Dziane pomidory przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dziane pomidory

Autor: Czart Czarodziej

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

200 gramów

200 gramów

250 gramów

1 sztuka

150 mililitrów

1 pęczek

1 pęczek

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż brązowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Krok 2

Mięso przyprawiamy pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

Krok 3

Do dużej miski wrzucamy posiekany szczypiorek, bazylię i tymianek, rozdrobniony ser feta, groszek, starty żółty ser, ugotowany ryż. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej ręką, bo wtedy składniki się dobrze połączą).

Krok 4

Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju. W połowie smażenia zalewamy je winem i dusimy bez przykrycia aż wino wyparuje.

Krok 5

Usmażone mięso dodajemy do składników w misce i ponownie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 6

Pomidory myjemy. Nie odrywamy szypułek jeśli są! Ostrym nożem odcinamy górę pomidora z szypułką i odkładamy. Łyżką wydrążamy miąższ z każdego pomidora (miąższ zostawiamy).

Krok 7

Tak wydrążone pomidory nadziewamy dokładnie ale delikatnie przygotowanym wcześniej farszem po same brzegi i przykrywamy odciętymi "daszkami".

Krok 8

Układamy pomidory na blaszce w odległości ok 2-3cm. Wylewamy na blaszkę w zależności od upodobań ok. pół litra bulionu wołowego lub grzybowego lub czystej wody.

Krok 9

Wstawiamy pomidory do piekarnika na ok. pół godziny. Pieczemy je w temperaturze 180'C ok 25 minut. Podajemy z mieszanka sałat.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej