Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

442 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

368 osób wydrukowało

Pobierz pdf

489 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

4 opakowania

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

100 gramów

10 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą kostkę podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Mięso zalej 400 ml wody i dodaj Knorr Naturalnie smaczne - nada on potrawie odpowiedni smak oraz poprawi konsystencję gulaszu. Całość duś pod przykryciem około 30- 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie. W między czasie w dużej ilości wody, w garnku ugotuj kasze gryczaną.

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Dodaj do niego pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek oraz posiekane, wcześniej namoczone suszone grzyby.

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj do nich ugotowaną kaszę, jajka, mąkę oraz bułkę tartą. Całość dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzem i majerankiem.

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym tłuszczu smaż małe racuchy.

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - Krok 4

Krok 5

Gulasz podawaj z racuszkami i z łyżką śmietany lub jogurtu.

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do gulaszu możesz dodać warzywa pokrojone w kostkę np. marchewkę lub cukinię.

8

Opinie o przepisie

  • Marzanna Bohdanowicz

    Marzanna Bohdanowicz , 27.04.2016

    paluszki lizac. polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Niemiec

    Elżbieta Niemiec , 22.04.2016

    Uwielbiam kasze gryczaną z gulaszem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski , 22.04.2016

    Kasza jest spoko jesli potrafimy zrobic sos na tyle mocny w smaku że zabije smak kaszy :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Gałkowska

    Małgorzata Gałkowska , 21.04.2016

    tylko nie gryczana, nigdy w życiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Rakowska

    Ilona Rakowska , 21.04.2016

    Tylko nie kasza .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Lendzian

    Magdalena Lendzian , 21.04.2016

    Wszystkie kasze pycha ( prócz pęczaku )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jania Jancia

    Jania Jancia , 21.04.2016

    Uwielbiam kasze gryczana, jak mnie najdzie to 3 dni ja jem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 21.04.2016

    ble kasza czly smak psuje mimo ze jest zdrowa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem

Świetną alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych będą racuchy z kaszy gryczanej. To również doskonały sposób na obiad w większym gronie. Ugotowaną kaszę, jajka, mąkę i bułkę tartą starannie wymieszaj – tak powstanie masa odpowiednia do racuchów. Uformuj z niej małe kulki i spłaszcz je, np. za pomocą widelca, bezpośrednio na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Placki będą gotowe, kiedy będą miały chrupiącą, złocistą skórkę. Podasz je z wieloma dodatkami – doskonałym będzie np. gulasz z łopatki, którego przygotowanie jest dosyć proste. Na początek pokrój mięso w grubą kostkę podobnych rozmiarów. Następnie podsmaż je na dobrze rozgrzanym oleju i zalej wodą. Do całości dodaj mieszankę przypraw do gulaszu, która zapewni potrawie wyjątkowy, intensywny smak. Duś wszystko, aż mięso zmięknie, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Z tak przygotowanym gulaszem serwuj placki. Warto przyozdobić je kleksem gęstej kwaśnej śmietany lub liśćmi świeżych ziół, np. natką pietruszki. Sprawdzi się również grecki jogurt naturalny. Zainspiruj się tym przepisem.