Kanapeczki z kurczakiem

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, mieszamy z olejem i marynatą do kurczaka. Odstawiamy na pół godziny, a następni podsmażamy, aż mięso zarumieni się z każdej strony.

Krok 2

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a oliwki w plasterki.

Krok 3

Ciasto francuskie kroimy na nieduże kwadraty, takiej wielkości, żeby nadawały się do zjedzenia „na raz”. Kwadraciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na każdym z nich kładziemy po kawałku kurczaka, troszkę cebuli i plasterek oliwki. Posypujemy ziołami prowansalskimi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kiełbaski w cieście
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapeczki z kurczakiemKanapeczki z kurczakiem

Szukasz efektownej przekąski, którą podasz na przyjęciu ze szwedzkim stołem? Kanapeczki z kurczakiem to smaczna i elegancka propozycja. Można je przygotować dość szybko. Ozdobione czarną oliwką oraz czerwoną cebulą i posypane ziołami prowansalskimi, nie tylko wspaniale się prezentują, ale i doskonale smakują. Ciasto francuskie możesz kupić w sklepie, zaoszczędzisz w ten sposób czas na jego przygotowanie. Marynowane przed smażeniem mięso będzie aromatyczne i sprawi, że cała potrawa nabierze wyrazistego smaku, który podkreślą też przyprawy i cebula. Kanapeczki z kurczakiem możesz podać na dużym półmisku ozdobionym w kilku miejscach liśćmi bazylii, natką pietruszki albo karbowaną sałatą. Dobrze będą się z nimi komponować różnego rodzaju sosy, np. jogurtowo-koperkowy, tysiąca wysp, czosnkowy lub pomidorowy. Ciasto francuskie z kurczakiem możesz wykorzystać również jako uzupełnienie lunchu w pracy i zjeść np. z sałatką. Do kanapeczek świetnie pasować będą także deska serów, winogrona i oliwki. Z takim zestawem możesz śmiało podać je na kolację. Wytnij wtedy nieco większe kwadraty ciasta francuskiego, a przekąskę zamienisz w podstawę wieczornego posiłku. Zajrzyj do przepisu i przygotuj to pyszne danie.