Dziane pomidory przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dziane pomidory

Autor: Czart Czarodziej

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

200 gramów

200 gramów

250 gramów

1 sztuka

150 mililitrów

1 pęczek

1 pęczek

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż brązowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Krok 2

Mięso przyprawiamy pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

Krok 3

Do dużej miski wrzucamy posiekany szczypiorek, bazylię i tymianek, rozdrobniony ser feta, groszek, starty żółty ser, ugotowany ryż. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej ręką, bo wtedy składniki się dobrze połączą).

Krok 4

Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju. W połowie smażenia zalewamy je winem i dusimy bez przykrycia aż wino wyparuje.

Krok 5

Usmażone mięso dodajemy do składników w misce i ponownie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 6

Pomidory myjemy. Nie odrywamy szypułek jeśli są! Ostrym nożem odcinamy górę pomidora z szypułką i odkładamy. Łyżką wydrążamy miąższ z każdego pomidora (miąższ zostawiamy).

Krok 7

Tak wydrążone pomidory nadziewamy dokładnie ale delikatnie przygotowanym wcześniej farszem po same brzegi i przykrywamy odciętymi "daszkami".

Krok 8

Układamy pomidory na blaszce w odległości ok 2-3cm. Wylewamy na blaszkę w zależności od upodobań ok. pół litra bulionu wołowego lub grzybowego lub czystej wody.

Krok 9

Wstawiamy pomidory do piekarnika na ok. pół godziny. Pieczemy je w temperaturze 180'C ok 25 minut. Podajemy z mieszanka sałat.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej