Zapiekanka śląska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka śląska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

heart
384 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

485 osób wydrukowało

Pobierz pdf

634 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

0.5 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i posiekaj cebulę, czosnek rozgnieć. Pokrój pomidory w plastry, papryki w paski. Podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanym oleju.

Zapiekanka śląska - Krok 1

Krok 2

Dołącz pokrojone w paski papryki, pomidory i zielony groszek.

Zapiekanka śląska - Krok 2

Krok 3

Ryż ugotuj na sypko i wymieszaj z warzywami.

Zapiekanka śląska - Krok 3

Krok 4

Przełóż wszystko na przykład do naczynia żaroodpornego. Filety z ryby dopraw przyprawą Knorr i ułóż na zapiekance. Piecz w piekarniku przez 25 minut.

Zapiekanka śląska - Krok 4

Krok 5

Udekoruj świeżą pietruszką.

Zapiekanka śląska - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • MaMi Style

    MaMi Style , 12.11.2020

    mega pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Re gine

    Re gine , 05.12.2018

    Wygląda na to, że jutro będę miała pyszny obiadek

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka śląskaZapiekanka śląska

Obierz i posiekaj cebulę, czosnek rozgnieć. Pokrój pomidory w plastry, papryki w paski. Podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanym oleju.