewie. Całość dobrze uzupełni przygotowany na bazie śmietany kremowy sos carbonara. Makaron, rozdrobnione mięso oraz szparagi dokładnie wymieszaj, zalej sosem i przełóż do naczynia z ciastem. Gotową zapiekankę podawaj posypaną startym serem, np. parmezanem, i przyozdobioną świeżą natką pietruszki. Wykorzystaj nasz przepis i podziel się swoją opinią na temat tego dania. Życzymy smacznego.


































