Dziane pomidory przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dziane pomidory

Autor: Czart Czarodziej

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

200 gramów

200 gramów

250 gramów

1 sztuka

150 mililitrów

1 pęczek

1 pęczek

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż brązowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Krok 2

Mięso przyprawiamy pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

Krok 3

Do dużej miski wrzucamy posiekany szczypiorek, bazylię i tymianek, rozdrobniony ser feta, groszek, starty żółty ser, ugotowany ryż. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej ręką, bo wtedy składniki się dobrze połączą).

Krok 4

Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju. W połowie smażenia zalewamy je winem i dusimy bez przykrycia aż wino wyparuje.

Krok 5

Usmażone mięso dodajemy do składników w misce i ponownie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 6

Pomidory myjemy. Nie odrywamy szypułek jeśli są! Ostrym nożem odcinamy górę pomidora z szypułką i odkładamy. Łyżką wydrążamy miąższ z każdego pomidora (miąższ zostawiamy).

Krok 7

Tak wydrążone pomidory nadziewamy dokładnie ale delikatnie przygotowanym wcześniej farszem po same brzegi i przykrywamy odciętymi "daszkami".

Krok 8

Układamy pomidory na blaszce w odległości ok 2-3cm. Wylewamy na blaszkę w zależności od upodobań ok. pół litra bulionu wołowego lub grzybowego lub czystej wody.

Krok 9

Wstawiamy pomidory do piekarnika na ok. pół godziny. Pieczemy je w temperaturze 180'C ok 25 minut. Podajemy z mieszanka sałat.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dziane pomidory - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej