
Składniki
0.5 kilograma
1 łyżka
2 sztuki
15 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso usmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw Przyprawą do mięs Knorr.
Krok 2
Pomidory pokrój w dość cienkie plastry, a ser żółty zetrzyj na tarce.
Krok 3
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
Krok 4
Następnie ułóż kolejno pomidory oraz ser żółty. Wstaw do nagrzanego (200 stopni C) piekarnika na ok. 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z mięsem mielonym
Mięso mielone to składnik wielu dań. Stanowi podstawę kotletów mielonych, pulpetów czy krokietów – a to tylko niektóre z przykładów jego zastosowania. Dobrze sprawdzi się także na farsz czy sos do makaronu. Dlatego też przyrządzenie zapiekanki z mięsem mielonym, dowolnie: wieprzowym, wołowym, mieszanym, będzie świetnym wyborem. By poczuć jej smak wystarczy wykonać pięć prostych kroków według naszego przepisu. Mięso należy podsmażyć i odpowiednio – wedle własnego uznania – doprawić. Następnie pokroić pomidora w plasterki oraz zetrzeć ulubiony ser żółty na tarce. Na koniec wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, tworząc dowolną kompozycję. Poszczególne składniki stworzą spójną potrawę, dzięki ich pieczeniu w piekarniku. Pod wpływem ciepła ser położony na wierzchu lub powplatany między pomidory roztopi się. Dodatkowo potrawę można przyozdobić liśćmi świeżych ziół, na przykład bazylii lub oregano. Pamiętaj jednak, by ułożyć je na zapiekance dopiero po jej upieczeniu, w przeciwnym razie stracą swoją barwę i właściwości smakowe. Łatwość przyrządzenia sprawia, że gotowanie tego dania będzie szybkie i przyjemne.