
Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
1 pęczek
200 gramów
200 gramów
250 gramów
1 sztuka
150 mililitrów
1 pęczek
1 pęczek
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż brązowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Mięso przyprawiamy pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
Krok 3
Do dużej miski wrzucamy posiekany szczypiorek, bazylię i tymianek, rozdrobniony ser feta, groszek, starty żółty ser, ugotowany ryż. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej ręką, bo wtedy składniki się dobrze połączą).
Krok 4
Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju. W połowie smażenia zalewamy je winem i dusimy bez przykrycia aż wino wyparuje.
Krok 5
Usmażone mięso dodajemy do składników w misce i ponownie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 6
Pomidory myjemy. Nie odrywamy szypułek jeśli są! Ostrym nożem odcinamy górę pomidora z szypułką i odkładamy. Łyżką wydrążamy miąższ z każdego pomidora (miąższ zostawiamy).
Krok 7
Tak wydrążone pomidory nadziewamy dokładnie ale delikatnie przygotowanym wcześniej farszem po same brzegi i przykrywamy odciętymi "daszkami".
Krok 8
Układamy pomidory na blaszce w odległości ok 2-3cm. Wylewamy na blaszkę w zależności od upodobań ok. pół litra bulionu wołowego lub grzybowego lub czystej wody.
Krok 9
Wstawiamy pomidory do piekarnika na ok. pół godziny. Pieczemy je w temperaturze 180'C ok 25 minut. Podajemy z mieszanka sałat.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej