Zapiekanka z mięsem mielonym

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

129

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 łyżka

2 sztuki

15 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso usmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 2

Pomidory pokrój w dość cienkie plastry, a ser żółty zetrzyj na tarce.

Krok 3

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.

Krok 4

Następnie ułóż kolejno pomidory oraz ser żółty. Wstaw do nagrzanego (200 stopni C) piekarnika na ok. 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z mięsem mielonymZapiekanka z mięsem mielonym

Mięso mielone to składnik wielu dań. Stanowi podstawę kotletów mielonych, pulpetów czy krokietów – a to tylko niektóre z przykładów jego zastosowania. Dobrze sprawdzi się także na farsz czy sos do makaronu. Dlatego też przyrządzenie zapiekanki z mięsem mielonym, dowolnie: wieprzowym, wołowym, mieszanym, będzie świetnym wyborem. By poczuć jej smak wystarczy wykonać pięć prostych kroków według naszego przepisu. Mięso należy podsmażyć i odpowiednio – wedle własnego uznania – doprawić. Następnie pokroić pomidora w plasterki oraz zetrzeć ulubiony ser żółty na tarce. Na koniec wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, tworząc dowolną kompozycję. Poszczególne składniki stworzą spójną potrawę, dzięki ich pieczeniu w piekarniku. Pod wpływem ciepła ser położony na wierzchu lub powplatany między pomidory roztopi się. Dodatkowo potrawę można przyozdobić liśćmi świeżych ziół, na przykład bazylii lub oregano. Pamiętaj jednak, by ułożyć je na zapiekance dopiero po jej upieczeniu, w przeciwnym razie stracą swoją barwę i właściwości smakowe. Łatwość przyrządzenia sprawia, że gotowanie tego dania będzie szybkie i przyjemne.