
Składniki
1 sztuka
null szczypt
400 gramów
null
2 sztuki
null
3 sztuki
100 gramów
3 opakowania
null
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut i ostudź.
Krok 2
Boczek pokój w kostkę i zrumień na patelni.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę z czosnkiem dodaj do boczku i razem smaż. Ostudź.
Krok 4
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokój w kostkę. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 5
Do dużej miski przełóż ryż, zrumieniony boczek, pomidory wraz z sokiem i starty ser. Do tego dodaj rosół, śmietanę i majeranek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 °C. Gorącą zapiekankę polej ketchupem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej