Składniki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżeczki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, mieszamy z olejem i marynatą do kurczaka. Odstawiamy na pół godziny, a następni podsmażamy, aż mięso zarumieni się z każdej strony.
Krok 2
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a oliwki w plasterki.
Krok 3
Ciasto francuskie kroimy na nieduże kwadraty, takiej wielkości, żeby nadawały się do zjedzenia „na raz”. Kwadraciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na każdym z nich kładziemy po kawałku kurczaka, troszkę cebuli i plasterek oliwki. Posypujemy ziołami prowansalskimi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapeczki z kurczakiem
Szukasz efektownej przekąski, którą podasz na przyjęciu ze szwedzkim stołem? Kanapeczki z kurczakiem to smaczna i elegancka propozycja. Można je przygotować dość szybko. Ozdobione czarną oliwką oraz czerwoną cebulą i posypane ziołami prowansalskimi, nie tylko wspaniale się prezentują, ale i doskonale smakują. Ciasto francuskie możesz kupić w sklepie, zaoszczędzisz w ten sposób czas na jego przygotowanie. Marynowane przed smażeniem mięso będzie aromatyczne i sprawi, że cała potrawa nabierze wyrazistego smaku, który podkreślą też przyprawy i cebula. Kanapeczki z kurczakiem możesz podać na dużym półmisku ozdobionym w kilku miejscach liśćmi bazylii, natką pietruszki albo karbowaną sałatą. Dobrze będą się z nimi komponować różnego rodzaju sosy, np. jogurtowo-koperkowy, tysiąca wysp, czosnkowy lub pomidorowy. Ciasto francuskie z kurczakiem możesz wykorzystać również jako uzupełnienie lunchu w pracy i zjeść np. z sałatką. Do kanapeczek świetnie pasować będą także deska serów, winogrona i oliwki. Z takim zestawem możesz śmiało podać je na kolację. Wytnij wtedy nieco większe kwadraty ciasta francuskiego, a przekąskę zamienisz w podstawę wieczornego posiłku. Zajrzyj do przepisu i przygotuj to pyszne danie.