Zapiekanka śląska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka śląska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

363 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

458 osób wydrukowało

Pobierz pdf

578 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

0.5 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

25 dekagramów

0.5 szklanki

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i posiekaj cebulę, czosnek rozgnieć. Pokrój pomidory w plastry, papryki w paski. Podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanym oleju.

Zapiekanka śląska - Krok 1

Krok 2

Dołącz pokrojone w paski papryki, pomidory i zielony groszek.

Zapiekanka śląska - Krok 2

Krok 3

Ryż ugotuj na sypko i wymieszaj z warzywami.

Zapiekanka śląska - Krok 3

Krok 4

Przełóż wszystko na przykład do naczynia żaroodpornego. Filety z ryby dopraw przyprawą do ryb i ułóż na zapiekance. Piecz w piekarniku przez 25 minut.

Zapiekanka śląska - Krok 4

Krok 5

Udekoruj świeżą pietruszką.

Zapiekanka śląska - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • MaMi Style

    MaMi Style , 12.11.2020

    mega pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Re gine

    Re gine , 05.12.2018

    Wygląda na to, że jutro będę miała pyszny obiadek

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka śląska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej