Kanapeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanapeczki z kurczakiem

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, mieszamy z olejem i marynatą do kurczaka. Odstawiamy na pół godziny, a następni podsmażamy, aż mięso zarumieni się z każdej strony.

Krok 2

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a oliwki w plasterki.

Krok 3

Ciasto francuskie kroimy na nieduże kwadraty, takiej wielkości, żeby nadawały się do zjedzenia „na raz”. Kwadraciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na każdym z nich kładziemy po kawałku kurczaka, troszkę cebuli i plasterek oliwki. Posypujemy ziołami prowansalskimi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Suflet podstawowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapeczki z kurczakiemKanapeczki z kurczakiem

Szukasz efektownej przekąski, którą podasz na przyjęciu ze szwedzkim stołem? Kanapeczki z kurczakiem to smaczna i elegancka propozycja. Można je przygotować dość szybko. Ozdobione czarną oliwką oraz czerwoną cebulą i posypane ziołami prowansalskimi, nie tylko wspaniale się prezentują, ale i doskonale smakują. Ciasto francuskie możesz kupić w sklepie, zaoszczędzisz w ten sposób czas na jego przygotowanie. Marynowane przed smażeniem mięso będzie aromatyczne i sprawi, że cała potrawa nabierze wyrazistego smaku, który podkreślą też przyprawy i cebula. Kanapeczki z kurczakiem możesz podać na dużym półmisku ozdobionym w kilku miejscach liśćmi bazylii, natką pietruszki albo karbowaną sałatą. Dobrze będą się z nimi komponować różnego rodzaju sosy, np. jogurtowo-koperkowy, tysiąca wysp, czosnkowy lub pomidorowy. Ciasto francuskie z kurczakiem możesz wykorzystać również jako uzupełnienie lunchu w pracy i zjeść np. z sałatką. Do kanapeczek świetnie pasować będą także deska serów, winogrona i oliwki. Z takim zestawem możesz śmiało podać je na kolację. Wytnij wtedy nieco większe kwadraty ciasta francuskiego, a przekąskę zamienisz w podstawę wieczornego posiłku. Zajrzyj do przepisu i przygotuj to pyszne danie.