Zapiekanka śląska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka śląska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

360 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

434 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

543 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

0.5 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

25 dekagramów

0.5 szklanki

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i posiekaj cebulę, czosnek rozgnieć. Pokrój pomidory w plastry, papryki w paski. Podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanym oleju.

Zapiekanka śląska - Krok 1

Krok 2

Dołącz pokrojone w paski papryki, pomidory i zielony groszek.

Zapiekanka śląska - Krok 2

Krok 3

Ryż ugotuj na sypko i wymieszaj z warzywami.

Zapiekanka śląska - Krok 3

Krok 4

Przełóż wszystko na przykład do naczynia żaroodpornego. Filety z ryby dopraw przyprawą do ryb i ułóż na zapiekance. Piecz w piekarniku przez 25 minut.

Zapiekanka śląska - Krok 4

Krok 5

Udekoruj świeżą pietruszką.

Zapiekanka śląska - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • MaMi Style

    MaMi Style , 12.11.2020

    mega pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Re gine

    Re gine , 05.12.2018

    Wygląda na to, że jutro będę miała pyszny obiadek

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej