Zapiekanka z mielonym mięsem i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z mięsem mielonym

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 łyżka

2 sztuki

15 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso usmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 2

Pomidory pokrój w dość cienkie plastry, a ser żółty zetrzyj na tarce.

Krok 3

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.

Krok 4

Następnie ułóż kolejno pomidory oraz ser żółty. Wstaw do nagrzanego (200 stopni C) piekarnika na ok. 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z mięsem mielonymZapiekanka z mięsem mielonym

Mięso mielone to składnik wielu dań. Stanowi podstawę kotletów mielonych, pulpetów czy krokietów – a to tylko niektóre z przykładów jego zastosowania. Dobrze sprawdzi się także na farsz czy sos do makaronu. Dlatego też przyrządzenie zapiekanki z mięsem mielonym, dowolnie: wieprzowym, wołowym, mieszanym, będzie świetnym wyborem. By poczuć jej smak wystarczy wykonać pięć prostych kroków według naszego przepisu. Mięso należy podsmażyć i odpowiednio – wedle własnego uznania – doprawić. Następnie pokroić pomidora w plasterki oraz zetrzeć ulubiony ser żółty na tarce. Na koniec wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, tworząc dowolną kompozycję. Poszczególne składniki stworzą spójną potrawę, dzięki ich pieczeniu w piekarniku. Pod wpływem ciepła ser położony na wierzchu lub powplatany między pomidory roztopi się. Dodatkowo potrawę można przyozdobić liśćmi świeżych ziół, na przykład bazylii lub oregano. Pamiętaj jednak, by ułożyć je na zapiekance dopiero po jej upieczeniu, w przeciwnym razie stracą swoją barwę i właściwości smakowe. Łatwość przyrządzenia sprawia, że gotowanie tego dania będzie szybkie i przyjemne.