Ryżowa zapiekanka z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryżowa zapiekanka z boczkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null szczypt

400 gramów

null

2 sztuki

null

3 sztuki

100 gramów

3 opakowania

null

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut i ostudź.

Krok 2

Boczek pokój w kostkę i zrumień na patelni.

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę z czosnkiem dodaj do boczku i razem smaż. Ostudź.

Krok 4

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokój w kostkę. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 5

Do dużej miski przełóż ryż, zrumieniony boczek, pomidory wraz z sokiem i starty ser. Do tego dodaj rosół, śmietanę i majeranek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 6

Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 °C. Gorącą zapiekankę polej ketchupem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej