Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

430 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

368 osób wydrukowało

Pobierz pdf

489 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

4 opakowania

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

10 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą kostkę podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Mięso zalej 400 ml wody i dodaj Knorr Naturalnie smaczne - nada on potrawie odpowiedni smak oraz poprawi konsystencję gulaszu. Całość duś pod przykryciem około 30- 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie. W między czasie w dużej ilości wody, w garnku ugotuj kasze gryczaną.

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Dodaj do niego pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek oraz posiekane, wcześniej namoczone suszone grzyby.

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj do nich ugotowaną kaszę, jajka, mąkę oraz bułkę tartą. Całość dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzem i majerankiem.

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym tłuszczu smaż małe racuchy.

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - Krok 4

Krok 5

Gulasz podawaj z racuszkami i z łyżką śmietany lub jogurtu.

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do gulaszu możesz dodać warzywa pokrojone w kostkę np. marchewkę lub cukinię.

8

Opinie o przepisie

  • Marzanna Bohdanowicz

    Marzanna Bohdanowicz

    paluszki lizac. polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Niemiec

    Elżbieta Niemiec

    Uwielbiam kasze gryczaną z gulaszem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski

    Kasza jest spoko jesli potrafimy zrobic sos na tyle mocny w smaku że zabije smak kaszy :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Gałkowska

    Małgorzata Gałkowska

    tylko nie gryczana, nigdy w życiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Rakowska

    Ilona Rakowska

    Tylko nie kasza .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Lendzian

    Magdalena Lendzian

    Wszystkie kasze pycha ( prócz pęczaku )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jania Jancia

    Jania Jancia

    Uwielbiam kasze gryczana, jak mnie najdzie to 3 dni ja jem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek

    ble kasza czly smak psuje mimo ze jest zdrowa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Naturalnie smaczne Gulasz Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Gulasz Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem

Świetną alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych będą racuchy z kaszy gryczanej. To również doskonały sposób na obiad w większym gronie. Ugotowaną kaszę, jajka, mąkę i bułkę tartą starannie wymieszaj – tak powstanie masa odpowiednia do racuchów. Uformuj z niej małe kulki i spłaszcz je, np. za pomocą widelca, bezpośrednio na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Placki będą gotowe, kiedy będą miały chrupiącą, złocistą skórkę. Podasz je z wieloma dodatkami – doskonałym będzie np. gulasz z łopatki, którego przygotowanie jest dosyć proste. Na początek pokrój mięso w grubą kostkę podobnych rozmiarów. Następnie podsmaż je na dobrze rozgrzanym oleju i zalej wodą. Do całości dodaj mieszankę przypraw do gulaszu, która zapewni potrawie wyjątkowy, intensywny smak. Duś wszystko, aż mięso zmięknie, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Z tak przygotowanym gulaszem serwuj placki. Warto przyozdobić je kleksem gęstej kwaśnej śmietany lub liśćmi świeżych ziół, np. natką pietruszki. Sprawdzi się również grecki jogurt naturalny. Zainspiruj się tym przepisem.