Ryżowa zapiekanka z boczkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

239

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null szczypt

400 gramów

null

2 sztuki

null

3 sztuki

100 gramów

3 opakowania

null

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut i ostudź.

Krok 2

Boczek pokój w kostkę i zrumień na patelni.

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę z czosnkiem dodaj do boczku i razem smaż. Ostudź.

Krok 4

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokój w kostkę. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 5

Do dużej miski przełóż ryż, zrumieniony boczek, pomidory wraz z sokiem i starty ser. Do tego dodaj rosół, śmietanę i majeranek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 6

Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 °C. Gorącą zapiekankę polej ketchupem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej