
Składniki
0.5 kilograma
1 łyżka
2 sztuki
15 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso usmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw Przyprawą do mięs Knorr.
Krok 2
Pomidory pokrój w dość cienkie plastry, a ser żółty zetrzyj na tarce.
Krok 3
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
Krok 4
Następnie ułóż kolejno pomidory oraz ser żółty. Wstaw do nagrzanego (200 stopni C) piekarnika na ok. 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z mięsem mielonym
Mięso mielone to składnik wielu dań. Stanowi podstawę kotletów mielonych, pulpetów czy krokietów – a to tylko niektóre z przykładów jego zastosowania. Dobrze sprawdzi się także na farsz czy sos do makaronu. Dlatego też przyrządzenie zapiekanki z mięsem mielonym, dowolnie: wieprzowym, wołowym, mieszanym, będzie świetnym wyborem. By poczuć jej smak wystarczy wykonać pięć prostych kroków według naszego przepisu. Mięso należy podsmażyć i odpowiednio – wedle własnego uznania – doprawić. Następnie pokroić pomidora w plasterki oraz zetrzeć ulubiony ser żółty na tarce. Na koniec wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, tworząc dowolną kompozycję. Poszczególne składniki stworzą spójną potrawę, dzięki ich pieczeniu w piekarniku. Pod wpływem ciepła ser położony na wierzchu lub powplatany między pomidory roztopi się. Dodatkowo potrawę można przyozdobić liśćmi świeżych ziół, na przykład bazylii lub oregano. Pamiętaj jednak, by ułożyć je na zapiekance dopiero po jej upieczeniu, w przeciwnym razie stracą swoją barwę i właściwości smakowe. Łatwość przyrządzenia sprawia, że gotowanie tego dania będzie szybkie i przyjemne.